A Városháza Park megújítására ír ki tervpályázatot a Főváros

A Fővárosi Önkormányzat a jelenleg elzárt és parkolóként funkcionáló Városháza Park teljes megújítására írt ki tervpályázatot – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes hétfőn, a Városháza dísztermében.

A Városháza Károly körúti arcának kialakítása gyakorlatilag egy 300 éve nyitott kérdés. A Városháza épületét már eredetileg 1715-ben is úgy tervezték, hogy az épület bezárja a teljes tömböt, azonban az ekkor még létező pesti városfalba ütközve ez nem valósult meg. Az épület és a térszerkezet átalakítására a XX. században is számos terv született, utoljára 2006-ban volt aktív gondolkodás ebben a kérdésben, melyek közös vonása, hogy fő céljuk az, hogy a Városházának új, reprezentatív főhomlokzatot akartak adni.

A pályázat célja

A pályázat célja, hogy a Városháza tömbjének területén olyan városi park és köztéregyüttes alakuljon ki, ami egyszerre biztosít zöldfelületet és új, attraktív városi teret a budapestiek számára, amely megadja Budapest régóta hiányzó „főterének” a XXI. században értelmezhető funkcióit. A tervpályázaton nyertes pályázóval a Fővárosi Önkormányzat hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást fog lefolytatni az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítésére vonatkozóan.

Forrás: https://varoshazapark.budapest.hu/

A pályázatot hivatalosan november 24-én hirdetik meg, december 9-én tartanak helyszínbejárást, a pályaművek beadásának határideje pedig 2022. március 21. – olvasható az erre a célra létrehozott honlapon.

A tervezésnél egy olyan városi park, találkozóhely megalkotása a cél, ahol az emberek nem csak áthaladnak, hanem a legváltozatosabb funkciókkal tartósan is használják a teret.

A tervezendő Városháza park területén biztosítani kell: 

  • közhasználatú zöldfelületet;
  • alkalmi területet rendezvényeknek (rendezvény, kiállítás, karácsonyi vásár, stb. céljára);  
  • városi találkozóhelyet és pihenőhelyet.

A pályázó a fenti funkciókon kívül további városi funkciók integrálására tehet javaslatot a költséghatékonyság és fenntarthatóság figyelembevétele mellett.  

A területen 5000 m2 felületű, részben fásított rendezvényterület biztosítandó legalább 10000 résztvevő egyidejű elhelyezésének kell biztosításával. A burkolt területek nagyságának meghatározásánál figyelembe kell venni a Kerületi Építési Szabályzat előírásait, mely szerint a tér területének 50%-át zöldfelületként kell kialakítani.

A pályaműveket 2022. március 24-ig várja a Fővárosi Önkormányzat, a zsűrizést követően a pályázat eredményhirdetésére a tervek szerint 2022. április 29-én kerül sor. A pályázók a tervpályázati kiírást az e-TervPÁLYÁZAT rendszerben, regisztrációt követően tölthetik fel.

Még sincs tervben a Városháza eladása?

Az Index hírportál múlt héten megjelent „Budapest vezetése eladná a Városháza épületét” című cikke szerint a főváros vezetése vevőt keres a hatalmas értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére. Karácsony Gergely főpolgármester még aznap Facebook posztban reagált, és leszögezte, „az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat.”

Vasárnap azonban újabb elemmel bővült az állítólagos eladási botrány. Egy szerkesztőségeknek eljuttatott felvételen egy Anonymus-maszkos férfi bonyolítja tovább az ügyet egy hangfelvétellel, valamint egy helyrajzi számmal, amely az Index szerint alátámasztja, hogy a főváros vagyonkezelőjén kívül az állítólagos ingatlanos is szerepet játszott tranzakciók megkötésében.

A Fővárosi Önkormányzat közleményben reagálva azt írta, Tarlós István főpolgármestersége idején indult el az említett ingatlan értékesítésének folyamata, amely teljes egészében átlátható volt. Az ingatlanértékesítéseket transzparensen, az elérhető legnagyobb nyilvánosság előtt, közvetítők igénybevétele nélkül, a saját gazdasági társaságán keresztül bonyolítja le az önkormányzat, és nyilvános üléseken döntenek, mely ingatlanok értékesíthetők.