Budapesti kávéházak: ahol az irodalom és a kávézás találkozik

klasszikus budapesti kávéházak

A kávézás története időszámításunk előttig is visszanyúlik, azonban csupán legendák születtek arról, hogy hogyan is fedezték fel a sokak által kedvelt fekete nedűt. Az azonban biztos, hogy ​​Isztambulban az első kávéházak már a 16. század közepén jelen voltak és a 17. században Európa szerte is elterjedt a kávézás szokása. Hazánkban, a mai klasszikus értelemben vett kávéházak a 19. század végétől Budapesten is igen gyorsan népszerűvé váltak.

Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 nagy múltú kávéházat, amelyet napjainkban is érdemes meglátogatni, ha egy csipetnyi történelemmel és a kávézás élményével szeretnél gazdagodni.

New York Café

A New York Kávéház már csaknem 130 éves történelemmel rendelkezik. Épületének szépségét mi sem bizonyítja jobban, hogy már több éve a világ legszebb kávéházai között tartják számon. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy a kávéház nem csak napjainkban örvend rendkívüli népszerűségnek, ugyanis a 19. századtól a pesti szellemi élet egyik központja volt, ahol híres magyar íróink, költőink, zeneszerzőink és színészeink is gyakran megfordultak.

A hagyományoknak élve napjainkban is rendeznek zenés esteket, borvacsorákat, amelyet pazar környezetben élvezhetünk. A 24 karátos arannyal díszített kávék mellett a desszerteket is mindenképp érdemes megkóstolni. Az utóbbi időben kiemelt turista látványosság lett a New York Kávéház, így érdemes előre asztalt foglalni, hogy elkerüld a hosszas várakozási időt.

Cím: 1073 Budapest, Erzsébet krt. 9-11.

Művész Kávéház és Cukrászda

A Művész Kávéház 1898 óta központi szerepet foglal el a budapesti kávékultúrában. A kávéház hírnevét helyben készített kézműves süteményei és magas színvonalú kiszolgálása mellett Mándy Ivánnak is köszönheti, ugyanis a művész úr itt dolgozott remekművein hosszas órákon át.

A kávézás élményét a Dél-Amerikából származó, különleges pörköléssel készült arabica kávé adja meg, melyből aromában gazdag, igazi olasz eszpresszót készítenek. A süteménykínálat pedig olyannyira széles a Művész Kávéházban, hogy még az is talál kedvére valót, aki nem is igazán szereti az édességeket.

Cím: 1061 Budapest,  Andrássy út 29.

Centrál Grand Cafe & Bar

A Centrál Kávéház 1887-ben nyitotta meg a kapuit, majd nevéhez hűen a pesti szellemi élet egyik centrumává nőtte ki magát. Kezdetben nyolc teremmel, két játékszobával, egy kávékonyhával és egy ruhatárral várta éjjel-nappal vendégeit. Több átépítés után nyerte el mai formáját, majd 2000-ben nyitották újra a méltó módon helyreállított történelmi kávéházat.

20 év zavartalan fennállás után azonban 2020-ban a Covid járvány miatt 18 hónapra bezárt, de szerencsére mára újra élvezhetjük a Centrál Kávéház kávékülönlegességeit, jeges kávéit, matcháit, smoothijait és finom fogásait.

Cím: 1053 Budapest, Károlyi utca 9.

Hadik Kávéház

A Hadik Kávéház eredeti formájában 1906-tól 1940-ig működött, amelyet Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Déry Tibor és Móricz Zsigmond tett híressé. A II. világháború után sajnos bezárt a kávéház, de örömünkre 2010-től megújult formában ismét várja vendégeit. Az egykori épületet két részre bontották, a klasszikus vonalat reprezentálva megmaradt a Hadik Kávéház és mellette alakították ki a Szatyor Bárt és Galériát, amely a bohém irányt képviseli. Széles kávé és ételkínálat mellett továbbá zongora és irodalmi esteket, dzsesszkoncerteket és kiállításokat is tartanak a Hadikban.

Cím: 1111 Budapest, Bartók Béla út 36.

Pilvax Kávéház

Pilvax Kávéház
Forrás: https://www.pilvaxkavehaz.com/

Végül, de nem utolsó sorban az ikonikus Pilvax Kávéházról se feledkezzünk meg. Véleményünk szerint a “Pilvax” szó minden magyar ajkú ember számára ismerősen cseng, hiszen neve összeforrt az 1848-as forradalommal, Petőfi Sándorral és a 12 ponttal. Ugyan az eredeti Pilvax Kávéházat már sajnos nem csodálhatjuk meg belülről, ugyanis 1913-ban az épületet lebontották, azonban utódját, a Pilvax Kávéház és Éttermet a Pilvax köz 3. szám alatt találhatjuk meg.

Étlapjukon a klasszikus magyaros fogásokon kívül számos ínyencséget is találhatunk, továbbá egy finom kávét gesztenyepüré vagy palacsinta kíséretében is elfogyaszthatunk.

A történelem egy darabja

Az imént említett történelmi jelentőségű kávéházakba látogatva részesei lehetünk a múlt századok momentumainak. Az épületek, a belső enteriőr kialakítása már önmagában felér egy külön programmal, de semmiképp sem szabad kihagyni az évszázados tapasztalattal és hagyománnyal készült kávékat és süteményeket.

Pazar környezet és a minőség találkozása

Ha te is rajongsz a minőségi eszpresszóért vagy megkóstolnál egy finom kávé különlegességet, látogass el az összegyűjtött kávéházakba, ahol pazar környezetben fogyaszthatod el kedvenc italodat.