Hova jártak szüleink és nagyszüleink vásárolni? – A Rákóczi út elfeledett pompája

Kevesen emlékeznek arra, hogy Rákóczi út – korábban Kossuth Lajos utca – maga volt az ’50-es évek divatközpontja. A régi kort és az óriási áruházak helyét azonban ma már csak néhány kopott felirat jelzi. Olvasóink között biztosan akadnak olyanok, akiknek szülei, nagyszülei meséltek azokról az időkről, amikor kígyózó sorok álltak a Rákóczi út egy-egy áruháza előtt, nem csupán a vásárlás céljából, hanem azért is, hogy megcsodálhassák a pompás kirakatokat.

Manapság a budapestiek már csak áthaladnak a forgalmas Rákóczi úton, amely a Keleti pályaudvart és a Ferenciek terét köti össze. Az akkori Kossuth Lajos utca azonban valóban a modern kor és a fejlődés egyik ékköve volt. Az itt található áruházak pedig egytől egyig a magyar népet és annak divatját szolgálták. De miket vásárolhattunk ezekben az áruházakban és valójában mitől válhattak olyan híressé?

Budapest VII. Rákóczi út – Síp utca sarok, Verseny Áruház. Forrás: fortepan.hu

Kronológiai szempontból érdemes először a Verseny Állami Áruházzal megismerkednünk. A Gutmann Jakab és Társa üzlet utódja, a szocialista áruház 1949-ben nyitotta meg kapuit. Korábbi működését tekintve, ahol főbb árucikke az ipari és munkaruha volt, a Verseny Állami Áruház már egy nagyobb butikként üzemelt, ahol minden korosztály megtalálhatta a magának tetsző divatholmit. Jelenleg az épületben könyváruház működik.

Kossuth Lajos utca 7-9., Úttörő Áruház. Forrás: fortepan.hu

Az Astoria felé haladva, szintén a mai Rákóczi út bal oldalán az 1950 őszén megnyílt Állami Úttörő és Ifjúsági Áruház állt, amely az akkori ifjúság egyik legfontosabb helyszíne volt. Főbb árucikkei között felsorolhatóak voltak gyermekruházat, sport és játékfelszerelések, gyermekbútorok és természetesen, ahogy az a nevében is visszacseng, úttörőfelszerelések is.

1951. Magyarország,Budapest V. Kossuth Lajos utca 7-9., Úttörő Áruház. Forrás: fortepan.hu

Az Áruház hírnevét nem csupán a jó minőségű termékek, hanem egyértelműen a modern és tiszta környezet, továbbá a gyermekek számára szánt szórakozási lehetőségek adták – mivel a célközönség számára létesített gyermekmozi, gyermekfodrász és még fényképész is rendelkezésre állt. Az áruház helyén jelenleg szálloda üzemel.

1979. Magyarország, Budapest V. Kossuth Lajos utca 7-9., Úttörő Áruház. Forrás: fortepan.hu

Ami közös volt az üzletekben, hogy több osztály működött, a vásárlók pedig személyre szabott kiszolgálásban részesültek. Nem csupán eladók álltak rendelkezésre, hanem olyan személyek is, akik valóban értettek a különböző termékekhez és szolgálatásokhoz.

A legemlékezetesebb részei a kirakatok voltak, melyeket a nagyobb ünnepek előtt pompás ajándékokkal és dísztárgyakkal díszítettek ki.

Sikerük a rendszerváltás idején kezdett el hanyatlani, amikor már nem tudták felvenni a versenyt a külföldről érkező árukkal szemben. Néhány áruház a túlélés érdekében kisebb boltokra oszlott, de bezárásukat ezt követően sem tudták elkerülni.