Egzotikus zöldségek főzéshez: 10 különlegesség az asztalra

egzotikus zöldségek

Manapság könnyen hozzájuthatunk különlegesebb zöldségekhez és egzotikus fűszernövényekhez, de akadnak még olyan kuriózumok, amelyeket igencsak keresni kell a boltok polcain. Cikkünkben összegyűjtöttünk 10 ízletes egzotikus zöldséget, amivel feldobhatjuk a megszokott vasárnapi ebéd ízeit.

Articsóka

articsóka

Az articsóka a mediterrán konyha egyik közkedvelt alapanyaga, nem hiányozhat az olasz vagy francia éttermek étlapjáról. Hazánkban inkább kuriózumként találkozni vele, ritka a boltok polcain. Leginkább főzés, sütés, marinálás vagy blansírozás után fogyasztják. Könnyebben emészthetővé teszi a zsíros ételeket, szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is javasolt a fogyasztása. Az íze kissé édeskés, a káposztára és a zöldborsóra hajazó.

Pagodakarfiol

pagodakarfiol

A pagodakarfiol (vagy római brokkoli) egy sárgászöld színű, karfiolhoz hasonlító zöldség, amit a brokkoli és a karfiol keresztezéséből alkottak meg. Salátaként vagy főzve és párolva is fogyasztható. A főzési ideje kicsit hosszabb, mint a karfiolnak vagy a brokkolinak, hiszen egy keményebb zöldség. A káposztafélékhez hasonlóan nagyon magas C-vitamin tartalma van, de karotin és K-vitamin tartalma is kiemelkedő. Az íze nem annyira intenzív, mint a brokkolié, de a hagyományos karfiolénál erősebb.

Gyömbér

gyömbér

A gyömbér egy gyógyhatású fűszernövény, aminek a gyökértörzséből készíthető az utánozhatatlan illatú, csípős, kesernyés ízű fűszer. A legtöbb keleti étel elengedhetetlen alapanyaga, de főzéshez, sütéshez meg kell hámozni. Jótékony hatását kifejti a gyomorban, de az egész immunrendszer erősítője. Influenzaszezonban elengedhetetlen házi orvosság. A gyömbérből ízletes sör is készíthető.

Jalapeño

jalapeno

A jalapeño az egyik legismertebb csilipaprika, nevét a mexikói Yalapa (kiejtve halapa) városról kapta. A paprika közepesen erős, amit előszeretettel használnak fel szószokhoz, savanyúságokhoz, főételekhez, de a mozikban is találkozhatunk vele, ha a popcorn helyett nachost rendelünk. Íze kissé savanykás-édes, ami által igen sokrétűen felhasználható egzotikus zöldségkülönlegesség.

Bordáskel (pak choi)

bordáskel

A bordáskel vagy pak choi egy Ázsiában elterjedt kerti növény, de itthon is könnyen megterem. Magyarországon akár háromszor is ültethető. Ízletes saláták összetevője lehet, de másképp is felhasználható, például levesben vagy köretként. A zöldség fejet nem képez, a teljes levélhossz felét kitevő levélnyele és levéllemeze is fogyasztható. Béta-karotin, folsav és C-vitamin található benne, de kalciumtartalma is említésre méltó.

Daikon japán retek

daikon

A daikon japán retek nem összekeverendő a jégcsapretekkel. A zöldséget leggyakrabban nyersen fogyasztják, de főzni és savanyítani is lehet. Nem szükséges meghámozni, sőt a levele is ehető, ami levesben és salátákban is hasznosítható. A retek íze édeskésebb és kevésbé csípős, természetesen főve lágyabb, ahogyan ezt több leveszöldségtől is megszokhattuk már.

Jamgyökér

jamgyökér

A jamgyökér (vagy jam, jamsz) egy nagyon népszerű trópusi egzotikus zöldség. A népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák (főként a nőgyógyászatban, de a bőrre is jó hatása van). A zöldséggumókat leginkább főtt állapotban fogyasztják, de némely fajta gumója nyersen is ehető. Az elkészítési lehetőségei pont olyanok, mint a hagyományos burgonyáé – leginkább köretként készítik el.

Shiitake gomba

shiitake

A shiitake gomba Ázsiában (főként Kínában és Japánban) őshonos gombafaj. A gomba az egészségre jótékony, gyógyító erejét már évszázadok óta használják, ugyanis kiváló gombaölő, rákellenes és vírusellenes tulajdonságokkal bír. A lentinán nevű hatóanyaga felel az immunrendszer erősítéséért. Illata a fokhagymára emlékeztet, íze pedig rendkívül intenzív, különleges. Sok keleti finomság alapanyaga, íze jól illik húsokhoz, wokban sült ételekhez.

Bambuszrügy

bambuszrügy

A bambuszrügy a bambusz talajból kibújt fiatal hajtása, mely több faj esetén ehető. A rügyet az ázsiai konyha előszeretettel használja, számos wok étel elengedhetetlen alapanyaga. A zöldség jelentős rosttartalommal bír, aminek köszönhetően jótékony hatása van az emésztésre. Magas a fehérje, aminosav, ásványianyag és vitamintartalma, de szénhidrát és zsírtartalma alacsony, ezért igen diétás jó alapanyagnak számít.

Okra

okra

Az okra egy afrikai zöldség, ami Afrikán kívül az indiai és a pakisztáni konyhában is megtalálható. Külsejét tekintve paprikára emlékeztet, amit változatosan el lehet készíteni a levesektől az egytálételekig. Az íze enyhe, sokféleképpen variálható. Az okra egészségre gyakorolt hatása nagyon kedvező, hiszen magas rosttartalma segíti az emésztést. Fogyasztása különösen ajánlott azoknak, akik székrekedésre hajlamosak.

Melyik a legfinomabb egzotikus zöldség?

Neked melyik kedvenc zöldséged, amit főzés során előszeretettel használsz? Ha nincs benne a listánkban, küldd el nekünk és kiegészítjük cikkünket!

Marketing tanácsadó