Gluténmentes banános palacsinta 3 hozzávalóból

A hagyományos palacsinta mindig is a kedvenc édességeim közé tartozott, ellenben már kevésbé beilleszthető egy egészséges étrendbe. Szerencsémre felfedeztem a desszert egy alternatív változatát. A banános palacsinta gluténmentes, elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe, és nem mellesleg csupán 3 hozzávaló kell hozzá. Amióta rátaláltam a receptre, már hetente többször is elkészítem.

Egyetemistaként rendszerint kevés időm jut a sütésre és próbálok minél egészségesebben étkezni, ezért nagyrészt a megszokott süteményeknek egy egészségesebb változatát készítem el.

A banános palacsinta recept azért tökéletes választás, mivel csupán 10-15 percet vesz igénybe és kitűnő opció azoknak, akik gluténérzékenyek. Ezen felül mindössze 3 hozzávaló szükséges az elkészítéséhez és jól beilleszthető egy diétázó étrendjébe. Megfelelően eltelít, de mégsem hízlal. Ha diétázol és hiányoznak az édességek ne aggódj, mert nem kell teljesen megválnod tőle. A babán nagyon finom édeskés ízt ad a palacsintának cukor hozzáadása nélkül is.

Miért jó választás reggelire?

A tojást azért ajánlom reggelire, mivel hosszú távon távol tartja az éhség érzetét és nem okoz nagy kilengéseket a szervezetünk vércukorszintjében. Vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, így érdemes beiktatni a mindennapi étrendükbe. Fehérjetartalmának köszönhetően pedig segít megőrizni az izomtömeget és segít abban, hogy csak zsírt adj le a fogyókúra hatására. Egy kisebb vagy közepes méretű tojás nagyjából 50-60 kalóriát tartalmaz. Két tojással a nők számára ajánlott napi fehérjebevitel 26%-át, míg a férfiak számára 22%-át teljesítheted.

Továbbá a banán kiváló energiaforrás, gazdag káliumban és hamar érezzük tőle jóllakottnak magunkat. Általában nem ajánlják magában reggelire, mivel gyors felszívódású szénhidráttartalma révén hamar kiürül a szervezetünkből, de a tojással kombinálva optimális választás lehet. Egy közepes méretű banánban nagyjából 105 kalória található, amelyből 27 g szénhidrát. A reggeli órákban érdemes fogyasztani, ugyanis ilyenkor még kevésbé kerül raktározásra az általa bevitt kalóriamennyiség. Egy adag banános palacsinta körülbelül 213 kalóriát tartalmaz.

Hozzávalók

1 adag (5 db kisebb méretű) palacsintához:

  • 1 db (lehetőség szerint) túlérett banán
  • 2 db közepes méretű (M) tojás
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • A tálaláshoz ízlés szerint 1 kanál akácméz

Elkészítés

10 perc alatt elkészíthető.

  1. A banánt helyezzük egy kisebb edénybe és nyomkodjuk össze villával.
  2. Hozzáadjuk a két tojást és a fahéjat, majd jól összekeverjük az összetört banánnal.
  3. Egy serpenyőt felmelegítünk és egy fagylaltoskanálnyi (50 ml) méretű masszát öntünk a tepsibe (Hasonlítani fog az amerikai palacsinta kinézetére). Ha a serpenyőd régi és kicsit letapad benne a tészta érdemes egy kis étolajat is hozzáadni az alaptésztához.
  4. Pár percig sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk és a másik oldalát is pár percig sütjük alacsony lángon.
  5. Végül a legjobb rész: tálaljuk a palacsinát. Az eredeti recept szerint akácmézzel, ellenben én ajánlom különféle bogyós gyümölcsökkel is ízesítve. Például áfonyával és eperrel.

A banános palacsinta más állagú, mint  hagyományos palacsintatészta. Tapasztalataim szerint kissé ragadósabb, könnyebben odakapja a serpenyő a tésztát, ha nem figyelünk.

Sok sikert az elkészítéséhez és élvezzétek az ízét ugyanúgy, ahogy én szoktam a nap indításaként!

Viszmeg Dóra