A legjelentősebb filmek, amiket Magyarországon forgattak

A 2000-es évek eleje óta hazánk egyre inkább kedvelt forgatási helyszínévé vált a nagyköltségvetésű, nemzetközi filmeknek, napjainkra pedig a kontinens egyik legnépszerűbb filmipari központjává nőtte ki magát. Évente átlagosan 300 filmes produkció gyártását regisztrálják hazánkban, aminek köszönhetően a filmipari szektor hatalmasra duzzadt, közel 20 ezer szakember dolgozik ezen a területen és 2021-ben több mint 200 milliárd forintot vettek nyilvántartásba közvetlen a filmgyártásból.

Cikkünkben összegyűjtöttük az elmúlt két évtized legjelentősebb hazánkban forgatott nemzetközi produkcióit.

Mentőexpedíció

A 2015-ben bemutatott Mentőexpedíció az egyik legemlékezetesebb és legsikeresebb hazánkban forgatott film, amelyben a NASA központjává alakított Bálna külső és belső terei is visszaköszönnek a filmvásznon. A Ridley Scott által rendezett páratlan humorú és meglepően tudományos alapokon nyugvó alkotás Andy Weir – A marsi című nagysikerű könyv jól eltalált filmadaptációja.

A történet főszereplője Mark Watney (Matt Damon), aki egyedül marad a Marson egy homokvihart követően. Társai, amint megtudják, hogy Mark életben maradt, elhatározzák, hogy visszamennek érte, azonban a mentőexpedíció több mint egy évet vesz igénybe, Marknak viszont mindössze egy hónapra elegendő élelme van, ezért egyetlen lehetősége maradt: élelmet kell termesztenie és valahogy túl kell élnie, amíg társai visszatérnek. 

Vörös veréb

A 2018-ban bemutatott kémthriller igazi budapesti imázsfilm lett, olyan helyi nevezetességek kerültek be a filmbe, mint például a Parlament, az Opera vagy a Szabadság-szobor. A Francis Lawrence rendezte film Jason Matthews azonos című regénye alapján készült, melyben főhősünk, Dominyika Egorova, miután az amerikaiak kezére kerül, kénytelen kettős ügynökként tevékenykedni.

Mission Impossible: Fantom protokoll

A Mission Impossible széria egyik legkultikusabb része a 2011-ben bemutatott Fantom protokoll, Brad Bird rendezésében, amelyben Budapest legtöbbször Moszkva utcáit helyettesíti. Ethan Hunt ügynököt és csapatát terrorakció elkövetésével és összeesküvéssel vádolják, emiatt az elnök életbe lépteti a Fantom-protokolt, aminek következtében az ügynökök törvényen kívülievé válnak. Hunt versenyt fut az idővel, tisztáznia kell magát és csapatát, ugyanakkor meg kell állítania a terroristákat is, akik újabb merénylet elkövetését tervezik.

Én, a kém

Maradva a titkosügynök vonalon, a 2002-ben bemutatott Én, a kém című vígjáték minden bizonnyal sokunk emlékezetében még frissen él, hiszen hogy is felejthetnénk el a jeleneteket, amikben például szétlövik a Budavári Sikló egyik kocsiját, vagy a rakparti üldözős jelenetet, ahol Eddie Murphy és Owen Wilson a Budai Váralagút bejáratának tetején kötnek ki?

Inferno

A Dan Brown nagysikerű regényein alapuló Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok folytatásaként 2016-ban bemutatott Infernoban több európai nagyvárost is Budapest helyettesít. Robert Langdonnal, azaz Tom Hanks-szel olyan helyeken találkozhatunk, mint például a Néprajzi Múzeum, az Andrássy út, a Fővám tér vagy éppen a Keleti pályaudvar.

Szárnyas fejvadász 2049

Igazi szenzációnak számított, amikor Harrison Ford 2049-ben Etyeken járt a Szárnyas fejvadász második részének felvételein. A valójában 2016-ban zajló forgatáson a Star Wars legendás színésze mellett ott volt Ryan Gosling is, továbbá a film rendezőjeként Denis Villeneuve, valamint producereként Ridley Scott.

Budapest eklektikus stílusa remek helyszín volt a cyberpunk film számára, melyben fővárosunk Los Angeles arcát ölti magára. A Szárnyas fejvadász egyik jelenetében a Szabadság téri volt MTV székházat láthatjuk, de megjelenik a Nagyvárad téri metróállomás, valamint a film egyik ikonikus jelentében feltűnik a háttérben a 15. kerületben található hulladékfeldolgozó is.

A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

A 2014-ben bemutatott svéd vígjáték az azonos című regényen alapul, amely egyedi humorával közel harminc nyelven aratott nagy sikert. Nos, a film sem maradt el az elvárásoktól. Allan Karlsson, a hihetetlen múlttal rendelkező nyugdíjas úgy dönt századik születésnapján, hogy a számára rendezett ünnepség helyett inkább kimászik az ablakon, és egy szál papucsban világgá indul. Allan, akinek élete során olyan barátai voltak, mint Sztálin, Churchill és Mao, a szökése után élete utolsó, legizgalmasabb kalandját éli át.

Borítóképen: A Duna-parti Bálna épülete a NASA központjaként látható a Mentőexpedíció c. filmben.