Megjött a hideg, nyirkos, csalóka idő, és ha nem vigyázunk, könnyen megfázhatunk. Az év ezen időszakában pedig mi is eshetne jobban, mint egy egészséges, forró tea. Íme egy gyors házi gyömbértea recept a The Budapester konyhájából. Mutatjuk a hozzávalókat és az elkészítés lépéseit!
Gyömbértea hozzávalók
- 6 dl víz
- 25 g friss gyömbérgyökér: sokáig eláll, de a gyömbértea készítése friss gyömbérből a legjobb
- 1-2 db citrom
- 1 evőkanál méz
Gyömbértea elkészítése
- Megtisztítjuk és előkészítjük a hozzávalókat: megpucoljuk és lereszeljük a gyömbért, citromot facsarunk vagy felkarikázzuk. A mézet pedig szobahőmérsékleten tartjuk.
- 6 dl vízben felforraljuk a lereszelt gyömbért és lassú tűzön, alacsony fokozaton körülbelül 15-20 percig főzzük. Ha mentalevéllel is szeretnénk ízesíteni, akkor apróra vágjuk fel, és ebben a lépésben adjuk hozzá.
- Levesszük a tűzről, majd visszahűtjük, ugyanis a mézet ne adjuk hozzá a forrásban lévő főzethez.
- Végezetül hozzáadjuk az egy evőkanál mézet és belefacsarjuk a citromot.
- Citromkarikával tálaljuk.
A gyömbértea hatása
A gyömbérteát nem csupán finom, kellemesen csípős íze miatt szeretjük, hanem az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai miatt is.
- gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító és görcsoldó hatással bír,
- antimikrobiális hatással rendelkezik,
- gazdag A-, B-, C- és E-vitaminokban,
- tartalmaz magnéziumot, vasat, káliumot, cinket és foszfort.
A frissebb, intenzívebb és egészségesebb eredményért készítsük házilag a gyömbérteát a filteres megoldások helyett. Ízesítsük ízlésünk szerint, és igyunk belőle minél többet a megfázásos időszakokban!