A legfinomabb egzotikus gyümölcsök: íme 10 különlegesség

Legfinomabb egzotikus gyümölcsök

Manapság teljesen természetes, hogy a szupermarketek és zöldségesek polcain többnyire egész évben kaphatók olyan citrusok, mint például a banán, a kiwi, az ananász vagy a mangó. Cikkünkben ezeken túlmenően összegyűjtöttük a 10 legfinomabb és legmegosztóbb trópusi, egzotikus gyümölcsöt.

Sárkánygyümölcs

A sárkánygyümölcs vagy más néven a kaktuszgyümölcs, pitaja jellemzően rózsaszínes, sárgás-zöldes pikkelyes héjú gyümölcs, belül fehér vagy rózsaszín húsú, fekete magokkal. Íze kissé savanykás, a kiwihez és az uborkához hasonló. Nálunk a téli hónapokban jelenik meg a boltok polcain, jellemzően Kolumbiából és Nicaraguából importálva.

Csillaggyümölcs

A csillaggyümölcs vagy ​​karambola nem meglepő módon a formájáról kapta a nevét, ugyanis ha keresztbe felvágjuk, egy ötágú csillaghoz hasonló formát kapunk. Íze több gyümölcsére is hajaz. Többek között hasonlít rá a szilva, a papaja, a narancs, a citrom, az ananász vagy a grépfrút. Indiában, Indonéziában és Sri Lankán őshonos.

Papaja

A papaja vagy dinnyefa a legtöbb szubtrópusi területen termeszthető, de jellemzően Közép-Amerikából származik. Az egzotikus gyümölcs húsa puha, leveses. Illata virágos, a barackra hajaz, míg íze a sárgabarackra, a sárgadinnyére vagy a málnára emlékeztet. A papaja jellegzetes fekete magjai csípősek, ezért fogyasztásuk nem javasolt.

Maracuja

A maracuja vagy passiógyümölcs lilás vagy sárgás héja ízletes pépes húst és ehető magokat rejt. Íze nagyon intenzív, zamatos savanyú-aromás, ezért előszeretettel ízesítenek vele üdítőket és gyümölcsleveket. Dél-Amerikában őshonos, Ecuador, Brazília, Paraguay és Argentína jelentős mennyiséget exportál.

Durián

A durián talán a világ legbüdösebb, de egyben a legváltozatosabb ízvilággal rendelkező gyümölcse. Állaga krémes, kissé vaníliaszerű, íze pedig lágyan édes. Délkelet-Ázsiában a gyümölcsök királya nevet viseli. Erősen büdös szaga miatt szállítása problémás, sok tömegközlekedési eszközről, repülőtérről tiltott.

Mexikói egérdinnye

A mexikói egérdinnye vagy mexikói datolyauborka a nevéből is adódóan Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos. A kissé ovális 3-4 centiméteres egzotikus gyümölcs az ízét tekintve a dinnyére és az uborkára is hajaz. A gyümölcsöt nyersen, grillezve vagy savanyítva is előszeretettel fogyasztják.

Kumkvat

A kumkvat vagy törpenarancs, törpemandarin egy Délkelet-Kínában és Indokínában honos egzotikus gyümölcs, de balkonnövénynek hazánkban is ültethető. Aranysárga héja fogyasztható, íze pedig egyszerre savanykás és édes, nagyon hasonlít a narancsra.

Mangosztán

A mangosztán egy jellemzően Délkelet-Ázsiából (pl. Thaiföldről) származó egzotikus gyümölcs. Héja vastag, barnás-vöröses, húsa pedig fehér, kocsonyás állagú. Méretét tekintve a mandarinra hasonlít. Íze édeskés-savanykás, a mangó és a licsi kellemesen frissítő, citrusos ízére emlékeztet.

Licsi

A licsi vagy licsiszilva egy Dél-Kínában több mint ezer éve termesztett egzotikus, trópusi gyümölcs. Héja rózsaszínes-vöröses, kemény, rücskös. A gyümölcs húsa fehér, mely egy sötétbarna magot rejt. Íze édeskés, az ananászra emlékeztető. A gyümölcs mindemellett igen lédús, ezért többféleképpen is feldolgozható.

Rambután

A rambután vagy hamis licsi Délkelet-Ázsia egyik legkedveltebb gyümölcsének számít, ami ránézésre egy tengeri sünhöz hasonlít. Héja a licsihez hasonlóan rózsaszínes-vöröses, de szőrök borítják. Igazán lédús, édes ízű egzotikus gyümölcs.

Melyik a legfinomabb egzotikus gyümölcs?

Neked melyik kedvenc trópusi gyümölcsöd? Ha nincs benne a listánkban, küldd el nekünk és kiegészítjük cikkünket!

Marketing tanácsadó