Magyar podcastek, amelyekből motivációt nyerhetsz

A podcast Magyarországon is egyre nagyobb teret hódít, ezzel együtt különböző témákban széles választékot nyújt a hallgatóságnak. Segít kikapcsolódni, informálódhatunk számunkra érdekes témakörökben, ráadásul nagyon sokat is tanulhatunk egy-egy ilyen műsor hallgatása közben. Azért, hogy összekössük a kellemeset a hasznossal, szerettem volna néhány olyan magyar podcastet felsorolni, amelynek készítői inspiráló üzenetet közvetítenek az epizódok által, illetve fontos témákban nyilatkoznak, fejtik ki véleményüket.

Mi is az a podcast?

Egy rádió-adás szerű műsor, amely hanganyagként érhető el az interneten. Online és applikációkon keresztül hallgatható, a készülékre ingyen letölthető audiofájl. A rádióműsorral szemben a podcast folyamatosan megjelenő epizódjait akármikor meghallgathatod, de akár félbe is hagyhatod, mivel az alkalmazás megjegyzi, hogy éppen hol tartottál az adott epizódban.

Egy podcast indításához nem szükséges egy drága stúdiófelszerelés vagy egy komplett stáb, gyakran egy közepes minőségű felszerelés, egy mikrofon is elég ahhoz, hogy mi is elindítsunk egy ilyen adást. A közösségi médiának hála nagy embertömegekhez érhetnek el az epizódok.

Miért válaszd a podcastet?

Ahogyan vezetés közben hallgatod a rádiót, hasonlóan a podcast is egy remek lehetőség a holtidő kihasználására. Ha eddig a tömegközlekedésen ülve az Instagramot böngészted, akkor ehelyett most próbáld ki, hogy meghallgatsz egy számodra érdekesnek tűnő podcastet. Ezzel nem csak, hogy kitöltöd az üres időt, de új információkkal is gazdagodhatsz. Ezen felül tényleg rengeteg topikban találsz beszélgetéseket, a gasztró rejtelmeitől kezdve egészen az önmegismerés témaköréig. A legtöbb podcast naprakész tudással informál, így az aktuális történésekről sem maradsz le.

Applikációk podcast hallgatáshoz

A két legnépszerűbb podcast alkalmazás a Castbox és a Spotify, melyeket online vagy akár offline módban is használhatsz. Az Anchor nevű alkalmazás segítségével pedig felveheted a saját podcasted, amennyiben iOS szoftverű készülékkel rendelkezel.

Platformfüggetlen appok: Castbox, Podbean, Radiopublic, Spotify, Soundcloud, Stitcher

Podcast appok Androidra: Google Podcasts, Player FM, Podcast Republic, Podcast Addict, Podcast Go. Podbean, Radiopublic

Podcast appok iOS-re: Apple Podcasts, Overcast, Castro, iCatcher, Downcast, Breaker

Miért is hathat motiváló erővel egy podcast?

Mivel rengeteg témakörben találsz számodra megfelelő epizódot és műsort, ezért biztosan rábukkansz az érdeklődési körödnek megfelelő beszélgetésre is.

Segítségével még nagyobb tudást szerezhetsz a szakmádban és a hobbidban, de akár inspirálódhatsz is belőlük.

Szélesítheted a látókörödet a világról, hiszen a legtöbb tartalomkészítő megosztja saját véleményét és tapasztalatait, így más nézőpontokból is szemlélheted a jelenségeket. Emellett, ami szerintem izgalmas az egészben, hogy nem látod a beszélgető feleket. Ezáltal is a hangra koncentrálsz, a témára, nem foglalja le más a figyelmedet, például egy stúdiókörnyezet berendezési elemei.

Inspiráló podcastek

Párnacsata

A személyes kedvencemmel kezdeném a felsorolást. Nemrég bukkantam rá Spotifyon a HeyJulie és a László Viktória vezette Párnacsata nevű podcastre. Leginkább az életmód kategóriába sorolnám az epizódok témái alapján. A lányok 2019-ben kezdték a csatorna vezetését, akkor még egy harmadik társukkal, Barbival kiegészülve. Azóta Barbi sajnos kilépett, ellenben a lányok az elejétől fogva rengeteg hasznos és érdekes témában osztják meg velünk gondolataikat. A feminizmus témakörétől kezdve, a személyiségtípusokon át egészen a házasság és szexualitásig. A számomra egyik különleges rész az apaságról szólt, hogy hogyan éli meg egy férfi a várandósságot, és erről egy friss apuka osztotta meg  tapasztalatait.

Nők az úton

„Útravaló beszélgetés minden csütörtökön” ahogyan a csatorna két vezetője Csorba Anita és Szlafkai Éva mondja. Minden adásban más-más témáról beszélgetnek, amelyek a tudatos nőknek szólnak, legyen szó karrierről, magánéletről, önmegvalósításról, motivációról, vállalkozásról és életmódról. 2018-ban kezdték, amióta számos epizódot tudnak már a hátuk mögött. Sokszor hívnak vendégszereplőket, szakértőket is, akikkel kiegészülve nagyon sokat tanulhatunk. Az egyik kedvenc részem tőlük: „Azokból lesz jó futó, akik szorgalmasak és kitartóak” vagy a „Hogyan juthatunk közeleb önmagunkhoz könyvekkel?” Az utóbbi esetében az irodalomterápiát helyezték a középpontba, amely egy nagyon érdekes megközelítésmód.

Az élet, meg minden

Műfaja szerint egy portréinterjú podcast Tóth Szabolcs Töhötöm vezetésével. Leginkább komoly témákat tárgyal, mélyebb beszélgetéseket folytat olyan szakértőkkel, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek, sikereket értek el az életükben, akik által mi is inspirálódhatunk. Interjút folytatott például Horváth Lillával, aki Kínában lett Youtube-sztár. Videóiban a  Sanghajban eltöltött időszakáról mesél a követőinek. Egy másik epizódban pediga Londonban élő Bereznay András térképész-történésszel ismerkedhetünk meg, aki már számos nemzetközi történelmi atlaszt készített, mint például a Times Európai történelmi atlaszát.

Lapozz a 99-re

A Szabadi Ágnes vezette podcast különösen ajánlott azok számára, akiknek a műsorvezetőhöz hasonlóan létszükséglet az olvasás. A podcast hangminőségében és a vágásban is kiválóan megszerkesztett. Minden epizódban különféle könyvekről esik szó és azokat elemzi különféle szempontok alapján. Az egyik epizódban Jane Austin népszerűségének kulcsát keresik, hogy vajon hogyan inspirálnak minket a regény főhősei. Sokszor hallhatunk vendégekszereplőket is egy-egy adásban. Ezen felül minden rész végén elhangzik két könyvajánló, hogy sose maradjunk olvasnivaló nélkül.

Halottnak a coach

Ahogyan a honlapon szerepel a „garantált világmegváltás kb. 1 órában”  címszóval hirdeti podcastjét Bán András. Úgy gondolja, hogy a mélypontok, a válságos helyzetek lehetőséget biztosítanak a megújulásra, a fejlődésre. Beszél a mentális egészség fontosságáról, a munkahelyről, a karrierről és a kiégésről is. Saját tapasztalataiból kiindulva alkotta meg a podcastet, hiszen maga is átment ilyen nehézségeken. Epizódjai során segítséget nyújt abban, hogy mit tegyünk egy kilátástalan helyzetben, ha nincsen tartalékunk, vagy hogyan inspirálhatod magad a munkahelyen, ha egyáltalán nincs meg a motivációd a munkavégzéshez.

Viszmeg Dóra