Zamatos gyümölcsleves recept: frissítő nyári kedvenc

Mikor elérkezik a nyár, akkor a testes, laktató ételek helyét átveszik a könnyedebb, energizáló fogások. Az év ezen szakaszában végre nem szűkölködünk a hazai gyümölcsökben, így nem csak nyersen, hanem akár levesként is gyorsan és könnyedén fogyaszthatjuk őket. Akár az eper, a málna, a barack vagy a körte a kedvenc nyári gyümölcsöd, ezt a receptet bármelyikből elkészítheted!

Gyümölcsleves recept a kedvenc gyümölcseidből 

Hozzávalók:

  • 1,5 kg ízlés szerint választott gyümölcs (amely lehet akár eper, málna, cseresznye, barack, körte)
  • 1 liter víz
  • 3 dl tejszín
  • 5 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csipet só
  • ízlés szerint szegfűszeg és fahéj
  • fél citrom leve

Nyári gyümölcsleves elkészítése

Első lépésként a választott gyümölcsfélét vagy gyümölcsféléket készítsük elő: mossuk meg majd amennyiben szükséges magozzuk ki, hámozzuk meg és vágjuk szeletekre az alapanyagokat.

Ezután helyezzük a fazékba a felkockázott gyümölcsöket és öntsük fel vízzel. Ízlésünk és a választott gyümölcsök szerint adagoljuk hozzá a cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat és egy csipet sót. A savanykásabb ízvilágú alapanyagok több, míg az eleve mézédes társaik kevesebb cukrot igényelnek, így eleinte kevesebb cukormennyiséget adagoljunk a fazékba majd a főzés végén (amennyiben szükséges) még tovább édesíthetjük levesünket.

Egy fél citrom levét facsarjuk ki és héját is bátran belereszelhetjük a gyümölcsös alapba.

Levesünket közepes lángon, forrásig melegítsük, majd a lángot lejjebb véve még addig főzzük, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak.

Eközben egy tálba keverjük össze a pudingport, a vaníliás cukrot, a tejszínt és a főzőléből is adjunk hozzá 2-3 kanállal a hőkiegyenlítés miatt.

Adjuk hozzá a pudingos egyveleget a gyümölcsös léhez, majd amint kellően besűrűsödött húzzuk le a tűzről.

Ha teljesen homogén állagra vágyunk botmixerrel alaposan, még forrón dolgozzuk át a levest!

A fazekat helyezzük hideg vízbe, majd ha kihűlt fogyasztásig tároljuk a hűtőben!

Tálalás és tippek

A vanília fagylalt kiválóan harmonizál a zamatos, gyümölcsös ízekkel, így tálaláskor 1-1 gombóccal még frissítőbb finomságot varázsolhatunk az elkészült ételből.

A gyümölcslevest továbbá tejszínhabbal is megbolondíthatjuk a fagyi mellett, így külön desszerten sem kell gondolkodni a vasárnapi ebédhez.

A gyakran készített, forró hús és zöldséglevesek után igazi felüdülés lesz elkészíteni ezt a hideg, ízletes fogást egy meleg nyári napon!

Kísérletezz bátran a különböző gyümölcs párosításokkal és receptünk mellett a bevált ízkombinációt is oszd meg barátaiddal!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!