Gyerekkorunk édességei: a legjobb retro édességek

íme a legjobb retro édességek

Sokan szeretünk nosztalgiázni, ezért összegyűjtöttük a legjobb retro édességeket az elmúlt évtizedekből. Több még ma is kapható a boltok polcain, de egyes édességek emlékét valószínűleg csak az idő szépítette meg. Cikkünkben a hozzánk hasonló édesszájúaknak kedvezünk!

Sport szelet

Forrás: Wikipedia

Az étcsokoládéba mártott rumos ízű kakaós Sport szelet annyira meghódította a magyar konyhát, hogy nagyon sok házi recept elérhető már az interneten különböző receptgyűjtő-oldalakon. De szerintünk az igazi még mindig a zöld-sárga csomagolású változat. A Sport szelet, bár igazi retro édesség, a cég folyamatosan megújul és a mai trendeknek megfelelő termékeket is kínál vásárlóinak.

A legjobb retro édességek, amiken felnőttünk

Ízvilág szeletek

A Sport szelethez hasonló csokoládé szeletek nagyon népszerűek voltak a korábbi évtizedekben. Az Ízvilág cég pedig felvéve a versenyt elkészítette saját variációit. Legismertebb mind közül talán a Szamba szelet volt.

  • Autós: kókuszos-tejcsokis
  • Bohóc: narancsos-rumos
  • Eperjó: epres-joghurtos
  • Kapucíner: kávés-étcsokis
  • Lottó: rumos-diós
  • Szamba: rumos-meggyes

Zizi puffasztott rizses cukordrazsé

A Zizi nem más, mint egy cukorbevonatú, édes puffasztott rizs, amit kilószámra fogyasztottunk gyermekkorunkban. A kellemesen édes, különböző gyümölcs-ízesítésű rizsszemeket többféle kiszerelésben ma is könnyen megtalálhatjuk a boltok polcain.

Leo jégkrém

“Helló, Leó, télen-nyáron csakis Leó!”

– hangzott a reklámban. Nosztalgiázáshoz figyelembe ajánljuk a fent idézett reklámot:

Téli fagyi

Ha már a listán helyett kapott a Leo jégrém, akkor a Téli fagyi sem maradhat ki! Ropogós ostyába töltött csokimassza egy kemény csokibevonattal a tetején! Gyermekként igazi kuriózum volt télen is “fagylaltot” fogyasztani.

Dunakavics és Francia drazsé

A földimogyorós cukordrazsé és a kakaómasszás Francia drazsé lényegében nem más, mint a magyar M&M’s. Ma is könnyen leemelhetők az élelmiszerboltok polcairól.

Medvecukor

Forrás: Wikipedia

A medvecukor ránézésre nem igazán tűnik kívánatos csemegének, főleg egy gyerek számára. Az viszont biztos, hogy nem mindennapi ízélmény volt, ezt alapanyagainak – az édesgyökér-kivonatnak és az ánizsolajnak – köszönheti. A fogyasztásával pedig csínján kell bánni, hiszen már kis mennyiségben is megemelheti a vérnyomást!

Krumplicukor

Forrás: Wikipedia

Talán a krumplicukor az az édesség, amit legalább egyszer minden kisgyerek kapott a nagyszülőktől. Mi a medvecukorral egyetemben továbbra sem tudjuk, hogy ezeket a felnőtteken kívül ki fogyasztotta előszeretettel.

Dianás cukorka

Egy időben a felnőttek azt hitték, hogy a selyempapírba csomagolt dianás cukorka minden betegségre gyógyír. A sósborszeszes cukoroldatot mentolos csokoládéba töltötték, ami sokak kedvencévé vált. De a gyerekek leginkább menekültek előle.

Kojak nyalóka

Forrás: Wikipedia

A nyalóka a nevét az 1970-es években sugárzott Kojak című sorozatról kapta, ez a termék hivatalos neve 1997-től. Kezdetben vaníliás ízű nyalóka volt, amit csokoládé borított, de kapható még fehércsokoládés és epres-joghurtos ízben is.

Gömbrágó

A gömbrágók legnagyobb lelőhelyei a szupermarketek és a Profi áruházak voltak. Mivel ízük nem sok volt (de illatuk annál erősebb), ezért egy-egy csomagot igen hamar el lehetett pusztítani. Nem csak csomagolva lehetett könnyen hozzájutni, hanem cukorka adagoló gépekből is, ami minden szupermarket bejáratánál megtalálható volt.

Turbo rágó

A török Turbo rágó emelte teljesen új szintre a rágózás élményét. A különleges alakú, bordázott, fehér, kemény rágókat színes sport és versenyautós papírba csomagolták, ami miatt igazi gyűjtői kollekciót lehetett összehozni. A rágók illata már messziről is érezhető volt, de ízük annál hamarabb elillant.

Cigi rágó

Ki ne érezte volna felnőttnek magát gyerekként, amikor előkapta a cigirágót? Megannyi csínytevés alapját képezték a cigarettára hajazó rágógumik a kellemes, de gyorsan szűnő ízélmény mellett.

Tejkaramella

Manapság a tehénről a lila Milka márka ugrik az eszünkbe, de volt idő, mikor az egyszerre kemény és omlós, borzasztóan édes tejkaramellára gondoltunk. Sokan szerették, talán kevesen nem, de az biztos, hogy ha sokat ettünk belőle, émelyítő érzésünk támadt.

Macskanyelv

Forrás: Wikipedia

A macskanyelv eredetileg Svájcból származik, aminek formáját a babapiskóta ihlette, de a csokoládé két szélén található kidomborodó megoldás valóban a macskák nyelvére emlékeztet.

Négercsók

Forrás: Wikipedia

A Négercsók nem más, mint egy ostyalapra helyezett tojáshab, amit csokoládéval borítanak. Számtalan különféle változatban elképzelhető a csokibevonat. Nem csak nálunk volt népszerű, világszerte közkedvelt édesség.

Túró Rudi

Forrás: Wikipedia

A Túró Rudit nem véletlen hagytuk a legvégére, hiszen talán ez a legközkedveltebb édességünk, amit a külföldiek is előszeretettel fogyasztanak. Néhány évvel ezelőtt külföldi rokonlátogatások elengedhetetlen ajándéka volt néhány csomag klasszikus, Pöttyös Túró Rudi.

Neked melyik a kedvenc retro édességed?

A lista áttekintése és a gyermekkori emlékek felidézése után pedig külön öröm, hogy a fenti retro édességek közül több ma is megtalálható a boltok polcain mai csomagolásba átültetve. Neked melyik a kedvenced? Ha volt még jelentős édesség, ami minden bolt polcán megtalálható volt, írd meg nekünk!

Marketing tanácsadó