3X3 hely Pesten, ahol gond nélkül élvezheted a nyarat

„Pest megér egy estet!” – ahogy azt tudhatjuk már a Csinibaba című film egyik legikonikusabb sanzonjából. Itt a nyár, érdemes lesz újra elővenni ezt a gondolatot és kiegésziteni a nappalok gondolatával is, hiszen a koronavírus árnyékában Budapest újra éledezni kezdett. Azonban nem lehet elmenni annak ténye mellett, hogy nem lesz az évtized első nyara olyan, mint amit megszokhattunk.

Milyen lesz az idei budapesti nyár? Természetesen nehéz teljes értékű választ adni erre a kérdésre, egy olyan időszakban, amikor C tervek mentén éljük a mindennapokat. Ami viszont –sajnos– biztos, hogy idén nyáron (kivéve a végét, reméljük) nem lesznek koncertek, sör- és borfesztiválok, de még a Szigetre se látogathatunk ki, hogy hajnalok hajnalán haza vitézkedjünk. Sőt… még a turisták száma is erősen redukálódott. Kisebb lesz a nyüzsi, az tuti.

Sokkoló talán, de ahogy a régi mondás tartja: minden rosszban van valami jó. Bátran mondhatjuk, hogy itt az idő felfedezni Budapestet magát, ahol az emberek, a helyek és az épületek adják a teljes városi esszenciát, ahol lehetőségünk van régi-új helyek felfedezésére. Lássuk be mi ez, ha nem izgalmas?

Mit csináljunk, merre menjünk, ha a hétvégéket nem a nagyinál, vagy a nyaralóban töltjük, vagy éppen már unjuk… Összeszedtük a személyes kedvenceket, kikerülve a négy fal kereteit és csak friss levegőn lévő desztinációkat gyűjtöttünk.

Mint a felkelő nap, haladjunk, kelet felől nyugati irányba, vagyis Pestről Budára. Ebben a cikkben Pesti javaslatainkat mutatjuk be, míg egy következőben Budára kalauzolunk el Titeket. Kezdjük, hát!

Kinti helyek

Budapest bővelkedik olyan beülős helyekkel, ahol ki is ülhetünk. Én ezt a hármat ajánlom sok-sok szeretettel!

Kőleves Kert

A jubileumi, idén 10 éves Kőleves Kert, mondhatni tartópillére a budapesti romkocsmák világának, a Szimpla kert első kihívójaként. Hangulatos fények, zsibongó emberek, izgalmas társaságok, na meg király ételek-italok várnak. Kóstold meg a tócsnit (vagy tócsit? vagy matutkát? (fun fact: több mint 30 elnevezése van)) krémsajttal és édes chilivel, és öblítsd le egy korsó Zlatyval, nem fogod megbánni… 

További infók: https://kolevesvendeglo.hu/

Itt találod: Budapest, Kazinczy u. 37, 1075 

Pántlika

Ha valami igazi retro kikapcsolódásra vágysz, akkor vár az elvtársak fejéből kipattant városligeti, szigorúan ötág-formájú épület, ami eredetileg a Budapesti Nemzetközi Vásár információs központja volt. Itt minden megvan, ami a retro életérzéshez szükséges: a kockás terítőtől kezdve, Kádár János állólámpáján át, a Traubisodáig. Ha már ott jársz mindenképpen egyél valamit. Habár kiváló burgereik vannak, de mi csakazértis a babgulyást javasoljuk!

További infók: http://www.pantlika.hu/

Itt találod: Budapest, Hermina út, 1146 

Jaromir

Aki járt már Prágában, az tudhatja, hogy milyen egy cseh kocsma esszenciája. Viszont feltételezem prágai utazást nem terveztek mostanában. A jó hír az, hogy a Jaromir az igazi cseh ízeket és hangulatot adja és nem kell elhagyni érte Budapestet, sőt kint is el lehet fogyasztani a pilsenit. Ha teljesen kerti közegre vágysz, látogass el a Jaromir Mini Gardenbe, az Ajtósi Dürer soron. Viszont! Ha kicsit közelebb akarod magad érezni az igazi “Prágához”, akkor a Jaromir a Templomhoz terasza igazán be fog jönni! Inni? Mi azt mondjuk: Dudák! És mi csúszik vele a legjobban? Nakládany hermelin, nyilván… 

