Lombkorona-tanösvény épül a Normafán

36 hónapja tartó egyeztetéssorozat után példaértékű konszenzus született a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében – áll a Hegyvidéki Önkormányzat közleményében.

Hello Wood látványterv

A Normafa parkerdő megújításához kapcsolódó Lombkorona-tanösvény végleges nyomvonalának kialakítását hosszú előkészítő folyamat előzte meg. A Hegyvidéki Önkormányzat által tervezéssel megbízott Archabit Kft. és Hello Wood Zrt. az előkészítés során részletesen megvizsgálta, hogy a korábbi, nagyszabású elképzelések után hogyan alakítható ki olyan nyomvonal, amely megalapozottságával tiszteletben tartja a Normafa adottságait és értékeit. A Normafa és a környező erdők nemcsak kedvelt kirándulóhelyek, de különleges természeti kincsek is. A területen 400 éves tölgyek és hársfák, 2-300 éves bükkfák is állnak.

Magyarországon itt található az egyik legnagyobb, kivételesen összetett idős faállomány. Ez annak köszönhető, hogy a korábbi évszázadok során, mivel a terület nagy része Budapesthez tartozott, jobban védték és gondozták, és ma sem folytatnak rajta klasszikus erdőgazdálkodást.

Az eredeti, a Magyar Turisztikai Ügynökség által javasolt lombkorona-sétány közel egy kilométer hosszan futott volna a gerinc mentén, összekötve a parkolót és a volt Budai Sport Hotel területén megvalósuló 30 méteres kilátót. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség által javasolt „01”-es nyomvonal.

A zöld szervezetek véleményét meghallgatva az elképzeléseket az önkormányzat felülvizsgálta, és a hasonló méretű, nemzetközi példákat is felmérve újabb nyomvonalterv készült, amelynek mentén a tervezők bemutattak a döntéshozók számára egy szelídített, öt különálló szakaszra bontott és kilátó nélküli sétányt. Az egyenként 140-220 méter hosszúságú sétányok a terepszintről indultak volna, így lehetővé téve az akadálymentesített kialakítást a tájidegen menekülési lépcsőházak elkerülésével. A javaslatban kidolgozott nyomvonal mentén a lombkoronaszinten futó szakaszok a különleges, ősfás területekre is betekintést nyújtottak volna, és a Libegő felől is könnyen megközelíthetővé váltak.

A zöld szervezetek által javasolt „02”-es nyomvonal.

Az új elképzelés mind az önkormányzat, mind az egyeztetésbe bevont civil szervezetek számára is sokkal rokonszenvesebb volt, azonban a tervek további finomítást igényeltek. Az új nyomvonallal kapcsolatban a környezetvédő szervezetek – a WWF Magyarország, a Madártani Egyesület, a Normafa Természetesen csoport, a DINPI és a Védegylet – észrevételei, javaslatai alapján a tervezők új javaslatcsomagot dolgoztak ki.

A konszenzus alapján a „03”-as nyomvonal valósulhat meg.

Ez az újabb – harmadik – nyomvonalterv új helyszínre helyezi át a lombkorona-tanösvényt, fókuszba állítva a természetvédelmi oktatást. Az új nyomvonalterv a volt Sport Hotel elzárt, jelenleg erősen szennyezett területére kerül, így elősegíti annak rekultivációjára vonatkozó törekvéseket. A hotel lebontásával az önkormányzat már 5200 m3 lomot, betont és egyéb törmelék távolított el az erdőből. A fejlesztés által a természet visszafoglalhatja a területet. Emellett előnye a teleknek, hogy lejtős, így a talajszintről induló tanösvény a fák lombjai között bukkanhat ki, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Budapestre.

A Hello Wood tervezői csapatának javaslata alapján a lombkoronasétány a Normafa természeti értékeinek védelmét hirdető tanösvénnyé válik. Élményt adó oktatópontokként hívják fel a figyelmet a klímaváltozás által veszélybe került őshonos fafajokra, mint a bükk, a kőris, a tölgy, a gyertyán, a hárs, a juhar és a vadcseresznye. A tanösvényi kialakítással lehetőség nyílik a fővárosban élők, és mindenekelőtt a gyerekek környezeti érzékenyítésére, mivel a tanösvényen testközelből tapasztalhatják meg a környezettudatos életmód és szemlélet jelentőségét. Az odalátogató fiatalok vezetett túrákon vehetnek részt, ahol speciálisan kialakított madárles fotókabinokban játékos természetmegfigyelésen keresztül gazdagodhatnak új ismeretekkel, például az ökoszisztéma működéséről.

Hello Wood látványterv

Az önkormányzat és a tervezők szándéka, hogy az egyszerre maximum 150 látogatót befogadó lombkorona-tanösvény úgy mutassa be a Normafa természeti értékeit, hogy megóvja az ősfás részeket, és ne fokozza a Normafa terhelését az egyébként is forgalmas időszakokban. A cél egy szabályozható befogadóképességű tanösvény kialakítása, amely például a csendesebb hétköznapok látogatását lendíti fel csökkentett jegyárakkal. Emellett – a gyakran zsúfolt Anna-rét tehermentesítése érdekében – egy piknikezésre, időtöltésre alkalmas rét és egy – kávézót, illemhelyet rejtő, fákkal, bokrokkal, egyéb növényekkel beültetett – pihenő kialakítására kerül sor a lebontott Sport Hotel területén.

Alapító-főszerkesztő