Királyok és szörnyek Magyarországon – ezeket a sorozatokat forgatták itthon

A nyár folyamán számos hollywoodi hírességet lehetett kiszúrni Budapest utcáin, ugyanis hazánkban forgott a Dűne második része. De nemcsak ennek a szuperprodukciónak adott már helyszínt Magyarország, hanem számos más alkotásnak is. Az elmúlt két évtizedben itthon (is) forgatott jelentősebb külföldi filmekről már írtunk nektek korábban, most jöjjenek a sorozatok.

Vaják (Witcher)

Andrzej Sapkowski lengyel író 1990-ben adta ki első könyvét, mely A vaják címet viselte és öt elbeszélést tartalmazott. Később még számos regényt írt az általa teremtett fantasy-világról, melyben szörnyek és csodás lények, varázslók és vajákok (szörnyvadászok) élnek a középkori emberek mellett. A könyveket először számítógépes-játék formájában adaptálták, majd 2019 decemberében a Netflix felületén jelent meg a Vaják című sorozat, Henry Cavill főszereplésével. Mivel a regényfolyam világa is sok tekintetben a közép-európai mondakörből, mitológiából építkezik, így nem volt kérdés a produkció alkotói számára, hogy többek között hazánkban is forgassanak hozzá jeleneteket. Így esett, hogy főleg az első évadban pillanthattak meg ismerős helyszíneket a magyar nézők, például a városligeti Vajdahunyad várát, a szentendrei skanzen jellegzetes templomát, a tatai várat, a Gánti Bauxitföldtani Parkot, a tatabányai Szelim-barlangot, és még az egykori Egri csillagok-film díszletéül szolgáló vármásolatot is. Sőt, a részben magyar koprodukcióban készülő sorozatban több hazai színész is feltűnt, többek között Trokán Nóra és Haumann Máté.

Az elmeorvos (Alienist)

Ugyancsak regényen alapuló produkció Az elmeorvos is, mely 1896 New Yorkjában játszódik, ahol vérfagyasztó gyerekgyilkosságok tartják rettegésben a várost. A frissen megválasztott rendőrkapitány, Teddy Roosevelt Laszlo Kreizler (Daniel Brühl) pszichiátert és John Moore (Luke Evans) napilap illusztrátort kéri fel, hogy titokban járjanak utána az ügyeknek. A 2018-ban megjelent első évadhoz a stáb a 19. századi New Yorkká változtatta a fővárost. A Lónyay utcában, az Országgyűlési Könyvtárban, a Szabadság téren, a  Baross utcai Wenckheim palota/Szabó Ervin könyvtárnál is forgattak, és komplett utcák épültek fel az Origo filmstúdióban is a sorozathoz.

Árnyék és csont (Shadow and Bone)

Az első évad sikere után már a második etap forog az Árnyék és csont címet viselő, Netflix által gyártott fantasy-sorozatból, ismét csak Magyarországon. A Jessie Mei Li, Ben Barnes és Archie Renaux főszereplésével készült széria – nem meglepő módon – regényadaptáció, méghozzá a Grishaverzumnak hívott sorozatot dolgozza fel. Itt sincs hiány varázslatból és ármánykodásból, na meg magyar helyszínekből sem, a szentendrei skanzen ismét megjelenik, mellette pedig láthatjuk a Néprajzi Múzeum belsejét, a budai vár Oroszlános-udvarát, bejáratát és Déli rondelláját, és Óbuda főterét. Rengeteg kastély is szerepet kapott a sorozatban, például a gödöllői, a keszthelyi Festetics-kastélyt kívül-belül, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, és a pósteleki Széchenyi-Wenckheim kastély is.

Holdlovag (Moon Knight)

A tavalyi évtől kezdve igencsak felpörgött a sorozatgyártás a korábban szinte kizárólag filmekre „szakosodott” Marvel stúdió háza táján. A Wandavízió, a Loki, a Sólyomszem és a Sólyom és a Tél Katonája után idén megérkezett a Holdlovag is, melyben a címszereplőt Oscar Isaac, ellenfelét Ethan Hawke alakítják. A múzeumi ajándékboltban dolgozó, visszahúzódó Steven Grant álmatlansággal küzd, és egyre-másra idegen helyeken ébred. Kiderül, hogy mintha személyiségzavarban szenvedne, hiszen van egy Marc Spector nevű alteregója, aki nem mellesleg zsoldos katona. A 2021 tavaszán Budapesten és környékén forgatott sorozat helyszínei között is számos ismerős utcasarok és tér bukkant fel, ilyen volt Szentendre főtere, mint egy osztrák vagy német kisváros részlete, a CGI-jal nagyobbra varázsolt Szépművészeti Múzeum, az Anker köz, mint londoni helyek.

A korona (The Crown)

A brit királyi család és II. Erzsébet (Claire Foy, Olivia Colman) fordulatos életének évtizedeiről szól a 2016-ban indult Korona, melynek utolsó előtti, ötödik évada most novemberben fog debütálni a Netflixen. A széria a királynő megkoronázásától kezdve mutatja be az uralkodását, férjével, húgával való viszonyát és azt, hogy hogyan igazgatta a szigetországot jobb és rosszabb időkben. Ugyan témájánál fogva elsősorban Nagy-Britanniában kell keresnünk a forgatási helyszíneket, a második évadban néhány képkocka erejéig egy magyar város is feltűnt – méghozzá Sopron. A hűség városa Darmstadtot alakította a történelmi drámasorozatban, ahová a sztori szerint a királyi család látogatott, miután a Windsor-ház néhány tagja (köztük Fülöp nővére és sógora) egy repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. A temetési jelenetre a kilencedik epizódban került sor, ahol a nézők láthatták a horogkeresztes zászlókkal feldíszített utcarészleteket.

Ugyan nem külső helyszíneken, de Magyarországon – főleg Etyeken – forgott a korábbi években a Borgiák című sorozat, Az utolsó királyság, és az Emerald City is.

Borítókép: Korda Filmpark, Etyek