További infók: http://www.jaromir.hu/

Itt találod:

Jaromir a Templomhoz – Budapest, Lőrinc Pap tér 4, 1088 

Jaromír ’68 Mini Garden – 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 17. 1146 

Kiülés a szabadba

Bocsi kicsit folytatom az előző blokkot…

Pontoon

A Pontoon talán az egyik legjobb dolog, ami történt az elmúlt években Budapesttel, legalábbis ami a szórakozást illeti. Tökéletes helyen van, talán a legszebb budapesti panorámával. Pláne gyönyörű, amikor már szinte lement a nap és egyszer csak felkapcsolódik a Lánchíd. A legizgalmasabb ebben a helyben, hogy úgy lehetsz ott, hogy nem is vagy ott. Nem kell bemenned és csak ott vásárolt italt fogyasztanod, hogy élvezhesd a helyet magát. Nyugodtan leheveredhetsz az egyik székre a hozott borral és ha megszomjazol akkor ott a pult… Ki ne élvezné ezt a lazaságot? Arról nem is beszélve, hogy milyen király koncertek szoktak lenni. Reméljük nem kell már sokat várni rájuk. 

További infók: https://www.facebook.com/pontoonbudapest/ 
Itt találod: Lánchíd pesti hídfő 

Szabadság híd

Az örök klasszikus, a legizgalmasabb városi piknik hely. Habár idén nem lesz lezárva a forgalom elől, azért még jó célpont, a hidra felülve egy esti sörözéshez, vagy egy nappali, magányos olvasáshoz. Vigyetek pokrócot és ha megszomjaztok, vagy éppen megéheztek akkor a Bartókon haladva az első, vagy második utcában van egy éjjel-nappali. 😉

Itt találod: Szabadság híd 

Múzeumkert

Lehet, hogy kevesünk fejében merülne fel a Múzeumkert, mint potenciális desztináció egy kis ejtőzés céljából, de higgyétek el, itt lehet a legjobbat szundítani a fűben. Az árnyékos kert és Pest talán legszebb épülete tövében igen jó a pokrócon heverészni, pláne megújult formájában. Társasozzatok! A környezet be fogja indítani az agykerekeket.  

Itt találod: Budapest, Múzeum u. 9, 1088 

Sportolás

Ha már nincs kedvetek több heje-hujához, akkor irány tesizni! 

Óhegy park

Sokszor gondolunk csak a belvárosra, ha Pestet említjük. Nos tudjátok meg, van Pestnek külvárosa is, ami sok-sok meglepetést rejt! Például ha margitszigeti futás élményre vágytok, akkor bátran látogassatok el a kőbányai Óhegy parkba. A gumipálya mellett kondi gépek és sportpályák is várják az izzadni vágyókat! 

Itt találod: Budapest, Óhegy utca, 1103 

Carl Lutz rakpart

Tudtad, hogy Budapesten lehet trambulinozni az utcán? Bizony! Nem olyan régóta, de lehet, sőt közben még a Margit-sziget és a Duna szépségét is lehet élvezni. Ha valakiben felmerül a kérdés, hogy ez miért került bele a sport kategóriába, az próbálja ki és számolja a perceket meddig bírja kifáradás nélkül. Egyébként a rakpart remek lehetőséget ad egyéb sportolásokhoz is: street workout, futás, és a rakpart felett még focipályát is találunk.

Itt találod: Budapest, Carl Lutz rkp. 

Városliget

Ha focizni, floorballozni, kosarazni támad kedvetek, akkor a Városligetbe tévedve, a Stefánia út mellet igényes és jól szuperáló sportpályákba botlotok. Sőt, ha futni, vagy saját testsúlyos edzést szeretnétek végezni, akkor a profi felszerelések mellett nyugodtan megtehetitek. Ne felejtsetek el nyújtani utána!

Itt találod: Budapest, Stefánia út