Parkolás Budapesten: aktuális parkolási zónák, díjak

Parkolás Budapesten: ez változott

Budapest parkolási rendszere 2022. december 1-től megváltozott. Új zónákat és díjszabásokat vezettek be, amelyek az autósok számára fontos változásokat jelentenek. Az új rendszer célja, hogy a korábban nehezen átlátható, 27 várakozási zóna helyett egy egységes parkolási struktúra jöjjön létre, amely tovább csökkenti a belvárosi forgalmat, és elősegíti a közösségi közlekedést.

Összegyűjtöttünk minden hasznos információt az új parkolási rendről, hogy mindenki maga mérlegelhesse és dönthesse el, hogy megéri-e továbbra is az autót választani a tömegközlekedés helyett!

Budapesti parkolási zónák és díjszabásuk

A belvárosból a peremkerületek felé haladva A, B, C és D zónát határoztak meg.

Ezen parkolási egységekben különböző díjszabás lépett életbe és az ott eltölthető maximális várakozási időt is korlátozták. Nem meglepő, hogy a belvárosban igen szigorú, míg a városból kifelé haladva kedvezőbb feltételekkel találkozhatunk, hiszen a megváltozott rendszer célja, hogy az autósokat arra ösztönözze, hogy a közösségi közlekedést válasszák a kilométeres dugók és a parkolóhely-vadászat helyett.

Az alábbi szabályok és kötelezettségek minden személygépkocsira, három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárra, három- vagy négykerekű motorkerékpárra,  lakóautóra, és a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsira vonatkoznak.

A zóna: Az “A” zónában az óránként fizetendő összeget 600 forintban szabták meg, amelyet reggel 8 óra és este 10 óra között minden autósnak kötelező megfizetni. Továbbá a parkolás során arra is figyelni kell, hogy a maximálisan eltölthető várakozási idő csupán 3 órára terjed ki.

B zóna: A “B” zónában ugyan már kedvezőbb, 450 Ft a parkolási díj, és 8.00-tól 20.00-ig díjköteles a parkolás, azonban ebben a zónában szintén csak maximum 3 órát tartózkodhatnak a gépjárművek.

C zóna: A “C” zóna az előző két zónához képest sokkal barátibb feltételekkel bír, ugyanis csupán 300 forint a várakozási díj és már csak 8.00-tól 18.00-ig számítják fel ezt az összeget. A maximálisan eltölthető időt itt is 3 órában maximalizálták.

D zóna: A “D” zónában 200 forint/óra a várakozási díj, amellyel 8.00-18.00 között szükséges számolni, azonban ezen a területen a három órás időtartam-korlátozás nincs érvényben.

Az újonnan kihelyezett közlekedési és információs táblák a közlekedők számára sokkal könnyebbé és gyorsan felismerhetővé teszik a zónák kialakítását.

Forrás: bkk.hu

Az alábbi linkre kattintva, jelmagyarázattal ellátott BKK térképen is láthatod az újonnan kialakított zónákat, továbbá a speciális parkolási esetekről is bővebb tájékozástatást kaphatsz:

https://bkk.hu/utazasi-informaciok/auto-teherforgalom/parkolas/parkolas-autoval-es-3-5-tonnanal-kisebb-teherautoval/

Parkolást könnyítő applikációk

Mindannyiunkkal gyakran megesik, hogy nincs elég aprópénz a tárcában a várakozási díj kifizetésére, ezért valamilyen mobilos megoldást kell választanunk. Ilyenkor opcióként felmerülhet az SMS-sel történő fizetés vagy megannyi parkolási applikáció is rendelkezésünkre áll.

Az applikációk előnye, hogy sokkal gyorsabbak, sőt sok esetben még költséghatékonyabbak is az SMS-es fizetésnél. A legújabb alkalmazások emlékeztető funkcióval is rendelkeznek, így biztosan nem futunk ki a maximális parkolási időkeretből vagy nem felejtjük el leállítani a még futó mobil-parkolásukat.

A következő parkolási applikációk megkönnyítik a mindennapokat, érdemes akár többet is kipróbálni, hogy neked melyik válik be a legjobban:

https://nemzetimobilfizetes.hu/applikaciok

Összességében elmondható, hogy az új parkolási rendszer az autósok számára kihívásokat és lehetőségeket is tartogat. Egy azonban biztos, az egyszerűsített parkolási zónák kialakítása nagy lépés a fenntartható közlekedés szempontjából.

Indulás előtt mindenképp ellenőrizd az aktuális parkolási zónákat és díjszabást, nehogy kellemetlenség érjen és egy büntetés várjon a nap végén!