Kommunista jelképeket is találtak a Budavári Palota felújításának legújabb szakaszában

Újabb fontos állomásához érkezett a Budavári Palota megújítása – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program bejegyzésében.

Folytatódik a Budavári Palota eredeti formájának helyreállítása, melyhez ezúttal a Hunyadi udvaron alakítottak ki munkaterületet. Az udvaron való átjárás továbbra is zavartalanul biztosított, azonban a tér északi részét elkerítik a gyalogos forgalom elől, mivel az épület falához speciális emelőszerkezet épül.

A Nemzeti Hauszmann Program munkatársai a közelmúltban bukkantak rá a hauszmanni palota eredeti homlokzati vakolatának egy darabjára, amely a hiteles helyreállítás szempontjából nélkülözhetetlen információkkal szolgálhat.

A belső térszerkezet gipszkarton falazatának eltávolítása során a kommunisták pusztítására utaló, a munkásmozgalmi múzeum idejéből származó jelképeket is találtak.

A Budavári Palota 1960-as évekbeli átalakítása idején a hauszmanni külső és belső díszítőelemeit drasztikusan eltávolították, valamint jelentősen megváltoztatták az épület tömegét is. Az északi épületszárnyat nyugati irányba három ablaktengelynyivel bővítették, megszüntették a Szent György téri főbejáratot és a munkásmozgalmi múzeum számára új bejáratot nyitottak a Hunyadi udvar oldalán.

A Nemzeti Hauszmann Program egyik fő célkitűzése, hogy a palota épületegyüttese ismét azt az arcát mutassa, amelyet fénykorában, a századforduló idején csodálhattak meg a fővárosiak és az ide látogatók.