Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de most, hogy egyre hűvösebb kint az időjárás, sokkal szívesebben adom meg a módját a napi étkezéseknek. Szeretem lassabban elkészíteni a reggelimet, az ebédemet vagy épp a délutáni uzsonnámat. Pont így történt egyik vasárnap reggel, amikor eszembe jutott, hogy valamilyen klasszikus reggelit szeretnék készíteni. A választásom pedig a briósra esett.
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt
- 2,5 dkg porcukor
- 125 ml tej
- 1 dkg élesztő
- 1 db tojássárgája
Elkészítés
40 perc alatt elkészíthető.
Bár a briós pontos történetét homály borítja, több história is köthető hozzá, azonban szerencsére ez nem akadálya annak, hogy a reggeli forró csokoládénk vagy kávénk mellé elkészítsük.
Először a tejet melegítsük fel kb. 40 fokosra, majd tegyük bele az élesztőt, egy kis lisztet és a porcukor felét. Pihentessük kb. 10-15 percet.
Amíg pihen, a lisztet és a porcukrot szitáljuk át egy tálba. Ha eltelt a bő 10 perc, adjuk hozzá a kovászt a lisztes porcukros keverékhez, majd a tojást is, és addig gyúrjuk, amíg sima felületű tésztát kapunk. Amint megvagyunk, újabb 15 percre tegyük félre kelni.
A pihenés után mérjünk ki 6dkg-os gombócokat és sodorjuk ki őket, tetszés szerint tekerjük fel vagy fonjuk meg. A tetejüket kenjük le egész tojással, majd szórjunk rá kristálycukrot.
Végül hőlégkeveréses sütőben 180 fokon kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hasonló receptekért kövessétek a Tortamesék Facebook és Instagram oldalát.