Budapesti építészetben megjelenő Bauhaus

A Bauhaus szó hallatán sokan gondolhatunk a 20. század első felének legjelentősebb művészeti intézményére és annak eszméjére. Walter Gropius szerint a „Bauhaus eszméje” biztosítja azt a képzettséget egy művésznek, amivel el tudja foglalni helyét a (gép)ipari társadalomban. Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről, hogyan formálta fővárosunk arculatát ez az irányzat.

            Az első világháborút követően az építészeket nagy kihívás elé állította a munkásosztály lakásínségének megoldása. A probléma kezelésére modern építészeti stílust választottak melynek formai jegyei a következők: uniformizált geometrikus tömegek; dísztelen, homogén homlokzatok; horizontális tagolás erkélyekkel és a lapostető használata. Ezek mellett hangsúlyossá váltak az ésszerű szerkezetek (vasbetonváz) használata és az újító térformálás is mely a funkcionalitásról szólt.

            A modernizmus a Bauhaus hatása több lépésben jelent meg a budapesti lakóház-építészetben 1927 és 1933 között. Áttörésnek, mindenféleképpen a II. kerületben található Napraforgó utcai lakótelep tekinthető, melyet ma már a hazai modern építészet bölcsőjének nevezünk.

            Ebben az időszakban kezdődött meg Újlipótvárosban a Pozsonyi út 38-42. szám alatt lévő bérpalota építése is, amely az akkori Magyarország legmodernebb és egyik legdrágább épületévé vált. A bérpalota olyan újdonságokkal rendelkezett, mint például a kaputelefon, a kivilágítható lakónévjegyzék tábla vagy a lépcsőkön található Emergé gumiburkolat, ami nem engedte, hogy a lépések zaja hangos legyen. Ezen túl a nemes anyagok változatos használatával a kor modern eleganciáját valósították meg.

            A 30-as évek végére a Budai oldalon is elkészült egy hasonló luxusbérház, amit ma már a Margit krt. dugattyús házának hívunk. Az épületbe belépve könnyen megérthetjük az építészetben megjelenő Bauhaus lényegét, hogy a fény és a mértani idomok képesek átadni az esztétikai élményt, a szépséget.  A ház becézésének okát gyorsan megérthetjük a fredálvázas üvegcsőben működő futurisztikus liftek láttán.

A Bauhaus hatása igen erős volt Budapesten. 1949-ig körülbelül 300 olyan épületet emeltek magasba, melyeknél a modernizmus jegyeit könnyen felismerhetjük. Szerencsére az épületek többsége megmaradt és mai napig is bármikor az utcára kilépve felfedezhetjük őket. Jó utat hozzá.

Kiss János