Különleges építészeti megoldással gazdagodik a megújuló Citadella

Hamarosan megkezdődik az előcsarnok különleges kialakítása a Citadellán. A fogadóteret egy izgalmas üveg tartószerkezettel, valamint az arra épülő üveg borítással hozzák létre. A beépített elemek fesztávolsága és magassága miatt a készülő előcsarnok tervezői bravúr, mely a nemzetközi építési gyakorlatban is egyedi megoldásnak számít.

Az erőd megújítása 2020 második felében a régészeti feltárásokkal indult, azóta a szakemberek elvégezték az északi és déli erődfal jelentős részének, valamint a lődomb rézsűjének támfalrekonstrukcióját. 2022-ben az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóján a belső udvar közepén felvonták Magyarország legnagyobb nemzeti lobogóját, amely 72 négyzetméter, árbócrudja pedig meghaladja a 36 métert.

A Citadella zöldfelületet a másfélszeresére, 20.000 négyzetméterre növelik, az erődfalon belül egy új, 6.000 négyzetméteres közpark kialakítására kerül sor. A nyugati ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit a hegy történetével párhuzamosan bemutató látványos és inspiráló kiállítás is helyet kap. Jelenleg a rondella kialakítása és a szükséges szerkezetépítési munkák folynak, mely során az erődfal is több helyen megnyitásra kerül az új belépési pontok miatt.

A Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a főváros csúcsán egy szerethető és a 21. század elvárásainak megfelelő helyszínt kapjanak az embereknek, ahol a látogatók hosszan és tartalmasan tölthetik el az időt.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program