Bruncholj Budán

A nap legfontosabb étkezése a reggeli, ez nem vitás. Nagy szerencsénkre a reggelizőhelyek száma évről évre nő fővárosunkban, így aztán a lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésünkre függetlenül attól, hogy csak egy kicsiny péksüteményt szeretnék elfogyasztani vagy egy hatalmas bruncholásra vágyunk. Sorozatunkban olyan helyeket mutatunk be, ahol szép környezetben, finom falatokkal indíthatjuk a napot. 

Napjainkban nagy kultusznak örvend az úgynevezett brunch, amely az angol breakfast (reggeli) és lunch (ebéd) szavak összevonásával jött létre, és amit a reggeli utáni, de még ebéd előtti étkezésre használunk. A legnagyobb népszerűségnek Amerikában örvend, de nagy szerencsénkre már hazánkban is rengeteg olyan hely van, ahol kellemesen elfogyaszthatjuk kései reggelinket. Budapesten is kedvünkre válogathatunk a csodásabbnál csodásabb pékségek és éttermek között, így sorozatunk első részében három izgalmas helyet mutatunk be.

Forrás: Kelet kávézó

Kelet Kávézó és Galéria

Ha Budán a Bartók Béla utcában sétálunk, biztosan felkelti figyelmünket a kívülről könyvesboltnak tűnő kávézó. A falakat közel 5000 könyv borítja, melyekből a kiválasztott kötetet magunkkal is vihetjük, ha cserébe ott hagyunk egy általunk vitt olvasmányt. Így aztán a kínálat folyamatosan frissül. Kávéjukat a Casino Mocca, míg süteményeiket az újbudai Édes Sári cukrászda szállítja. Mindezek mellett kiváló cseh söröket, leveseket, grillszendvicseket és különböző izgalmas ízesítésű „falatkákat” is fogyaszthatunk. Utóbbiak esetében különleges keleti fűszerezésekkel is megismerkedhetünk. Az újhullámos kávézó azonban nem csupán remek étel- és italválasztékáról híres, hanem mesés kiállításairól, illetve kulturális eseményeiről is.

Forrás: Bartók

Bartók – reggel.délben.este

Az imént említett utcán tovább haladva pillanthatjuk meg az egyik legújabb reggeliző helyet, amely bisztróként vagy kultúrkocsmaként is definiálható. Az átalakítások során szállóigévé váltak a „találkozzunk a Bartókon” illetve a „Bartókba tartok” kifejezések, melyek a hely nevének kiválasztásához adták az ihletet. A kínálat összeállítása során egy fő szempont volt, hogy napszaktól függően minden igényt ki tudjanak elégíteni. Ezért is készítettek reggeli, déli, illetve esti ajánlatokat is. Ha bruncholni támadna kedvünk kihagyhatatlanok a rozsszendvicsek, illetve a tojásos fogások, mint például a vegyes gombás vagy épp spenótos rántotta. De mindezeken felül érdemes megkóstolni a bowlokat is, melyekből nem csak édes, de sós változatokat is kipróbálhatunk.

Forrás: Törökméz

Törökméz

A Margit utcában található Törökméz egy igazi budai gyöngyszem, ahol akár a teraszon is elfogyaszthatjuk reggelinket. A tojásból készült különlegességek mellett burritót, english breakfastet, szendvicset, de akár még vegán bundáskenyeret is fogyaszthatunk. Az egészséges hozzávalókon kívül a kávézó különlegessége, hogy itt egész nap, azaz reggel 8 órától este 10 óráig reggelizhetünk. Külön öröm, hogy kiskedvencünkkel is ellátogathatunk ide, s ha szerencsénk van még egy akusztikus koncertbe is belecsöppenhetünk.