Hamarosan befejezik a Lánchíd oroszlánjainak restaurálását

Orvosi lézerrel is tisztítják a Lánchíd budai oroszlánjait, hogy eltávolítsák a legmélyebben lévő szennyeződéseket; a munka befejeztével a szükséges megerősítések után elvégzik a hibatérképen megjelölt javításokat, és pótolják a hiányzó részeket – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ pénteken az MTI-vel.

Hamarosan befejeződnek a Lánchíd pesti hídfőit díszítő kőoroszlánok restaurálásának műhelymunkái. Az egyenként több mint tíztonnás szobrokat megtisztították, kijavították, a hiányzó részeiket pedig pótolták, így előreláthatólag az ősszel megszépülve térhetnek vissza a helyükre – olvasható a közleményben.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A restaurálás során kizárólag olyan részeket pótolnak, amelyek bizonyíthatóan korábban is a szobor részét képezték, tehát nem építenek be például látható nyelvet vagy új fogakat. Feltérképezik azonban az utólagos pótlásokat és egyéb hiábákat, amelyeket mind megfelelően korrigálnak. Az elmúlt 170 esztendőben természetesen keletkezett apró mélyedéseket sem tüntetik el a mészkő felületéről.

Annak érdekében, hogy a felújítást követően a lehető legtovább maradjon jó állapotban a szobor, egyes elemeit különleges vegyszeres pakolással kezelik, hogy elkerüljék az idő előtti elszíneződést, valamint a szennyeződések megkötését.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás