Kiadós mákos guba recept, vanília sodóval nyakon öntve

Mák a mákos gubához

A mákos guba sok helyen igazi ünnepi desszertnek számít, de szerintünk egyszerűsége (és persze isteni íze) miatt bármely hétköznapon is megállja a helyét. Elkészítéséhez pedig még gyakorlott konyhatündérnek sem kell lenni, így a lelkes kezdők is bátran nekiláthatnak mákos guba receptünknek. Ha vendégeket vársz, de már csak egy órád maradt a desszert elkészítésére, ez a mákos guba recept lesz a megmentőd!

Egyszerű mákos guba recept

Hozzávalók:

  • 8 db nagyobb, szikkadt kifli
  • 8 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 tojássárgája
  • 30 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 7,5 dkg porcukor
  • egy kevés vaj

Mákos guba elkészítése

Első lépésként gondoskodjunk róla, hogy elég szikkadtak legyenek a kiflik és karikázzuk fel őket.

Majd öntsük a tejet egy edénybe és melegítsük fel, azonban vigyázzunk, hogy ne hagyjuk felforrni. Amíg melegszik a tej, addig keverjük össze a tojássárgákat cukorral és vaníliás cukorral, végül adjuk hozzá a felmelegített tejet.

Ezután a darált mákot keverjük össze a kimért porcukorral. A választott jénait vagy tortaformát kissé vajazzuk ki és helyezzünk bele egy réteg karikára vágott kiflit. Locsoljuk meg az első réteget a tejes keverékkel és szórjunk rá a porcukros mákot. A rétegezést addig kell folytatni, amíg el nem fogynak a hozzávalók.

A rétegezés során fontos arra is ügyelni, hogy egységesen oszlassuk el a tejet és a mákos keveréket, továbbá, hogy minden rétegre jusson elegendő alapanyag.

Végül helyezzük a gubát az előmelegített sütőbe és süssük 180 fokon 20-25 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarnára sül.

Vaníliasodó recept

Hozzávalók:

  • 3 tojássárgája
  • 5 ek cukor
  • 1,5 csapott ek finomliszt
  • 7,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor

Vaníliasodó elkészítése

A tojássárgákat cukorral és vaníliás cukorral keverjük össze egy tálban, amíg kissé habos állagúvá válik. Ezután adjuk hozzá a lisztet és a tejet, azonban egyszerre csak kisebb mennyiségeket adagoljunk, hogy ne váljon csomóssá a massza.

Ha az összes hozzávaló jól elkeveredett, helyezzük a keveréket gőz fölé és folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be, hogy krémes állagot kapjunk.

Tálalás

Az elkészült mákos gubát meleg, de akár kihűlt vaníliasodóval is tálalhatjuk, esetleg egy kis tejszínhabbal, dióval megszórva vagy vaníliás fagyival tovább extrázhatjuk, hogy még ízletesebb legyen a desszertünk.

Akkor sincs gond, ha a vendégek kicsit késnek és a gubánk már kihűlt ugyanis pár perc sütőben való melegítés újra életre kelti az édességet.

Extra tipp

A mákos guba ugyan az egyik legklasszikusabb magyar süteményünk, de dióval keverve vagy akár kizárólag dióval elkészítve is isteni lesz a végeredmény, ezért mindenképp ajánljuk legalább egyszer otthon kipróbálni.

A mákos guba tipikusan egy olyan desszert, amelyet egyszerű alapanyagokból, rövid idő alatt készíthetsz el úgy, hogy az elégedett arcok látványa garantált lesz.

Készítsd el Te is mákos guba receptünket a hétvégi vendégvárásra vagy ha akár egy laza hétköznapra! Gondolj édesszájú barátaidra és oszd meg velük is ezt az egyszerű, de nagyszerű receptet!