A mákos guba sok helyen igazi ünnepi desszertnek számít, de szerintünk egyszerűsége (és persze isteni íze) miatt bármely hétköznapon is megállja a helyét. Elkészítéséhez pedig még gyakorlott konyhatündérnek sem kell lenni, így a lelkes kezdők is bátran nekiláthatnak mákos guba receptünknek. Ha vendégeket vársz, de már csak egy órád maradt a desszert elkészítésére, ez a mákos guba recept lesz a megmentőd!
Egyszerű mákos guba recept
Hozzávalók:
- 8 db nagyobb, szikkadt kifli
- 8 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 tojássárgája
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 7,5 dkg porcukor
- egy kevés vaj
Mákos guba elkészítése
Első lépésként gondoskodjunk róla, hogy elég szikkadtak legyenek a kiflik és karikázzuk fel őket.
Majd öntsük a tejet egy edénybe és melegítsük fel, azonban vigyázzunk, hogy ne hagyjuk felforrni. Amíg melegszik a tej, addig keverjük össze a tojássárgákat cukorral és vaníliás cukorral, végül adjuk hozzá a felmelegített tejet.
Ezután a darált mákot keverjük össze a kimért porcukorral. A választott jénait vagy tortaformát kissé vajazzuk ki és helyezzünk bele egy réteg karikára vágott kiflit. Locsoljuk meg az első réteget a tejes keverékkel és szórjunk rá a porcukros mákot. A rétegezést addig kell folytatni, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
A rétegezés során fontos arra is ügyelni, hogy egységesen oszlassuk el a tejet és a mákos keveréket, továbbá, hogy minden rétegre jusson elegendő alapanyag.
Végül helyezzük a gubát az előmelegített sütőbe és süssük 180 fokon 20-25 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarnára sül.
Vaníliasodó recept
Hozzávalók:
- 3 tojássárgája
- 5 ek cukor
- 1,5 csapott ek finomliszt
- 7,5 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
Vaníliasodó elkészítése
A tojássárgákat cukorral és vaníliás cukorral keverjük össze egy tálban, amíg kissé habos állagúvá válik. Ezután adjuk hozzá a lisztet és a tejet, azonban egyszerre csak kisebb mennyiségeket adagoljunk, hogy ne váljon csomóssá a massza.
Ha az összes hozzávaló jól elkeveredett, helyezzük a keveréket gőz fölé és folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be, hogy krémes állagot kapjunk.
![](https://bphirek.hu/wp-content/uploads/vanilia-sodo.jpg)
Tálalás
Az elkészült mákos gubát meleg, de akár kihűlt vaníliasodóval is tálalhatjuk, esetleg egy kis tejszínhabbal, dióval megszórva vagy vaníliás fagyival tovább extrázhatjuk, hogy még ízletesebb legyen a desszertünk.
Akkor sincs gond, ha a vendégek kicsit késnek és a gubánk már kihűlt ugyanis pár perc sütőben való melegítés újra életre kelti az édességet.
Extra tipp
A mákos guba ugyan az egyik legklasszikusabb magyar süteményünk, de dióval keverve vagy akár kizárólag dióval elkészítve is isteni lesz a végeredmény, ezért mindenképp ajánljuk legalább egyszer otthon kipróbálni.
A mákos guba tipikusan egy olyan desszert, amelyet egyszerű alapanyagokból, rövid idő alatt készíthetsz el úgy, hogy az elégedett arcok látványa garantált lesz.
Készítsd el Te is mákos guba receptünket a hétvégi vendégvárásra vagy ha akár egy laza hétköznapra! Gondolj édesszájú barátaidra és oszd meg velük is ezt az egyszerű, de nagyszerű receptet!