Folytatódhat a Közlekedési Múzeum tervezése

A koronavírus-járvány okozta nehézségek és kihívások ellenére tovább folytatódhat a Közlekedési Múzeum tervezése, erről döntött a Kormány. A kőbányai egykori Északi Járműjavító területén barnamezős, felhagyott vasúti területen kialakítandó új Közlekedési Múzeum várhatóan Magyarország leglátogatottabb családi intézménye lehet, valamint jelentős szerepet vállalhat a Budapestre irányuló minőségi turizmus felfuttatásában is. A tervezési munka jelentős részét Magyarországon végzik majd, így a beruházás folytatása a járvány utáni gazdaságélénkítésnek is része – olvasható a Múzeum nyilatkozatában.

Az új Közlekedési Múzeum terveinek elkészítésére az előző év során nemzetközi tervpályázaton került kiválasztásra a világhírű New York-i Diller Scofidio+Renfro építésziroda, valamint magyar partnere, az Ybl-díjas Noll Tamás vezette M-Teampannon építésziroda. A Kormány támogatásának köszönhetően a tervezési szakasz újabb fázisba lépett, mely során a kivitelezés megkezdéséhez szükséges építészeti terv és előkészítő munka elvégezhető. A jelenlegi munka során a terület közlekedési kapcsolatait és az új állandó kiállítás tervezését is elvégzik.

Az új múzeum a korábbinál kétszer nagyobb állandó kiállítással nyílik meg. A mintegy hetvenezres műtárgy-gyűjteményt olyan egyedi elemek alkotják, mint Európa egyik leggyorsabb, magyar gőzmozdonya, Kandó nagyhírű villanymozdonya, Budapest egyik első villamosa, a fiumei magyar tengerészet eredeti hajómodelljei, egykori Ford T-modellek, Csonka János első autói, magyar tudósok és alkotók hagyatékai, az Ikarus-buszgyártás öröksége és fontosabb járművei. Ezekkel együtt mintegy 3000 műtárgy kerül majd be az új kiállításba, összesen 619 jármű lesz megtekinthető az új múzeumkomplexumban.

A barnamezős területen megvalósuló átfogó rehabilitáció új közösségi tereket és új minőségi zöldfelületet hoz létre, valamint vasúti megállóhely fejlesztést is magában foglal, így jelentősen fejlesztő a városrészt.

A mostani döntésnek köszönhetően óriási lépést teszünk az új Közlekedési Múzeum megvalósulása felé, hisz megkaptuk a támogatást az új múzeum létrejöttéhez szükséges összes tervezési és előkészítési munka elvégzésére. A Kormány döntése most lehetőséget ad arra, hogy az elmúlt hónapokban összegyűlt hatalmas szakmai és építészeti anyag alapján folytassuk a munkát, az új múzeum és kiállítás tervezését. Ez a beruházás nem csak múzeumépítés, hanem átfogó városfejlesztés is, új zöldterületekkel, gyalogos kapcsolatokkal, tömegközlekedési fejlesztésekkel, melyek eredményeként óriási barnamezős területen teljesen új kulturális központ alakul majd ki Kőbányán, csatlakozva az Opera már elkészült gyönyörű új műhelyházához. A tervezési munka nem csak a múzeumépületre, hanem a környező parkra, szabadtéri és állandó kiállításra, vasúti megállóra, közúti kapcsolatokra, új nosztalgiavillamosok számára készülő végállomásra és a környező kisebb épületek felújítására is kiterjed.” – nyilatkozta Vitézy Dávid főigazgató.