A shakshuka az egyik kedvenc ételem, nem véletlen, hogy minden héten legalább egyszer elkészítem. Ha szereted a hagyományos lecsót, akkor ez a megközelítés is biztosan tetszeni fog.
A shakshuka tipikusan az „ahány ház, annyi szokás” étel, így most ebben az esetben az én kikísérletezett verziómmal találkozhattok. Próbáljátok ki, variáljátok tetszésetek szerint, mert egy csodálatos ételről van szó, ami különleges, ízletes, mégis egyszerű.
Hozzávalók
4 főre 30 perc alatt elkészíthető.
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3-4 ek olívaolaj
- 1 ek harissa paszta
- 2 db kápia paprika
- 3 db paradicsom
- 1 tk római kömény
- 1 ek füstölt paprika
- só, bors
- 500 ml paradicsompüré
- 2-3 dl víz
- 1 ek eritrit/cukor
- 4 db tojás
- fél csokor koriander
- 2 szál újhagyma
- 100 gr fetasajt
Elkészítés
1.
Előkészítünk egy serpenyőt, vagy egy wokot, a lényeg, hogy legyen hozzá fedő, plusz pont, ha üveg. Sokáig nem értettem, hogy az emberek egy része, miért készít elő minden alapanyagot a főzés előtt, most már rájöttem, hogy sokkal nyugodtabban és felkészültebben lehet így főzni. Szóval, ha van kedvetek ti is vessétek be ezt a praktikát.
2.
A hagymákat pucolom, csíkokra vágom, majd felforrósított olajba dobom és elkezdem pirítani. Nem sokkal utána mehet rá a harissa paszta, majd a karikákra vágott kápia paprika és a felkockázott paradicsom is.
3.
Összeforgatjuk párszor, majd hozzádobom a fűszereket, a köményt, füstölt paprikát, sót, borsot.
4.
Miután ezzel végeztem mehet rá a paradicsompüré, a víz és az eritrit/cukor is. Közepes lángon, nagyjából 25 percig főzöm néha megkavarom. A cél, hogy sűrű állagot kapjunk. Amikor úgy gondoljuk, hogy elértük a tökéletes sűrűséget, kis mélyedéseket formázunk a szószban és a tojásokat beleütjük, majd fedőt teszünk rá. Nagyjából 6-7 perc alatt elkészül, egyéni ízlés szerint tudjuk a tojás szilárdságát szabályozni. Ha teljesen átfőtt tojásokat szeretnénk akkor pár percig még hagyjuk a fedőt rajta.
5.
Jöhet a végjáték, a tetejére vágott koriandert és újhagymát szórok és nem feledkezem el a fetasajtról sem (ha szeretitek a csípőst, akkor mehet rá chili is). Tökéletes pirítóssal, vagy pitával, de én simán magában is képes vagyok enni bármilyen mennyiségben.
Próbáljátok ki, nyűgözzétek le a barátokat!
Hajrá!