A budapestiek kedvenc cukrászdája – a Jégbüfé

Egykoron a Felszabadulás tér sarkán – ma Ferenciek tere – állt Budapest egyik kedvenc cukrászdája, a Jégbüfé, amely saját készítésű fagylaltokkal, jégkrémekkel, hideg tálakkal és természetesen finomabbnál finomabb cukrászkészítményekkel nyerte el a budapestiek tetszését.

A Jégbüfé az 1952-es megnyitását követően Budapest egyik leglátogatottabb cukrászdájává vált, amely a volt Budapesti Takarékpénztár, a Párizsi udvar földszintjén működött egészen
2015-ig. A Jégbüfé a budapestiek kedvelt találkozási és randevú helyszíne volt.

Budapest V. Ferenciek tere 1960 Forrás: fortepan.hu

A „jég”elnevezés mögött legfőbb árucikke, a saját készítésű fagylalt és jégkrém állt, amelyeket időjárástól függetlenül árusítottak. Ezen kívül hideg tálak, és az akkoriban különlegességnek számitó parfé torták tették még vonzóbbá a kínálatot.

A világszintű hírnevet az 1958-as brüsszeli világkiállítás jelentette, amelyben maga a Jégbüfé is részt vett – ekkor került bemutatásra a híres somlói galuska és a Budapest torta.

A korai hírnév ellenére a cukrászda nem állt meg, ezt követően további versenyeken vett részt, többségükből győztesként kikerülve.

Az ilyesfajta sikerek már a ’60-as években is óriási elismerésnek számítottak, és habár a Jégbüfé megtehette volna, mégsem emelt árain, minőségét megtartva szolgálta ki vendégeit.

Budapest V. Ferenciek tere 1964 Forrás: fortepan.hu

A hagyományőrzés volt talán a Jégbüfé állandó jelzője. Még bezárása idején is igyekezte megtartani a régi kor hangulatát, mind kinézetével, mind pedig ízeivel – ez a vonzerő mindannyiunk számára magával ragadó volt.

A bárasztalok az ablakok mentén helyezkedtek el, így egy francia krémes vagy piramis elfogyasztása közben követhettük nyomon a budapesti élet rezdüléseit – ezzel idézve az igazi nyugati világot.

Emlékeim szerint még a rendelés leadása is a régi kort idézte. A pénztárak a bejárat mellett jobbra helyezkedtek el, a rendelés leadása pedig nem a kiszolgálópultnál történt, ahogy mostanság szokásos. Előbb rendelésünkkel a pénztárhoz kellett fáradni, kifizetni, majd pedig blokkal együtt mehettünk a kiszolgálópulthoz, ahol csak és kizárólag a nyugta ellenében kaphattuk meg a korábban kifizetett süteményt.

A Párizsi udvar 2014-ben bekövetkezett tulajdonos váltása miatt a budapesti Jégbüfé 2015. augusztus 29-én bezárt.  A felujítási munkálatok alatt talán nem volt olyan személy, aki ne reménykedett volna, hogy a Jégbüfé ugyanott, új külsővel kap helyet a Párizsi udvar földszintjén.

A cukrászda végül régi helyét elhagyva, a pár lépésre lévő Petőfi Sándor utca sarkán, modern külsővel, de a hagyományokat megőrizve nyitotta meg újra kapuit.