Csalogányidő: Ocsovai Ferenc felolvasóestje Budapesten

December 18-án vasárnap Csalogányidő címmel tart felolvasóestet Ocsovai Ferenc költő a budapesti Népszíntérben. A 17:00-től 19:00-ig tartó rendezvényen a szerző Huszonkét év zarándoklat (2019) és Szalamandravér (2021) című legutóbbi két kötetéből fog elhangzani egy válogatás, amelyet kötetlen beszélgetés fog majd kísérni az este moderátorával, Bakonyi Antallal.

A költő összesen négy verseskötetet adott ki mostanáig, emellett számos prózai alkotást és művészeti, valamint kulturális témájú cikket publikált már különböző internetes portálokon, az irodalom mellett pedig a zenével is aktívan foglalkozik. Mitológia témájú ismeretterjesztő könyve várhatóan a következő évben fog nyomtatásban megjelenni.

Utolsó, spanyolországi útjáról a közelmúltban tért haza, azóta két hasonló felolvasásra került már sor a fővárosban. A tervek szerint a felolvasás után könyvvásárlásra és dedikálásra is lehetőség lesz majd a helyszínen.

Ahogyan azt a Huszonkét év zarándoklat cím is kifejezi, az emberi élet talán nem más, mint egy vándorlás, egy szüntelen áramlás a maga ellenőrzőpontjaival, óvatos és meggondolatlan stratégiáival, pihenőhelyeivel és akadályaival, nyomainkat pedig talán magával sodorja a dagály és a szélvész, talán megkíméli, de bárhogyan is alakul végül: nem szabad vakon és erőszakosan rohannunk a számunkra még ismeretlen végkifejlet felé.

A művek tartalmilag ezúttal is széles skálán mozognak, és a lélektani szélrózsa minden irányába kilengenek valamennyire: némelyek közülük állandóan kísértettek és kikívánkoztak belőlem, mások spontán, vulkánok módjára törtek ki az elmémből, amíg egyesek megkönnyebbülést, mások még nagyobb zűrzavart okoztak a lelkemben, így minden eddiginél jobban tekintek erre a gyűjteményre egyfajta pszichológiai dokumentációként, és amolyan terápiás, mégis színes, lüktető és átélhető, átérezhető naplóként. – A Huszonkét év zarándoklat fülszövege.

Ahogyan az előző kötet naplóként mutatta be a lírai én különböző aspektusait, úgy a Szalamandravér is felfogható képisége miatt egy irodalmi galériaként, szemelvényei egy filmszalag kockáiként, de értelmezhetjük személyes kézikönyvként és pszichológiai koordináta-rendszerként is, amelynek tengelyei mentén tetszés szerint barangolva mindannyian akadhatunk ismerős, szerethető, tanácsokat adó vagy tanácsokra váró gondolatokra. – A Szalamandravér fülszövege.

Az esemény Facebook-linkje:

https://fb.me/e/27JWv5TuJ

Ocsovai Ferenc szerzői oldala:

https://www.facebook.com/ocsovaiferenc

Bővebb ismertető a két kötetről a Szövet irodalmi portálján:

A szerző saját prezentációja a verseskötetekről a YouTube-on: