Színház a nappalidban!

Színház a nappaliban

A járványügyi intézkedések ideje alatt sem hagyják élmények nélkül közönségüket a különböző kulturális intézmények. Többen közülük úgy döntöttek, hogy digitális tartalmakkal próbálják színesíteni az emberek hétköznapjait, ezért korábbi produkciókat vagy épp élő közvetítéseket kínálnak a művészetek kedvelőinek.

Többek között a Madách Színház is becsatlakozott a kezdeményezésbe és egy élő bemutató sorozatot indított el az interneten. Szerették volna a színházi élményt és az élőadás izgalmát megadni a nézőknek a korona járvány idején is. A bemutatókhoz színészpárokat kértek fel, akiknek otthonából sugározzák az élő adást.  Mindezek mellett egyfajta „együtt játszásra” kérték fel az érdeklődőket, azaz szeretnék, ha saját nappalijukat nézőtérnek tekintenék és, ugyancsak virtuálisan, de kimozdulnának otthonról. Ezalatt azt értik, hogy öltözzenek ki, ha kedvük úgy tartja s akár még egy pohár pezsgővel is koccintsanak, mintha csak a színház büféjében lennének.

És természetesen ne feledjék a legfontosabbat, mégpedig hogy a telefonjaikat is kapcsolják ki a felhőtlen szórakozás érdekében. A bemutatni kívánt két előadás próbái már el is kezdődtek-, írta Szirtes Tamás igazgató közleményében. 2020.június 4-én (20 órakor) az Örökké fogd a kezem című művet tekintheti meg a nagyérdemű majd június 11-én ugyanebben az időpontban pedig a Jövőre veled ugyanitt című komédiát nézhetik meg a színházkedvelők.  

A Magyar Állami Operaház is szeretné feldobni a szürke hétköznapokat videósorozatával, melyben hétvégenként 19 és 21 óra között különböző részleteket mutatnak be produkcióikból mind saját mind pedig a Papageno Facebook oldalán. Így került bemutatásra a Carmen vagy épp a Tavaszi tekercs, de a kínálatban még szerepel a Parasztbecsület és a Máté-passió is.

A TRIP Hajó is csatlakozott a kezdeményezésekhez és úgy nevezett „karanténszínházat” alapított, amelynek előadásait a Facebookon láthatja a közönség. Ugyancsak a közösségi média ezen platformját használja ki a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, akik a Fővárosi Nagycirkusz kulisszatitkaival, riportokkal és érdekességekkel valamint korábban rögzített műsorok levetítésével jelentkeznek.

A hazaiak mellett számos külföldi intézmény is kínál online tartalmakat, mint például a bécsi Staatsoper, akik régebbi opera-és balett közvetítéseket tesznek elérhetővé. A világ egyik leghíresebb operaháza, a New York-i Metropolitan is műsorokat tesz közzé honlapján.

Azoknak, akik szívesen keresgetnének kedvükre való színházi előadásokat vagy egyéb kulturális programokat az Élő közvetítések a koronavírus idején elnevezésű Facebook csoportot szeretném ajánlani. Itt hazai és külföldi közvetítéseket illetve archív anyagokat is megtalálnak az érdeklődők, melyek segíthetik átvészelni a karanténban töltött napokat.