Szuvidálás jelentése: a sous vide technika

szuvidálás jelentése

Sokak szeretnék házilag is reprodukálni a neves éttermekben kóstolt omlós, szaftos gourmet húsételeket. Ehhez első lépésként a sous vide technikát érdemes megismerni, majd beszerezni egy saját szuvid kádat, ami után a hagyományos kuktát el is felejthetjük. Nézzük, hogy mindez mit jelent.

Mit jelent a „sous vide” kifejezés?

A sous vide (ejtsd: szuvid) egy francia kifejezés, ami nyers fordításban annyit tesz, hogy vákuum alatt. A technológiát az 1970-es évek közepén egy bizonyos Georges Pralus francia séf fejlesztette ki Franciaországban. A módszerrel lehetővé vált, hogy az ételek sütési súlyveszteségét csökkentsék és magasabb ízélményt érjenek el.

A szuvidálás lényegében egy olyan főzési technológia, amely során légmentesen lezárt tasakokban lévő ételt – jellemzően húsokat és zöldségeket – vízfürdőbe helyezünk a szuvidgépbe.

A szuvidálás menete a következő:

  • az ételt speciális zacskóba helyezzük,
  • kiszívjuk a bennelévő levegőt,
  • légmentesen lezárjuk,
  • majd elhelyezzük forráspont alatti vízben (kb. 60-80 fok), ahol az étel állandó hőmérsékleten készül el.

Miért jó? Mi a lényege?

Talán senkinek sem mondunk újat azzal, ha valamit minél magasabb hőfokon készítünk, annál több értékes anyagot veszítünk el, nem mellesleg annál több káros anyag keletkezik. Gondoljunk csak a vasárnapi rántott hús-szalmakrumpli kombinációra. Bármennyire is finom, nem a legegészségesebb alternatíva.

Az alacsonyabb hőfokon történő elkészítés miatt pedig a tápanyagok nem vesznek el, illetve ki sem oldódnak, hiszen az étel nem érintkezik más közeggel.

Milyen kiegészítőket érdemes hozzá beszerezni?

A szuvidálás vákuumozással indul: először a kívánt ételt helyezzük el a vákuumtasakban, majd indítsuk el a vákuumozó, vákuumfóliázó gépet. Ezt követően a légmentesen lezárt húst vagy zöldségeket elkezdhetjük szuvidálni.

Az ehhez használatos eszköz a szuvidáló medence, szuvid kád vagy szuvid gép, illetve a szuvidáló rúd, amit már néhány tíz ezer forintért bárki könnyedén be tud szerezni, de ne lepődjünk meg, ha a profi eszközöknél 100 ezer forint feletti indulóárat látunk.

Ha mindez megvan, kezdődhet is a szuvidálás! Az elkészítés során a tasakban benne marad az összes tápanyag és hasznos zsiradék, így végeredményként egy nagyon finom, omlós ételkülönlegességet fogyaszthatunk.