A jövőt magyarok írják – Elkészült a Karikó Katalint ábrázoló ötemeletes falfestmény

Augusztus végére elkészült az a közel 25 méter magas falfestmény, amely Dr. Karikó Katalint, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját ábrázolja.

A Krisztina körút 30. szám alatt található tűzfalfestménnyel a Brain Bar fesztivál szervezői tisztelegnek a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében meghatározó szerepet betöltő biokémikus tudós előtt.

A 220 négyzetméteres festmény 11 nap alatt és 197 liter festék felhasználásával készült el a Színes Város csoport munkájának köszönhetően.

Fotó: Színes Város / Brain Bar

„Közterületen dolgozni azért is izgalmas, mert sokan azonnal elmondják a véleményüket a készülő munkákról. Itt külön meglepő volt, hogy ahogy töltöttük ki színekkel a rajzot, és kezdett összeállni a kép, szinte mindenki tudta, kiről szól” – mondta el Flór Péter, a készítők vezetője.

Karikó Katalin saját Twitter-csatornáján reagált a hírre: „Meglepetés volt, nagy meglepetés!”

Karikó Katalin idén márciusban Széchenyi-díjat kapott a korszakalkotó munkája elismeréseként, és számos más díj mellett a Columbia Egyetem rangos kitüntetését, a Horwitz-díjat is a napokban nyerte el a kutató.

Arra, hogy a Nobel-díj egyik nagy esélyesének tartott biokémikust választja-e a Svéd Akadémia Nobel-zsűrije díjazottnak a Fiziológiai és orvostudományi kategóriában, még várni kell, várhatóan október 4-én teszik közzé a győztesek névsorát, azonban bíztató jel, hogy a Horwitz-díjjal kitüntetett tudósok közül többen Nobel-díjat is kaptak korábban.

Alapító-főszerkesztő