Átdták az új Néprajzi Múzeumot

Május 22-én ünnepélyes keretek közt adta át Orbán Viktor a Liget Budapest projekt fejlesztésében megszülető Néprajzi Múzeum új épületét, amely egyben Európa egyik legmodernebb etnográfiai múzeumépülete is. A Ferencz Marcel által tervezett épületben így már látogathatók az érdekes kiállítások, amelyek bemutatására immáron háromszor akkora terület áll rendelkezésre, mint a korábbi, Kossuth téri épületben.

Az intézmény méltó módon ünnepelheti idén 150 éves fennállását, hiszen a múzeum fennállása során ez az első épület, amelyet kifejezetten a Néprajzi Múzeum számára alakítottak ki. Az új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítés, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg, valamint jellegzetes formája, amely két, a földből kinővő domboldalt idéz meg, melynek teljes, 7.000 négyzetméteres tetőkertje bejárható

Forrás: liget.hu

A neves londoni International Property Awardson 2018-ban a tervek alapján a világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot, amelyet a Best Architecture fődíjjal is kitüntettek.

Az épület a Városligetbe költözéssel valójában visszakerül eredeti helyére, hiszen 1872-es megalapítását követően a nagyközönség először az 1896-os Milleniumi Kiállítás Néprajzi Falujában tekinthette meg a már akkor is tekintélyes gyűjteményt, mely mára már 250 ezer darabot számlál.

Az intézmény első időszaki tárlata Megérkeztünk címmel nyílik meg, és a gyűjtemény keresztmetszeteként mutat be egy különleges válogatást, az interaktív és látványos ZOOM pedig egészen egyedi perspektívából tekint a múzeumi anyagra.

Az épület főlépcsője mentén egy mintegy 4.000 kerámia műtárgyat bemutató kiállítás is megtekinthető a nyitvatartási időben, ingyenesen. A két részből álló kerámia kiállítás múzeum jelentős hazai és nemzetközi gyűjteményeibe nyújt betekintést.

Zoom

A Zoom tér fő eleme és központi installációja az Ősrobbanásvitrin, amely Magyarország legnagyobb múzeumi vitrinje. Az ebben kiállított 174 műtárgy progresszív elrendezése is eltér a hagyományos múzeumi prezentációktól, mivel azt a design studio 3D-s szkenneléssel és virtuális módszerrel is felépítette.

Méta

A múzeumpedagógiai tér kialakítása ideális egyszerre több csoport befogadására is. Mindegyik workshop tér saját multimédiás állomással rendelkezik, melyek teljesen kiszolgálják az ide tervezett programok igényeit.

Látogatóközpont

Az új Néprajzi Múzeum egyik kiemelkedő darabja a Magyarország legnagyobb 3D nyomtatójával készült makettje, amely Budapest belvárosának 1910-es évekbeli állapotát idézi fel 1:500 arányban, AR interaktív állomásokkal.

A Liget projekt, melynek keretén belül valósult meg a Néprajzi Múzeum megalkotása, jelenleg Európa legnagyobb léptékű kulturális tartalmú városfejlesztése, amely a Városliget átfogó megújítását, benne a park kulturális intézményhálózatának és nemzeti közgyűjteményeink fejlesztését tűzte ki célul.