3+1 budapesti turkáló, ha elindulnál a tudatosság útján

Budapesti turkálók

Ha elegünk van a fast fashion üzletek pazarló üzletpolitikájából, a turkálók vagy “second hand” üzletek kiváló alternatívát biztosítanak, hogy felfrissítsük ruhatárunkat. Ha nem tudod merre indulj el a városban, akkor ez a cikk segít neked is megtalálni a legjobb budapesti turkálókat!

1. Háda

A Háda neve valószínűleg akkor is ismerősen cseng, ha még csak kezdő “turkálóbajárós” vagy. A hálózat nem csak Budapesten, hanem ország szinte összes nagyvárosában, több, mint 80 üzlettel és hatalmas ruha kínálattal várják vásárlóikat.

A Háda Angliából, Skóciából és Svájcból importáltja a kiváló állapotban lévő, sokszor címkésen álló, sosem használt ruhákat. Női, férfi és gyermek ruhák, cipők és egyéb kiegészítők is találhatóak az általában igen nagy alapterületű Háda üzletekben.

Több árkategória szerint történik az árazás, így a prémium termékek egyedi árazással rendelkeznek, a középső kategóriába tartozó textíliákat kilóra mérik. A legalsó kategóriában a diszkont áras termékek találhatók, melyek ára a hét előrehaladtával napról napra csökken.

2. Cream

Cream turkálókkal kizárólag Budapesten találkozhatunk a Blaha Lujza térnél, a Nyugati téri aluljárónál, a Teréz körúton, a Vámház körúton, a Corvin közben és a Károly körúton is. Nagyon gyakran cserélődik a kínálat, így érdemes sietni, ugyanis kéthetente szombaton teljes árufrissítés történik az összes üzletükben. A kedvező árak mellett a Blaha Lujza téri Creamben még ingyenes öltözködési tanácsadást is igénybe lehet venni pénteki napokon, bejelentkezést követően.

3. Humana

Jelenleg 11 Humana turkáló működik Magyarországon, ebből 6 található Budapesten. Továbbá nem csak hazánkban, de további 11 országban is tevékenykedik a litván cég, akik működésükkel igyekeznek csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, és ezáltal hozzájárulnak a globális felmelegedés elleni küzdelemhez is.

A Humana célja, hogy csökkentsék az új ruhák túlzott fogyasztását a ruhák újrafelhasználásával. Továbbá a turkáló eladási tevékenységéből származó összes profittal a szegénység, a betegség és a szabadság hiányának kezelését célzó programokat támogatnak. Az árut itt is kéthetente frissítik és a két hetes ciklus alatt az árakat folyamatosan csökkentik, így a ciklus végén már potom 200 Ft-ért is találhatunk egyedi darabokat.

3+1. Humana Vintage

Az imént említett Humana üzletlánc rendelkezik egy vintage vonallal is, amelyet nem meglepő módon Humana Vintagenek neveztek el. Két ilyen üzlet található Budapesten, pontosabban az Astorián és a József körúton.

A vintage turkálók árai 5 hetes ciklust járnak be, amelynek első két hetében találkozhatunk a legnagyobb választékkal, sőt időnként, teljesen váratlanul még 20%-os kedvezményre is lecsaphatunk. A harmadik hét közepétől már rögzített 30% – 50%-os akciókkal várják a vásárlókat. A negyedik héttől folyamatosan csökkennek az árak, így mindösszesen 2050 Ft-ért, de az ötödik hét végén már csupán 200 Ft-ért vihetjük haza a zsákmányt. Az árucserét követően, a megmaradt ruhadarabokat adományként adják tovább különböző karitatív szervezeteknek.

Fenntarthatóság, spórolás és egyediség

Ha a fenti alternatívák nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, akkor még bátran meg lehet próbálni a Jajcicát, az Alteregot vagy a Gizmo Vintaget.

A budapesti turkálók kiváló fenntarthatósági alternatívát jelentenek a ruhavásárlásra, továbbá pénztárcabarát opciót nyújtanak. Sokszor találkozni olyan eldugott darabokkal, amit teli áron lehet, hogy nem is engedhetnénk meg magunknak. Az is szinte biztos, hogy a másodkézből vásárolt ruhák biztosan nem jönnek szemben velünk az utcán.

Ha te is költséghatékonyan szeretnél különleges darabokat beszerezni, látogass el a fent említett turkálókba. Ha ismersz még eldugott lelőhelyeket, írd meg nekünk!