Mikor elérkezik a nyár, akkor a testes, laktató ételek helyét átveszik a könnyedebb, energizáló fogások. Az év ezen szakaszában végre nem szűkölködünk a hazai gyümölcsökben, így nem csak nyersen, hanem akár levesként is gyorsan és könnyedén fogyaszthatjuk őket. Akár az eper, a málna, a barack vagy a körte a kedvenc nyári gyümölcsöd, ezt a receptet bármelyikből elkészítheted!
Gyümölcsleves recept a kedvenc gyümölcseidből
Hozzávalók:
- 1,5 kg ízlés szerint választott gyümölcs (amely lehet akár eper, málna, cseresznye, barack, körte)
- 1 liter víz
- 3 dl tejszín
- 5 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csipet só
- ízlés szerint szegfűszeg és fahéj
- fél citrom leve
Nyári gyümölcsleves elkészítése
Első lépésként a választott gyümölcsfélét vagy gyümölcsféléket készítsük elő: mossuk meg majd amennyiben szükséges magozzuk ki, hámozzuk meg és vágjuk szeletekre az alapanyagokat.
Ezután helyezzük a fazékba a felkockázott gyümölcsöket és öntsük fel vízzel. Ízlésünk és a választott gyümölcsök szerint adagoljuk hozzá a cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat és egy csipet sót. A savanykásabb ízvilágú alapanyagok több, míg az eleve mézédes társaik kevesebb cukrot igényelnek, így eleinte kevesebb cukormennyiséget adagoljunk a fazékba majd a főzés végén (amennyiben szükséges) még tovább édesíthetjük levesünket.
Egy fél citrom levét facsarjuk ki és héját is bátran belereszelhetjük a gyümölcsös alapba.
Levesünket közepes lángon, forrásig melegítsük, majd a lángot lejjebb véve még addig főzzük, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak.
Eközben egy tálba keverjük össze a pudingport, a vaníliás cukrot, a tejszínt és a főzőléből is adjunk hozzá 2-3 kanállal a hőkiegyenlítés miatt.
Adjuk hozzá a pudingos egyveleget a gyümölcsös léhez, majd amint kellően besűrűsödött húzzuk le a tűzről.
Ha teljesen homogén állagra vágyunk botmixerrel alaposan, még forrón dolgozzuk át a levest!
A fazekat helyezzük hideg vízbe, majd ha kihűlt fogyasztásig tároljuk a hűtőben!
Tálalás és tippek
A vanília fagylalt kiválóan harmonizál a zamatos, gyümölcsös ízekkel, így tálaláskor 1-1 gombóccal még frissítőbb finomságot varázsolhatunk az elkészült ételből.
A gyümölcslevest továbbá tejszínhabbal is megbolondíthatjuk a fagyi mellett, így külön desszerten sem kell gondolkodni a vasárnapi ebédhez.
A gyakran készített, forró hús és zöldséglevesek után igazi felüdülés lesz elkészíteni ezt a hideg, ízletes fogást egy meleg nyári napon!
Kísérletezz bátran a különböző gyümölcs párosításokkal és receptünk mellett a bevált ízkombinációt is oszd meg barátaiddal!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!