Megszületett a Dunakanyar első fenntarthatósági kalauza – Utazz, kirándulj, gyűjts élményeket ökotudatosan a Dunakanyarban!

Egy rendkívüli kezdeményezésnek köszönhetően önkormányzatok, kulturális- és gasztro helyek, valamint különféle vállalkozások kerültek rá a Dunakanyar első fenntarthatósági térképére, a KanyarGO-ra. A kezdeményezés célja a régió folyamatos fejlesztése a turisták és a helybéliek bevonásával, amihez több mint 40 vállalkozás fogott össze a fenntartható Dunakanyarért, melyhez különleges térkép is készült.

A KanyarGO térkép az egymeder csoport és a DunakanyarGO turisztikai portál közös gyermekeként született. Az alapítók főleg helyi családi vállalkozások, akik évek óta szembesülnek a régió megfékezhetetlen elvárosiasodásával, és annak pozitív és negatív hatásaival. “Hétvégente rengeteg autóval érkező kiránduló veszi célba a Dunakanyart, amit a települések egyre nehezebben bírnak el. Régóta gondolkodunk, hogy hogyan tudnánk élhetőbbé tenni a környéket, amit annyira szeretünk, anélkül, hogy bárkinek az érdeke sérülne – így született meg az egymeder csoport és a KanyarGO térkép ötlete. A kezdeményezéssel segítünk az utazóknak, hogy autó helyett inkább vonatra, hajóra vagy bicajra szálljanak, és hogy megtalálják a Dunakanyar legizgalmasabb helyeit, programjait és rejtett kincseit – mindezt úgy, hogy közben vigyáznak a régió értékeire.” – avat be Buzási Évi, a DunakanyarGO turisztikai oldal alapítója.

Cseppnyi tettek egy mederbe terelve

Az egymeder csoport célja összegyűjteni és felkarolni minden olyan törekvést, amely a Dunakanyar fenntartható fejlődését tartja szem előtt. A KanyarGO Térkép több, mint egy szimpla útikalauz. Azok a vállalkozások, akik alapították a csoportot és akik rákerülnek a térképre vállalják, hogy a régiót tiszteletben tartva mindent megtesznek a Dunakanyar emberi léptékű fejlődéséért, és részt vesznek a kulturális élet alakításában. “A csoport még csak pár hónapja létezik, de már több, mint negyvenen elfogadták a felkérésünket, és a lista folyamatosan bővül. Nagyon örülünk, hogy csatlakozott hozzánk a MÁV és a MAHART, akik Dunakanyar napijeggyel segítik az autók otthonhagyását, a Kertünk Bár és Kilátó, valamint a Borsó Borpiac pedig már át is álltak repohár használatára a Cup Revolution segítségével.” – árulja el Csizik Balázs, az egymeder csoport egyik alapítótagja, az URBANUM Városkutató Alapítvány egyik vezetője, BME egyetemi óraadó.

Sós-Nepper Dorka, a PIKNIK Manufaktúra étterem tulajdonosa elmondta, “Nagyon örülünk, hogy egyre többen fedezik fel a Dunakanyart. A KanyarGO Térkép egy kiváló lehetőség arra, hogy megmutathassuk, milyen fenntartható vállalkozások működnek a környéken, akiknek fontos a fenntarthatóság. Manapság már nem elég a szép terasz csodás kilátással. Az utazóknak szerintem egyre fontosabb, hogy egy adott szolgáltató környezettudatosan végezze a munkáját.”

Pálfai Domokos az OOOfice Coworking megálmodója szerint az A2 méretű, 10.000 példányban terjesztett kiadvány több egy térképnél. “A Sásdi Laura által megrajzolt és megálmodott világ egy fenntarthatósági iránytű is egyben, ami az utazót segíti, hogy vásárlásával véleményének is hangot adjon.”

A térképet a héten szállítják ki azokra a pontokra, amik megtalálhatóak rajta, továbbá Mahart hajókon, Dunakanyarban… Budapesten pedig a dunakanyari jegyhez lehet majd kapni és többek között megtalálható lesz a Szimplában és az Élesztőházban is!

Bővebben az egymeder csoport és a DunakanyarGO munkájáról:

Az egymeder csoport összegyűjti, összeköti azokat a törekvéseket, amelyek a  Dunakanyar lakói számára fenntartható, emberközpontú, nyitott és modern kulturális térséget alakítanak. Ezek a vállalkozások minden korosztály számára kikapcsolódást és feltöltődést biztosítanak – egy progresszív gazdasági fejlődés fenntartása mellett. A DunakanyarGO turisztikai portál 6 éve foglalkozik a régió kommunikációjával és saját kiadványaik mellett online tartalmakkal segítik megismertetni a Dunakanyar valódi értékeit az odalátogatókkal. http://egymeder.hu/ http://dunakanyargo.hu/

Az egymeder csoport alapítói a Duna folyását követve:

  • Szőnyi Tábor – Zebegény
  • Tandem – Nagymaros
  • Piknik Manufaktúra – Nagymaros
  • OOOffice Workation and Co-Working – Nagymaros
  • Kertünk Bár és Kilátó – Vác
  • DunakanyarGO turisztikai portál- Kismaros
  • URBANUM – Budapest
  • Dunakanyarkult egyesület – Verőce

A cikk a hellotrend.hu oldalon is megjelent.