Legendás magyar filmek: 5 tipp a garantált esti szórakozásért

Legendás magyar filmek

Ugyan nap, mint nap, újabbnál újabb sorozatokkal és filmekkel bombáznak minket a különböző tévécsatornákon és streaming szolgáltatásokon, de a magyar filmtörténet olyan legendás művekkel büszkélkedhet, amelyeket mind a mai napig szívesen újranézünk. Összegyűjtöttük a legikonikusabb magyar filmeket, amelyekkel együtt nevethetünk vagy sírhatunk egy hosszú munkanap után.

A tanú (Bacsó Péter – 1969)

A tanú című szatirikus filmvígjáték-dráma a Rákosi-rendszer működésképtelenségét mutatja be Pelikán József életének kalandjain keresztül. A feketevágástól kezdve a koncepciós perekig megjelennek benne a klasszikus kommunista jegyek, amelyeken igazán jókat lehet derülni. Éppen ezért ironikus, hogy a film 10 évig nem is láthatott napvilágot, hiszen a cenzúra miatt betiltott filmek listárája került.

A film sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar film között is szerepel. Továbbá biztosak vagyunk benne, hogy az azóta szállóigévé vált „Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk.”, mondatokat szinte már mindenki kívülről fújja. 

Édes Anna (Fábri Zoltán – 1958)

Az Édes Anna Kosztolányi Dezső regénye alapján jött létre az 50-es évek végén. Talán elég is lenne annyit írnunk kedvcsinálóként, hogy a filmet Fábri Zoltán rendezte és főszerepben a méltán híres Törőcsik Mária remekel. Az alapvetően tragikus történet egy fiatal nőről, Édes Annáról szól, aki szerelmet és boldogságot keres, de az élet kemény valósága keresztbe tesz neki. A fekete-fehér filmek kedvelőinek mindenképp ajánljuk!

Szindbád (Huszárik Zoltán – 1971)

A Krúdy Gyula Szindbád-novellái alapján készült Szindbád egy igazi alapműnek tekinthető, ha a magyar filmekről van szó. Huszárik Zoltán és Sára Sándor közös alkotásának sztárjai: Latinovits Zoltán, Dayka Margit, Ruttkai Éva. A cselekvény valójában egy visszaemlékezésen alapszik, mikor Szindbád a halállal szembesül. Felidézi élete nagy szerelmeit és röpke kalandjait, amelyeket gyönyörű képi világban jelenítenek meg. A tanú-hoz hasonlóan a Szindbád is a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé tartozik.

Indul a bakterház (Mihályfy Sándor – 1979)

Az Indul a bakterház című filmvígjátékot 1979-ben Rideg Sándor regénye alapján Mihályfy Sándor rendezte. Ha egy kis szórakozásra és nevetésre vágysz, az Indul a bakterház Bendegúza, csínytevéseivel garantáltan mosolyt csal az arcodra. A bonyodalom azzal kezdődik, hogy Bendegúz édesanyja a lókupechez szegődteti gyermekét, aki végül egy bakterházhoz keveredik tehénpásztornak, majd a tanyavilág nehézségeivel és annak lakóival kell megküzdenie. Ahogy a Reszkessetek betörők Kevinje, úgy az Indul a bakterház Bendegúza is égetnivalóan rossz gyermek, aki ugyan nem a betörőkön, hanem a tanyavilág rosszakaróin igyekszik bosszút állni csínnyekkel és komiszsággal.

Mephisto (Szabó István – 1981)

A Klaus Mann Mephisto regényén alapuló, Szabó István által rendezett nagyjátékfilm több nemzeten átívelő alkotás, ugyanis magyar, német és osztrák kulcsfigurákkal is büszkélkedhet. Nem csak a szereplők, de a forgatási helyszínek is igen változatosak voltak, ugyanis Budapesttől kezdve, Kelet- és Nyugat-Berlinen át, Hamburgban és Párizsban is készültek jelenetek.

Főszerepben Hendrik Höfgen, ambiciózus színész áll, aki már nem elégszik meg a hamburgi színház által kapott szerepekkel, így Berlinbe megy, hogy élete szerepét, a Mephistot alakíthassa. A színházi élet mellett azonban egyre inkább belegabalyodik a politikai életbe is. A magyar játékfilm óriási megtiszteltetésben részesült, ugyanis elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

Ezen filmek hosszú évtizedeken átívelő sikerében legendás magyar színészeinknek is nagy szerepük van, akikre a mai napig is büszkén emlékezünk. Úgy gondoljuk, hogy hazánk filmtörténetének ezen kiemelkedő alkotásait a mai felnövekvő generációknak is ismerniük kell.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is ajánlónkat, hogy ők is megismerhessék vagy feleleveníthessék ezeket a régi, legendás magyar filmeinket!