Tizenötezer harang zúg fel, és egy percre megáll a főváros – milliók emlékeznek Trianonra

trianoni békeszerződés aláírása

100 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában azt a békediktátumot, amely Magyarország határait átrajzolva, területének kétharmadát szakította el az országtól.

„Ha Magyarország abba a helyzetbe állíttatnék, hogy választania kellene a békének az elfogadása vagy aláírásának visszautasítása között, úgy tulajdonképpen azt a kérdést kéne feltennie magának, hogy legyen-e öngyilkos azért, hogy ne halljon meg” – így foglalta össze Trianon drámáját a magyar tárgyalódelegációt vezető gróf Apponyi Albert 1920. január 16-án elmondott beszédében, amelyre már csak a béketervezet véglegesítését követően kapott lehetőséget.

A békefeltételeket 1920 májusában adták át a magyar delegációnak, amely ezeket elolvasva azonnal lemondott. A diktátumot 1920. június 4-én Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter – a tiltakozás gesztusaként állva –, valamint Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter írta alá.

A történelmi Magyarország területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették, 3,2 millió magyar került az újonnan meghúzott határokon túlra, továbbá az ország elvesztette iparának 38, valamint nemzeti jövedelmének 67 százalékát.

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye az Alkotmány utcában. Fotó: Steindl Imre Program Zrt.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook oldalán kérte, hogy egy percre álljon meg a főváros, majd az egy percnyi csend után úgy induljon tovább az élet, hogy egy kicsit közelebb vagyunk egymáshoz. A BKK közleményben jelezte, hogy délután 16:30-kor egy percre megáll a közösségi közlekedés, leállnak a buszok, villamosok és metrók is.

Országszerte és a határokon túl is megszólalnak a harangok. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) felekezettől függetlenül felkért minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy június 4-én, magyar idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját.

A Duna Televízió az Apponyi Albert gróf híres trianoni védőbeszédéről készült filmet vetíti le 20 óra 15 perckor. A keszthelyi Festetics-kastélyban forgatott történelmi dráma korhű díszletek között dolgozza fel a történelmi eseményeket.

Előadja: Szervét Tibor, Jászai-díjas színművész

*Borítóképen a Le Miroir c. párizsi újság 1920. június 13-i tudósításának illusztrációja az aláírásról.

Alapító-főszerkesztő