Ugye, hogy neked is összefutott a nyál a szádban? A kedvenc elnevezésem a töki pompos, szóval engedjétek meg, hogy a recept alatt így hívjam ezt a csodálatos ételt.
A kapcsolatunk nagyon régen kezdődött. Nekem ez az étel maga a nyár. Ha csak rágondolok a piacok, vásárok, fesztiválok jutnak az eszembe. Nem kérdéses, hogy nosztalgiára mindig szükség van, ezért itthon is elő-elő bukkanó vendég ez az étel. Plusz pont, hogy vega feltéttel is legalább annyira finom, mint a hagyományos szalonnás megoldással.
Hozzávalók
- 2 nagy tepsi elkészítéséhez:
- 1 kg liszt
- 1 ek só
- 50 gr élesztő
- 2 tk cukor
- 2 dl langyos víz az élesztőhöz
- 2-3 dl víz a tésztához
- 5 dl tejföl
- szalonna
- kolbász
- sajt (kecske, juh, gouda, edami – bármilyen)
- bébispenót 1 doboz, vagy 4-5 marék
- ricotta 250 gr
- 3-4 gerezd fokhagyma
- lilahagyma 2 db
Az elkészítési idő kelesztéssel és sütéssel együtt nagyjából 3 óra.
A tészta elkészítése
2 dl langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd rászórjuk a 2 tk cukrot. Hagyjuk, hogy felfusson az élesztő, közben a sót és a lisztet egy tálba tesszük, összekeverjük, majd hozzáöntjük a felfutott élesztős vizünket és ráöntünk annyi vizet, amennyit felvesz a tészta, nagyjából 2-3 dl.
Eldolgozzuk az alapanyagokat, majd 1 órát lefedve pihenni hagyjuk a tésztát (lehetőleg meleg helyen). Az edényt, amiben a tészta pihen kicsit ki szoktam olajozni, illetve a tészta tetejére is öntök egy kis olajat, hogy ne száradjon ki.
A feltét elkészítése
Amíg a tésztánk kel, a feltéteket felvágjuk. Itt igazából csak a képzelet szab határt. A tejfölbe előre beleszoktam tenni az apró darabokra vágott fokhagymát, pár csipet sót és egy ek olajat, hogy kicsit érjenek az ízek. A vega langallóhoz a ricottát összekevertem 2 gerezd szétnyomott fokhagymával, 2 ek tejföllel és 2 csipet sóval.
Miközben a feltétek előkészítése zajlik a tésztánk tökéletes kelésen megy keresztül. 1 óra letelte után a tésztát két részre választjuk, szép kis gömböcöket formázunk belőle és még lefedve 30 percet kelesztjük.
Mehet a sütőbe!
Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Fél óra letelte után a két tésztát kinyújtjuk, majd egy kiolajozott, vagy sütőpapíros tepsibe tesszük. Villával megszurkáljuk és 10 percre a 180 fokos sütőbe tesszük. Ezután kivesszük, várunk egy kicsit, míg legalább langyos nem lesz a tészta, ezután pedig rátesszük a kiválasztott feltéteket, majd 20-25 perc alatt 180 fokon, ropogósra sütjük.
A feltéteknél direkt nem adtam meg mennyiséget, mindenki a saját ízlése alapján tudja elkészíteni a legfinomabban. Ti is nosztalgiázzatok egy kicsit, főleg így a hideg idő beköszöntével valahogy még jobban esik bekuckózva töki pompost eszegetni! 🙂