À la Madeleine

Az apró, jellegzetes kagylóformájú kis teasüteményt szinte mindenhol ismerik a világban. Nagyon könnyű elkészíteni, és finom, kellemes társa lehet egy csésze teának vagy kávénak, egy remek könyv társaságában.

Azonban mielőtt megosztanám veletek a receptet szeretném, ha megismernétek ennek az ikonikus francia teasüteménynek a történetét.

Az első legenda szerint ezt a teasüteményt először Madeleine Paulmier készítette el a 18. században, I. Szaniszló, lengyel hercegnek. A történet szerint a szakács valamilyen vita miatt otthagyta a konyhát, így a hercegnek és vendégeinek Madeleine készített süteményt, nagymamája receptúrája alapján. A sütemény annyira jól sikerült, hogy XV. Lajos hitvesének is elnyerte tetszését, aki így egyre többet rendelt belőle, a sütemény pedig egyre népszerűbbé vált.

A 20. században aztán Marcel Proust tette még híresebbé a teasüteményt. Proust: Az eltűnt idő nyomában című könyvében az alábbi leírás található: „A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve. S mindjárt, szinte gépiesen, fáradtan az egyhangú naptól s egy szomorú holnap távlatától, ajkamhoz emeltem egy kanál teát, amelybe előtte már beáztattam egy darabka süteményt. De abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. Bűvös öröm áradt el rajtam, elszigetelt mindentől, és még csak az okát sem tudtam. Azonnal közömbössé tett az élet minden fordulata iránt, a sorscsapásokat hatástalanná, az életnek rövidségét egyszerű káprázattá változtatta…

Most, hogy tudjátok honnan származik a sütemény, lássuk, hogyan kell elkészíteni.

Hozzávalók

  • 150 g liszt
  • 150 g cukor
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál vanilia kivonat
  • fél teáskanál sütőpor
  • 150 g olvasztott vaj
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 20 g méz

Elkészítés

15-20 perc alatt elkészíthető.

1. Először verjük kemény habbá a tojásokat a cukorral, majd adjuk a tésztához a vanília kivonatot, a mézet és a citromlevet.

2. Ha ezzel végeztünk egy külön tálban keverjük össze az átszitált lisztet és a sütőport.

3. Szép lassan keverjük hozzá a tojáshabhoz a lisztet, majd ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá az olvasztott vajat is.

4. 180 fokos sütőben 10 percig süssük.

Tipp: Ha gyerkőcnek készítitek el, akkor adjatok a tésztához reszelt almát. Imádni fogják 🙂