Sokoldalú lecsó alaprecept, amit bárhogyan kombinálhatsz

lecsó recept

A lecsó az egyik legegyszerűbben és legsokoldalúbban kombinálható magyar ételünk. Hússal vagy hús nélkül, tojással vagy nélküle, rizzsel vagy tarhonyával, kovászos uborkával és/vagy kenyérrel (vagy még többel), mindenhogyan ízletes főétel válik belőle. Ha nincs ötleted egy gyors vasárnapi ebédre, amely mellett nem kell órákig állni, próbáld ki ezt a receptet, garantáltan nagy sikere lesz!

Lecsó hozzávalók, alaprecept

  • 1 kg lecsópaprika
  • 70 dkg paradicsom
  • 3 db nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál étolaj vagy 25 dkg zsiradék
  • 1 púpozott evőkanál pirospaprika
  • bors

Lecsó elkészítése

A hagymát megpucoljuk és felkockázzuk, a paprikát kicsumázzuk és ereit kivágjuk majd ízlés szerint karikára vágjuk vagy felkockázzuk. Ezután a paradicsomokat is gerezdekre szeljük.

Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Ezután jöhet bele a paradicsom, majd ha kicsit összeesett, a paprikát is hozzáadjuk. Mi csak ezután ajánljuk belerakni a pirospaprikát, ugyanis így minimális esélye sincs megkeseredni.

Ha igazán szaftos lecsóra vágysz, amelyet lehet mártogatni adj hozzá egy kevés vizet vagy paradicsomlevet. Végül ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.

Extra tipp

A lecsó receptet padlizsánnal, cukkinivel, kolbásszal de még akár virslivel is kombinálhatjuk, mindenképp jól fog állni az elkészült ételnek. A padlizsánt és a cukkinit a paradicsommal és a paprikával egy időben adjuk hozzá, hogy szépen át tudjanak puhulni. Ha kolbásszal szeretnénk fogyasztani, akkor a kolbászt a hagymával együtt helyezzük a fazékba.

Ahány ház, annyi szokás, így köretként rizzsel, tarhonyával, burgonyával, sőt még nokedlivel is tálalhatjuk.

Mivel az alapanyagokat tekintve a lecsó leginkább nyári ételnek mondható, de egy nagyobb adagot bográcsban megfőzve, majd adagonként lefagyasztva, az év bármely hónapjában fogyasztható. Nagyon fontos ügyelni a befőttes üvegek fertőtlenítésére, hogy véletlenül se menjenek kárba a télire eltett finomságok. Csírátlanítás és a betöltés után az üvegeket fejre fordítjuk, majd dunsztban hagyjuk kihűlni őket.

Egyszerűen nagyszerű

Szerencsére a lecsó elkészítése nem egy nagy ördöngősség, cserébe laktató és finom magyar konyhakülönlegesség.

Ha tetszett a recept oszd meg barátaiddal, családoddal vagy ismerőseiddel, hogy ők is kipróbálhassák jól bevált lecsó receptünket!