Hazánkban is rengeteg verziója létezik az egyszerű recepttel elkészíthető ételnek. Észak-Magyarországon jellemzően tócsni, tócsi vagy toksa elnevezést használják, míg a Mátrában inkább macok néven fut. Veszprém környékén pedig cicegének szokás hívni. Somogy, Baranya és Zala megyében a krumpli fasírtot lapcsánka névre keresztelték, de a Hajdúságban is hasonló, lepcsánka megnevezést kapott. Továbbá a Hajdúságban, Nyírségben gánica, Közép-Magyarországon matutka, Somogy, Baranya és Zala megyében krumpliprósza, Szabolcs-Szatmár megyében görhöny, Vas megyében lapotyka névvel fogyasztják.
A Dunántúlon különböző neveken és többféle recept alapján készül a beré, berét, cicege, tócsi, enge-menge vagy a krumplimálé. Ha nem lett volna elég változatos eddig az elnevezése még hívhatjuk rösztikének, harulának, röstiburgonyának, lepkepotyinak, plackinak, bramboráknak is.
Krumplifasírt a világ körül
Nem csak itthon, de más országokban is nagy sikert arat egyszerűsége miatt. Svájcban például röstinek, Svédországban rarakornak, Angliában pedig hash browns-nak hívják.
Tócsni alaprecept
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 db tojás
- 2 evőkanál liszt
- só, bors
- olaj a sütéshez
Tócsni készítése
A burgonyát meghámozzuk, alaposan megmossuk és a felesleges nedvességet felitatjuk. Ezután nyersen lereszeljük majd hozzáadjuk a tojásokat és a lisztet is.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd jól átkeverjük a kapott masszát.
Az olajat felforrósítjuk, de ügyelni kell, hogy tényleg kellően forró legyen, más esetben sajnos megszívja magát a krumpli lepény zsiradékkal és kevésbé lesz élvezhető a végeredmény.
Evőkanál segítségével a masszát az olajba helyezzük és a kanál hátoldalával elsimítjuk, hogy lepény formát öltsön. Aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd papírtörlőre kiszedve leitatjuk a felesleges zsiradékot.
Az alapreceptet ezerféleképp extrázhatjuk. A krumplimasszába szinte bármilyen zöldséget, de akár almát is reszelhetünk. A són és borson kívül a petrezselyem és a rozmaring is kifejezetten jól áll neki. Gyakran fokhagymával és tejföllel megkenve tálalják, de édesen is kifejezetten megállja a helyét.
Egy szónak is száz a vége, a krumplifasírt elkészítésének csak a képzelet szabhat határt. Szerencsére még konyhatündérnek sem kell lenni a recept elkészítéséhez, így bárki pár perc alatt összedobhatja.
Ha Te is kedvet kaptál egy igazán ízletes, laktató és időkímélő finomság elkészítéséhez, próbáld ki Te is a receptünket és, ha bejött, ne habozz megosztani ismerőseiddel!