A paprikás csirke, avagy csirkepaprikás képviseli mindazt, amiért a magyar konyhát imádjuk, hiszen nem csak ízletes és szaftos, de rendkívül laktató étel is. Ha nincs ötleted a hétvégi menühöz, nem szükséges az összes szakácskönyvet átlapoznod, hiszen a következő receptet az egész család imádni fogja.
A paprikás csirkét mi nokedlivel és uborkasalátával spékeltük meg.
Hozzávalók 4 személyre
A csirkés alaphoz:
- 2 darab TV paprika
- 8 darab csirkecomb
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab hegyes-erős paprika
- 2 darab paradicsom
- 2 evőkanál pirospaprika
- só, bors
- kevés zsiradék
A habaráshoz:
- 200 g 20%-os tejföl
- 1 evőkanál búzaliszt
A nokedlihez:
- 50 dkg liszt
- 3 db tojás
- egy csipet só
- víz
A paprikás csirke elkészítése
Érdemes elsőként a felkockázott paprikát zsíron vagy olajon lepirítani, ugyanis így főtt paprika íz helyett sült paprika aromát kapunk, ami sokkal intenzívebb és sokkal jobban is fog állni az elkészült ételnek.
Ha a paprika jól lepirult, mehet bele a finomra vágott vöröshagyma, majd nyomjunk bele 3 gerezd fokhagymát is.
Miután üvegesre dinsztelődtek a hagymák, szórjuk meg két evőkanál pirospaprikával majd helyezzük bele a csirkecombokat.
Annak érdekében, hogy a pirospaprika ne keseredjen meg, adjuk hozzá a paradicsomot és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje a combokat.
Ezután mehet bele ízlés szerint a só és a bors is. A csirkecombok méretétől függően 40-50 perc alatt puhára főzzük őket.
A habarás során a lisztet elkeverjük a tejföllel, majd a hőkiegyenlítés miatt a paprikás léből 2-3 kanállal a tejfölös keverékhez adunk, így nem lesz csomós a végeredmény. Miután homogénre kevertük mehet is a csirkés alaphoz. Pár percig még rotyogtatjuk, majd húzzuk le a tűzről.
Amíg puhulnak a combok, a nokedli elkészítésére kényelmesen jut is idő. A liszthez hozzáadjuk a tojásokat és egy kevés sót.
Mivel a különfajta lisztek különböző módon veszik fel a vizet, így addig adagoljuk hozzá a vizet, ameddig a tészta ragacsos állagot vesz fel.
A masszát forrásban lévő vízbe szaggatjuk egy galuskaszaggatóval, és amikor az összes galuska feljött a felszínre, leszűrjük és beleöntjük egy tálba.
Egy kevés olajjal átforgatjuk, hogy ne ragadjanak össze a nokedli szemek.
Tálaláskor az elkészült ételre és köretre még kerülhet pluszban egy kis hideg tejföl is.
Ráadás uborkasaláta recept
A csirkepaprikás, a nokedli és az uborkasaláta szentháromságát nem megtörve, elhoztuk a klasszikus ubisali receptjét is, hogy véletlenül se maradjon hiányérzeted.
Egy kigyóuborkát meghámozunk, majd szeletelőn minél vékonyabb szeletekre vágjuk.
Rányomunk egy fokhagyma gerezdet, alaposan besózzuk és átkeverjük. 10-15 percig állni hagyjuk, így az uborka levet fog ereszteni.
Ezután hozzáadunk 50 gramm kristálycukrot és 10 ml 10%-os ecetet is. Újból jól megkeverjük, hogy minden uborka szeletet átjárjon az ecetes-cukros lé.
Amennyiben nem lett elég lédús, kevés vizet nyugodtan hozzá adhatunk, majd tejföllel és pirospaprikával tálaljuk a főétel mellé.
A csirkepaprikás nem számít a legnehezebben elkészíthető ételek közé, de egy kis konyhai tapasztalat azért nem árt hozzá. Természetesen más körettel és savanyúsággal is fogyasztható, de mi a jól öreg nokedli és uborkasaláta kombóval szeretjük.
Ha Te is régóta keresel egy jól bevált, hagyományos paprikás csirke receptet, most itt az idő, hogy elkészítsd és megoszd ismerőseiddel is!