10 kihagyhatatlan látnivaló Budapesten

Ugyan már beköszöntött a hideg, s lassan elkezdhetjük a karácsonyi készülődést, de még mielőtt belevetjük magunkat a vásárlásba és a nagy sütés-főzésekbe, érdemes egy kicsit sétálgatni a gyönyörű fővárosunkban.

Már javában megkezdődött az év végi hajrá mind a munkahelyeken, mind pedig az iskolákban, azonban ilyenkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni magunkról. S mi is tehetne jobbat testünknek és lelkünknek, ha nem egy kellemes séta vagy múzeum látogatás ezeken a napsütéses téli napokon. Cikkünkben összegyűjtöttünk 10 csodálatos helyet Budapesten, ahol egy kicsit ellazulhattok így 2021 utolsó hónapjában.

1.      Kiscelli Kastély

A kastély nem másról híres, mint Mágnás Elzáról, aki szegény leányból lett a gazdag bútorgyáros Schmidt Miksa kitartottja.  Története azért is nagyon izgalmas, mert a hölgyet házvezetőnője és annak szeretője gyilkolta meg, irigységből. A szóbeszéd úgy tartja, hogy a fiatal lány nyughelyét úgy választotta ki az őt gyászoló szerelme, hogy a kastély ablakából távcsővel épp rálásson.

2.      Várkert Bazár

Kihagyhatatlan látnivaló a Várhegy oldalában található neoreneszánsz kert, melyet a legnagyobb magyar építész, Ybl Miklós tervei szerint készítettek el.  Ha körbe sétáltuk a nagyszerűen felújított épületeket, nem csak nagyszerű éttermeket próbálhatunk ki, hanem izgalmas kiállításokat is megtekinthetünk, illetve akár egy filmre is beülhetünk. Utunkat pedig mozgólépcsőn folytathatjuk a következő állomásig.

3.      Budai Vár

Hacsak gyorsan körbesétáljuk a Szent György teret, már akkor hihetetlen élményben lesz részünk, hiszen remek kilátás nyílik csodás fővárosunkra. Azonban ha bemerészkedünk, az ódon épület falai közé, olyan érdekes helyekre bukkanhatunk, mint a Magyar Nemzeti Galéria, ahol olyan nagyszerű alkotásokat csodálhatunk meg, mint a 19. századi művészetről szóló kiállítás darabjai. De itt található még az Országos Széchényi Könyvtár és a Budapesti Történeti Múzeum is. Innen aztán gyalog folytathatjuk utunkat a soron következő célponthoz.

4.      Halászbástya

A hét csúcsos süvegű toronnyal díszített neoromán kilátóteraszok 140 méteres hosszúsága kiváló lehetőséget nyújt egy kellemes téli sétára. A világörökségi helyszínről páratlan kilátás nyílik Budapestre, s ha szerencsénk van, utunkat az ott muzsikáló zenészek hangszereinek hangja kíséri.

5.      Gül Baba türbéje

Ugyancsak népszerű kiránduló hely a Margit híd budai hídfőjénél található muzulmán emlékhely, azaz a Gül Baba türbéje és a hozzátartozó Rózsakert. A kiállítás és a lépcsőzetes rózsa- illetve levendulakert megtekintése után a zarándokhelyhez tartozó teaházban kapcsolódhatunk ki.

6.      Mansfeld Péter Park

Ha egy kicsit magasabbra merészkedünk, a Rózsadombon egy nagyon hangulatos kis parkra bukkanhatunk, mely nevét az ’56-os forradalom megtorlásának legifjabb mártírjáról, Mansfeld Péterről kapta. Nyáron érdemes ide letelepedni egy kis nassolnivalóval és órákig beszélgetni, de télen se feledkezzünk meg róla, hiszen egy kellemes séta alkalmával gyönyörködhetünk a csodásan kivilágított Citadellában, Parlamentben és még a Lánchídban is.

7.      Szent István- bazilika

Kicsit visszatérve a városi rengetegbe, téli „túránk” elengedhetetlen állomása a Szent István Bazilika, s az előtte található karácsonyi vásár. Miután megtekintettük a főhajóban található Szent Jobbot, s felmerészkedtünk a 96 méter magasan lévő kupola tetejébe – ahonnan nem mellesleg lélegzetelállító látványban lehet részünk –, érdemes egy forró csoki vagy forralt bor társaságában élvezni a vásár télies hangulatát.

8.      Budapest Park

S ha már a télnél tartunk, nem hagyhatjuk ki a korcsolyázást sem a programunkból. A Budapest Park idén egy hatalmas jégpályává változott, ahol közel 1300 m₂-en csúszkálhatnak kicsik és nagyok egyaránt. Igazán különleges ebben a nagyszerű jégvilágban, hogy a jégfolyosó mellett egy elkerített játszó terület is a korizók rendelkezésére áll.

9.      Nagy-Hárs-hegy

A kicsit bátrabbak számára egy igazi kiránduló helyszínt is szeretnénk bemutatni. A várostól csak 10 percre fekvő hegyet könnyedén megközelíthetjük a Széll Kálmán tértől, s turistaútját két óra alatt bejárhatjuk, persze nagyon vigyázzunk, hiszen az amúgy is meredek útvonalak még csúszósabbak lehetnek a fagy közeledtével. Utunk során olyan mesés helyszíneket érinthetünk, mint a Csanádi pihenőhely, a Bátori barlang vagy épp a szurdok felett elhelyezkedő fahíd, ahonnan akár a kis-hárshegyi kilátóhoz is eljuthatunk. Az ösvények egyik főnevezetessége a Kaán Károly kilátó, ahonnan elképesztő látvány tárul elénk.

10.  Rengeteg RomKafé – avagy Míves 2.0

A sok séta s kirándulás után mi más eshetne jól az embernek, ha nem egy igazán ízletes forró csokoládé. A Tűzoltó utcában található kávézó nem csak azért különleges, mert tele van játék mackókkal, hanem azért is, mert nincs olyan ízű forró csokoládé, ami ne lenne a palettán. Kár is rápillantani az itallapra, hiszen csak étcsokiból minimum 6 félét tud felsorolni a hely tulaja. Rendelés előtt érdemes vele egy kicsit beszélgetni és elmondani, hogy mik az elképzeléseid, hogy aztán ő kedvedre készíthesse el a hozzád legjobban passzoló forró italt. Személy szerint szeretettel ajánlom a chilis-étcsokis lélekmelengetőt.