90-es évek meséi: a legjobb mesék, amiket milliók néztek itthon

Valószínűleg mindannyiunknak van legalább egy vagy akár több olyan kedvenc meséje, amit a 90-es években vetítettek itthon és amelyek egy generáció számára váltak ikonikus sorozatokká. Cikkünkben sorra vesszük azokat meséket, amelyek gyerekek millióinak tették szebbé hétköznapjaikat a 90-es években.

Mézga család

MZ/X, MZ/X, jelentkezz!

https://youtu.be/Z8zXDpWSMoc

Néha légy bolond, egy kicsikét! Elrepül úgy a szürke gond, derül az ég. Van abba valami báj, Hogyha kacag a máj. Szárnyal a kedv, mint a kacsamadár! – Talán nem is kell magyaráznunk e sorokat, hiszen aki a 90-es években nőtt fel, biztosan fejből dúdolja is tovább az ikonikus főcímdalt.

A magyar gyártású rajzfilmsorozat olyannyira népszerű volt a 60-as évektől kezdve, hogy milliók követték a Mézga család hihetetlen kalandjait itthon, de külföldön is nagy sikereket aratott Németországban, Kubában, Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban és Szlovákiában is.

Frakk, a macskák réme

Ki más is lehetne a magyar gyártású mesének a főszereplője, mint Károly bácsi magyar vizslája, Frakk, aki ki nem állhatja Irma néni két macskáját, Lukréciát és Szerénkét. A két elkényeztetett macska nem csak lusta, de szemtelen is, ezért amikor Lukrécia elfoglalja Károly bácsi karosszékét, betelik a pohár. Károly bácsi új kedvence Frakk, aki innentől kezdve megkezdi a két szemtelen macska megnevelését.

Vizipók-csodapók

Az összesen 40 epizódból álló magyar gyártású mesesorozat főszereplői Vizipók és a Keresztespók. Vizípók a vízalatti Kristálypalotájában éli életét, de kalandjai során a rovarvilág számos lakójával találkozik.

Kacsamesék

“Dagobert bácsi kacsameséi, DuckTails, uhh-uhh”

A mesesorozat felejthetetlen jelenete, amikor Dagobert bácsi a páncélteremben lévő temérdek aranypénzbe fejest ugorva úszkál. Dagobert McCsip, a világ leggazdagabb kacsája hiába rendelkezik mesés vagyonnal, sokszor mégis zsugori, és még több aranyra vágyik.

A magyar televíziós történelem talán legemlékezetesebb és egyben legszomorúbb pillanata is a Kacsamesékhez köthető. 1993. december 12-én Antall József, a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök halálhírének bejelentésével megszakította adását a Magyar Televízió és lekeverték a Kacsameséket. A megszakadt epizód nem folytatódott.

A mesesorozatot talán a Family Guy jelenete parodizálja ki a legjobban:

A varázslatos iskolabusz

Miss Mitzi tanárnő vezetésével kalandos tanulmányi kirándulásokra indulhattunk egy varázslatos iskolabusszal. Az izgalmas utazások során tanulhattunk az emberi test felépítéséről, az állatokról és környezetünkről, valamint a bolygókról is.

Magyar népmesék

A Magyar népmesékben minden rész egy-egy népmesei történetet dolgoz fel, amelyben nagy hangsúlyt kap a vidékies életmód és a hagyományok. A tanulságos meséket Szabó Gyula hangja tette igazán különlegessé.

Hupikék Törpikék

Minden idők talán egyik legsikeresebb rajzfilmsorozata a 80-as évektől kezdve az egész világot meghódította. Törpapa, Törpilla, Ügyifogyi és Okoska összesen 256 epizódon keresztül szórakoztatták a fiatalokat, amelyre nem lehetett ráunni.

Süsü, a sárkány

https://www.youtube.com/watch?v=1HVygXVl0us

A listában szereplő többi rajzfilmtől eltérően a Süsü, a sárkány valójában egy bábfilmsorozat, amely a hazai közönség mellett nemzetközi szinten is nagy sikereket aratott. A mindössze 9 epizódból álló sorozat forgatókönyvét Csukás István írta és Szabó Attila rendezte. A Süsü nevet a sárkány az amerikai Süsü keselyűk című rajzfilmsorozat után kapta.

Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki

SubiDubiDoo!

A sorozat valójában az 1960-as évekbeli kertvárosi Amerika paródiája. Népszerűsége is abból fakadt, hogy a „modern”, 1960-as évekbeli Egyesült Államok hétköznapi problémáit a kőkorszakba helyezi. A Bedrockban élő Kovakövi és Kavicsi család dinoszauruszok és más rég kihalt állatokkal együtt élik életüket és bonyolódnak mindenféle apróbb hétköznapi konfliktusba.

TV Maci

Végezetül pedig, mivel mással is zárhatnánk a listát, mint azzal a mesével, amellyel az estéinket is zártuk lefekvés előtt. A legendás TV Maci mesefiguránál talán csak a rajzfilm zenei aláfestése lehet ikonikusabb.

Kihagytunk valamit a listából? Esetleg javaslatod vagy észrevételed van? Küldd el ötleteidet a The Budapester szerkesztőségének vagy kommentelj a Facebook bejegyzésben!