Arany János első pesti lakása

Az Üllői úton, a Kálvin tér felé sétálva, az egyik mellékutcában észrevehető egy márványtábla, mely Arany János egykori lakóhelyeként jelöli meg az Üllői út – Erkel utca saroképületét, és csupán egy kis utcányira van a Kálvin tértől. 

A nagyszalontai születésű író Nagykőrösön tanárként, csaknem egy évtizedig dolgozott, majd 1860-ban a Kisfaludy Társaság igazgatójává választották, így Budapestre költözött.

Arany hosszú évekig tartó, kulúrtörténetileg is jelentős levelezést folytatott Tompa Mihállyal, így egy – 1861. augusztusában – neki címzett levelében, a következő sorokat olvashatjuk:

,,Lakásom még mindig a H á r o m P i p á-nál tavaszig…Ez egy 4 jó szobás szállás, de baj az, hogy a központtól kissé távol, hogy második emelet, hogy biztos padlás nincs, kamra nincs, s ami fő, hogy többnyire oly nép lakja, mely ököllel szokta ügyes-bajos dolgát igazítani egymásközt. Szóval oly ház ez, hol szemünkbe mondják vagy beüzennek, hogy itt minden lakó b e c s ü l e t e s, csak mi nem. Ezért, noha a szobák jók és már igen lakályossá tettük, bére is mérsékelt, tavasszal költöznünk kell innen”

Fotó: Krihtin Yvette

Manapság a Kálvin tér a város egyik legforgalmasabb csomópontja, már-már a város közepe, akkoriban azonban éppen a Pest belvárosát körülvevő városfal határa és egyben egyik kapuja volt, így Arany méltán érezhette magát külvárosinak az itt eltöltött 4 év során.

A 4 emeletes, kissé elhanyagolt állapotú épület még ma is áll az Erkel 20. szám alatt, vagy az egykori Három Pipa utczában, ahogy költőnk ismerte annak idején.