Sokszor emlegetik a fiatal lányoknak, hogy ameddig nem tanulnak meg nokedlit szaggatni, addig nem is mehetnek férjhez. Nos az a jó hírünk, hogy a nokedli szaggatás valójában egyáltalán nem nagy ördöngösség! Ha pedig már nekiláttunk a galuskának, akkor az ecetes fejes salátát vétek lenne kihagyni. A két fogás tökéletesen kiegészíti egymást, hiszen amíg a tészta laktat, addig a saláta frissessége jól ellensúlyozza ezt. A következő tojásos nokedli receptet mi már leteszteltük, így már nyugodtan láthatsz is neki a főzésnek!
Tojásos nokedli recept
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2 tk só
- 8 db tojás
- 2.5 dl víz
- 1 ek olaj
A nokedli tészta elkészítése során fontos, hogy az alapanyagok összekeverése után rögtön álljunk is neki a főzésnek, ugyanis ha a tésztát állni hagyjuk, akkor az megkeményedik.
A folyamatos munka érdekében érdemes már az alapanyagok összeállítása előtt feltenni forrni egy nagy lábas vizet, amelyet bőven sózzunk is meg.
Tojásos nokedli készítése
Mérjük ki a lisztet egy tálba, majd adagoljuk hozzá a sót. Ezután adjunk hozzá 3 egész tojást és apránként, kevergetés közben csorgassuk hozzá a vizet. A massza állaga nem szabad, hogy túl híg legyen, ugyanis így a nokedli szemek nem lesznek szép kerekdedek. Azonban túl sűrűre sem érdemes hagyni, mivel így saját munkánkat nehezítjük meg. A tökéletes állagot akkor kapjuk, ha a keverő kanalat elhúzzuk a tésztában és a massza pár másodpercre elválik majd csak azután folyik újra össze.
Ha a víz már lobog, vegyük kissé lejjebb és kezdjük el beleszaggatni több részletben a nokedlit, hogy legyen helye kidagadni és ne főjenek össze a szemek. Amint a víz felszínére úsznak a kis galuskák, egy tésztaszűrő segítségével csepegtessük le és helyezzük egy tálba.
Amint minden adag elkészült, serpenyőben forrósítsunk olajat és forgassuk át a nokedlit. Amíg a galuskák kicsit megpirulnak, verjünk fel 5 tojást, majd öntsük rá a tésztára és alaposan keverjük el. Ha a tojás is megsült húzzuk is le a tűzről, hogy ne száradjon ki.
Ecetes saláta tojásos nokedlihez
Hozzávalók
- 1 db fejes saláta
- 2 ek ecet (vagy ízlés szerint)
- 4 ek cukor (vagy ízlés szerint)
- só (ízlés szerint)
- 2 dl víz
Elkészítés
Elsőként egy nagyobb tálba készítsük el az ecetes levet, hogy amíg a salátát dolgozzuk fel, a cukornak és a sónak legyen ideje feloldódni.
Ezután tisztítsuk meg a fejes salátát folyó víz alatt, majd szedjük leveleire. A saláta méretétől függően apróbb szeletekre is tépkedhetjük a leveleket, de nagyobb darabokban, rusztikusan is hagyhatjuk.
A salátát csak pár perccel a tálalás előtt helyezzük az ecetes lébe, ugyanis, ha sokáig állnak benne a levelek, akkor megpuhulnak és oda a ropogós élmény.
További tippek
Annak érdekében, hogy a nokedli szemek véletlenül se tapadjanak össze, a főzővízhez 1-2 kanál olajat is adhatunk. Sőt a kifőtt nokedlit is átkeverhetjük egy kanál zsiradékkal, így pergős marad a tésztánk.
A fejes salátát a felhasználásig tartsuk hűtőben, így a lehető legfrissebben tálalhatjuk fel.
Nem kell mindig a legbonyolultabb fogásokat az asztalra varázsolni és órákig a konyhában ácsorogni, hogy lenyűgözzük a családot vagy a vendégekeket. A tojásos nokedli és a fejes saláta sajátos egyszerűségének köszönhetően mindenkit le fog venni a lábáról!Reméljük, hogy tetszett és be is vált a tojásos nokedli receptünk, így többé nem kell kísérletezni a tökéletes arányok megtalálásával! További receptekért olvass bele gasztro rovatunkba!