Így újulhat meg a Városháza

Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódóan teljesen megújul és részben megnyílik a Városháza. Az átalakulással egy új közösségi tér jön létre a belváros szívében, valamint a nagymúltú épület is részben átalakul.

Forrás: varoshazapark.budapest.hu

“A városvezetés a nyitott és zöld kormányzásban, a közösségi döntéshozatalban hisz, amelyet a lehető legszélesebb módon szeretnénk megnyitni az emberek előtt. A méltatlan állapotban lévő Városháza Park felújítási projektje része egy komplex fejlesztési programnak” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a pénteki díjátadón.

A Városháza Park megújítására kiírt tervpályázatot a Lépték-Terv Tájépítész Iroda nyerte meg. A pályázat egyediségét a parkba megálmodott kör forma teszi igazán egyedivé, amely új, izgalmas formavilágot kölcsönöz a jelenleg kihasználatlan területnek. A pályamű minden tekintetben alkalmas arra, hogy betöltse azt a szerepet, amit Budapest új főterének tudnia kell: ikonikus terv, amely helyet adhat különböző kulturális és politikai rendezvényeknek, miközben szervesen kapcsolódik a szomszédos terekhez, megőrzi a meglévő fákat, emellett tartalmazza a szivacsváros koncepció követelményeit a csapadékvizek felhasználásáról is.

A Bírálóbizottság a pályaművet összességében kiemelkedő színvonalúnak találta, erős karakterét, jó funkcionális megoldásait, szakszerűségét elsőrangúnak értékelte.

“Neves építészeket, tájépítészeket, klímaszakértőket, a kulturális örökség védelmének képviselőit, a kerületet, sokféle szakmai hátterű és világlátású embert hívtunk meg a bírálóbizottságba, amelyben egyetlen politikusként vettem részt. A díjazottak kiválasztását hosszú vita előzte meg, végül sikerült konszenzusos döntést hoznunk” – mondta Kerpel-Fronius Gábor, a bírálóbizottság elnöke.

Forrás: varoshazapark.budapest.hu

A park megújítása a Fővárosi Önkormányzat kiemelt fontosságú projektje, hiszen a jelenleg parkolóként funkcionáló 8.000 négyzetméteres terület átalakítása még választási ígéretként szerepelt el három évvel ezelőtt.

Forrás: varoshazapark.budapest.hu

A park kialakításán túl zajlik a Városháza hátsó homlokzatának felújítása, és ahogy azt Karácsony Gergely főpolgármester is kiemelte, a tervek között szerepel a Merlin Színháznak korábban helyet adó épület felújítása, amellyel még több életet és kultúrát hozhatnak a város szívébe.

A felújítás főbb elemei:

Homlokzatfelújítás

Megújul a Városháza Károly körúti homlokzata. 2022-ben fontos pontjához érkezik a Városháza több éven át, ütemezetten zajló felújítása. A Károly körút felől látható teljes homlokzat megújul, valamint a Deák Ferenc térre néző barokk épületszárny díszkivilágítást kap.

Merlin épület

Közösségi funkciókkal újul meg a volt Merlin színház épülete. Az eredetileg transzformátorállomásként működő, 1928-ban átadott épület 12 éve üresen áll, állapota erősen leromlott. 2022. őszére megújul és pop-up közösségi, kulturális funkciókkal nyit újra.

Budapest Galéria

A Városháza épületébe költözik a Budapest Galéria. A Gerlóczy utcai épületszárny üres, romos helyiségeinek felújításával alakítjuk ki a Budapest Galéria új kiállítóterét. A Budapest Galéria, a Merlin felújított épülete és a Városháza megnyitott földszinti tereinek együttesével új kulturális és közösségi teret hozunk létre a város szívében.

Városháza Park

Budapest új, nyitott, zöld főtere épül. 8.000 m2 új zöldfelület hozunk létre. Közelebb hozzuk az emberekhez a Városháza napi működését, Budapest új főterét a demokrácia és a társadalmi viták helyszínévé tesszük. Helyet adunk sokszínű rendezvénynek, hogy a Városháza Park a kultúra és a találkozások helyszíne legyen.

Forrás: varoshazapark.budapest.hu

Díjazott pályaművek


I. díj: Lépték-Terv Tájépítész Iroda

II. díj: CAN Architects Studio + Újírány Tájépítész Kft.

III. díj: Mókembé + Open Space Kft.

III. díj: Lima Design Kft.

Megvétel: Csépke Tamás, Skrabák Zoltán

Megvétel: BKM Nonprofit Zrt. + KIMA Studio Kft.