Hogyan buliztak a Kádár-korszak fiataljai?

Akvárium Klub, A38, Budapest Park és persze a fesztiválok. Ez csupán néhány helyszín a sok közül, ahol a mai fiatalok egy görbe estét tarthatnak. Ma már teljesen megszokott, hogy ha koncertezni vagy bulizni szeretnénk, akkor a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Ez azonban nem volt mindig így Magyarországon. A Kádár-korszak a szórakozási lehetőségeket is jelentősen lekorlátozta. Vajon hogyan buliztak akkor a Kádár-korszak fiatal felnőttjei?

Koncert a Budai Ifjúsági Parkban (Várkert Bazár).
Fortepan: Adományozó: Urbán Tamás, képszám: 125537, találat: 98-142

Milyen zenét hallgattak?

A zenei stílust tekintve legfőképpen a beat, rock és a diszkó zenék hódítottak. A koncerteken azokra a magyar slágerekre ropták, amelyek még ma is nagy népszerűségnek örvendenek. Csak hogy néhány híres bandát kiemeljek: a Hungária; a Neoton Família; a Dolly Roll; a Beatrice és a Republic fellépéseire is előszeretettel jártak a fiatalok. A szüleim például imádták a Neoton Famíliát, ma is kívülről fújják a dalaikat.

Hol buliztak?

Mivel az 1970-es és 1980-as években nem igazán akadtak szórakozóhelyek, így a házibulik váltak népszerűvé. Ezek sokkal kötetlenebb szórakozási lehetőséget biztosítottak. Mivel a faluhelyeken nem nézték jó szemmel a buliba járó fiatalokat, így általában városi panelekbe szervezték ezeket. Ezáltal pedig el tudtak rejtőzni az állam ellenőrzése alól is. A Kádár-korszakban tilos volt az utcán alkoholt fogyasztani, illetve olykor a kocsmákban is igazoltatták az oda betérőket. A lakáspartikon a fiataloknak lehetősége nyílt ismerkedni, flörtölni és

csak attól kellett tartani, ha a szülők hamarabb hazaérnek, esetleg az idegesítő szomszédok rájuk hívják a rendőröket a vonalason.

Az internet és a közösségi média előtt a bulik híre is másképp terjedt, mint ma. A fiatalok akkor értesítették egymást, amikor a szülőktől engedélyt kaptak vagy éppen nem voltak otthon, szájról-szájra terjedt az információ, hogy éppen kihez lehet menni egy jó buliba. Geszti Péter úgy emlékszik vissza, hogy volt, amikor ki volt matricázva a városban, hogy hol lesz éppen házibuli. 2020-ban ezt el tudnánk képzelni?

Az analóg eszközök már szélesebb körben elterjedtek, a háztartások többségében volt tévé és rádió, a videóklip ekkor kezdte meg világkörüli hódító útját. Ennek következtében megjelentek a videódiszkók is, amelyek szintén nagy népszerűségnek örvendtek a házibulik mellett.

Jó technikai felszereltséggel ma már szinte úgy lehet otthon is zenét hallgatni, mintha éppen egy koncerten lennél. Régen a kazettás magnó volt a menő. Sokszor még alkohol sem kellett, csak az említett eszköz jó slágerekkel és kezdődhetett is a tánc. Az számított csak igazán királynak, akinek két kazettás magnója volt és az egyik kaziról a másikra tudta átmásolni, például az Omega dalait.

Milyen italokat fogyasztottak?

Ha a legnépszerűbb mai, buliban fogyasztott alkoholos italokra gondolok, akkor a különféle koktélok, a vodkanarancs és a whiskey kóla párosítások jutnak az eszembe. Ezen kívül a sörök és a fröccsök is szerves részei egy-egy baráti italozgatásnak. Régen óriási sörkínálatból választhattak a fiatalok, amely közé tartozott a Kőbányai Világos, a Szalon, a Kinizsi Sör és a Balatoni Világos is. Akik pedig minőségi ízekre vágytak, azok a Sirály és a Zsiráf márkájú sörökkel mulattak. A külföldi söröket is meg lehetett kóstolni, például az NDK Berliner sört is. A 70-es 80-as években szinte csak a keleti blokk szeszesitaljait lehetett megvásárolni, amelyek nem éppen a legfinomabb alkoholos italok közé tartoztak. Az alkoholmentes italok közül a legnépszerűbbek a Sió, a Márka, az Oázis üdítő vagy a Szobi szörp volt.

Milyen ételeket fogyasztottak?

Ahogyan most is, úgy régebben is a ropi volt minden buli királya, hiszen már a Kádár-korszakban elengedhetetlen kelléke volt a házibuliknak. Abban az időben a Pattinka márkájú ropi hódított, míg ma a Nógrádi ropogós. A pattogatott kukoricát néhány évtizede még a gáztűzhelyen pattogtatták ki, a legnépszerűbb a Puki névre hallgató termék volt. A rendszerváltás előtt nem volt annyi chips a boltok piacain, mint manapság, viszont a Traccsparti burgonyaszirom valószínűleg rémlik a Kádár-kor fiataljainak.

(Ha érdekel, hogyan is nézett ki a Puki pattogatott kukorica gáztűzhelyen való elkészítése, akkor itt találsz róla egy videót: Puki kukorica)

Milyen ruhát és sminket viseltek?

Ma sem veszett el teljes mértékben a diszkókban viselt haj és sminktrend, olykor egy-egy részlete ismét előtűnik a divat világában. A hosszú és dús haj a nők és a férfiak körében is hódított, jellemzően több színben. Különféle élénk színek jellemezték a nők sminkviseletét, melyben sminkes segített nekik. A túlzás számított vagánynak.

Az öltözködési stílust tekintve közkedvelt volt a válltömés. Nagy divatnak számított a felsőruházat ilyenfajta feltúrbózása a Kádár-korszakban. Teret hódított magának a haspóló, a zakó és a blézer is. A farmer anyag ekkor élte virágkorát, ugyanis megjelent nadrág és ing formájában is. A répagatya terjedt el mint legnépszerűbb fazon, amelynek magas dereka volt és az sem volt ritka, ha itt-ott ki volt szakadva. A farmer mellett a stretch anyagú cicanadrágok hódítottak a nők körében. A Neoton Família csapatának öltözete is tükrözi, hogyan is nézett ki egy jól összeállított bulis öltözék.

Borítókép: Fortepan

Viszmeg Dóra