Mit és hogyan egyél Budapesten, úgy, hogy közben vigyázol a bolygóra?
Sajnos már rég túl vagyunk azon a ponton, amikor még elegendő lett volna az üvegházhatású gázok kibocsájtását csökkentenünk, vagy kivonni a forgalomból a szívószálakat és a műanyag fültisztító pálcikákat. Az ENSZ ma már klímatudatos agrárgazdálkodás és étrend kialakítását sürgeti annak érdekében, hogy ökológiai lábnyomunkat a minimálisra csökkentsük. De mit is jelent a klímatudatos étrend? Kivitelezhető-e mindez a fővárosban? Ebben a cikkben ennek járunk utána.

Mit jelent a klímatudatos táplálkozás?
Bár tudományos források, a klímaváltozás ellenes fellépéséről és a természet szeretetéről híres David Attenborough, illetve a vegán életmódot hirdető influencerek többsége mind azt hangoztatja, hogy a vegetáriánus és vegán étrend jelenthet megoldást a bolygónk problémáira, ez korántsem a teljes igazság. A klímatudatos táplálkozás nem azt jelenti, hogy teljesen ki kellene iktatni az állati eredetű táplálékokat az étrendünkből, pusztán azok mennyiségének lecsökkentését szorgalmazza. Klímatudatosan étkezni annyit jelent, tudatában lenni annak, hogy az általunk megvásárolt és elfogyasztott élelmiszer hol és hogyan lett előállítva, kerülni a pazarlást és a túlzott mennyiségek fölösleges vásárlását, illetve a helyi termelésű élelmiszereket részesíteni előnyben.
Miért fontos nekünk, hogy klímatudatosan táplálkozzunk?
A klímatudatos táplálkozás egyfelől azért kifizetődő, mert viszonylag kis mértékű önmegszorítással sokat tehetünk bolygónk egészségéért. Ha már csak azt meg tudjuk állni, hogy ne nagy mennyiségű marhahúst, hanem helyette inkább szárnyasféléket fogyasszunk, hihetetlen mennyiségű energiát, nyersanyagot és károsanyag kibocsájtást spórolunk meg a Földnek.
Tudtad például, hogy 1 kg marhahús előállításához 15.415 liter, míg 1kg csirkehúséhoz „csak” 4325 liter víz felhasználására van szükség? Ezekből az egyszerű számadatokból is látható, hogy az, hogy milyen döntéseket hozunk a szupermarketben, óriási befolyással bír a természetre.
A klímatudatos táplálkozás azonban nem csak a környezetnek, de a saját egészségünknek is kedvez. Azt hogy mindig friss, szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk, a szervezetünk is meghálálja, hiszen egy napérlelte egészséges gyümölcs vitamintartalma sokszorosa az üvegházakban megtermelt változatánál. Ha tehát nyáron dinnyét és barackot eszel mandarin helyett, ősszel pedig eper helyett már inkább szőlőt és körtét vásárolsz, nem csak a bolygó egészségét támogatod, de a saját tested jólétéért is dolgozol.
Az egyik leggyakrabban elfelejtett előnye a klímatudatos táplálkozásnak pedig nem más, mint a spórolás. Ha nem pazarolsz és tényleg csak azt veszed meg, amire valóban szükséged van, magad is meg fogsz lepődni a hónap végén, hogy mennyivel vastagabb marad a pénztárcád.

Hogyan segíthet bolygónkon a klímatudatos étkezés?
A korábban említett húsfogyasztással kapcsolatos példa csupán a jéghegy csúcsa. A klímatudatos táplálkozás által számtalan különböző módon teszünk a környezetért.
Arra is érdemes odafigyelni, hogy a helyi termékeket és termelőket részesítsük előnyben. Mi értelme Olaszországból szállítani a paradicsomot, amikor a hazai termék is épp olyan zamatos… ha nem zamatosabb! Ha mindenki szezonális, helyi zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztana nagyobb mennyiségben, elkerülhető lenne a fölösleges pazarlás. Hiszen, ha már megtermett az a sok száz tonna szőlő az országban, érdemes elfogyasztani: ha nem tesszük, azáltal nem csak maga a gyümölcs, de a megtermelésre fordított vízmennyiség is mind kárba vész.
A hústermelés nem csak a hihetetlen mértékű vízfogyasztás miatt terheli a környezetet, hanem az állatok által kibocsátott metán és egyéb gázok a légkörbe jutó mennyisége is jelentős, így hangsúlyozandó, hogy a húsos ételek visszaszorításával tehetünk a legtöbbet a természetért.
Hol és hogyan lehet klímatudatosan táplálkozni Budapesten?
Ha te is klímatudatosan szeretnél táplálkozni, nem kell hatalmas energiákat megmozgatnod a fővárosban sem ahhoz, hogy erre az életstílusra rendezkedj be. Hogy egy kicsit megkönnyítsük a dolgodat, összeállítottunk egy listát arról, hogy mi mindent tehetsz meg te magad, és hogy milyen lehetőségeket kínál a fővárosi gasztrokultúra a környezetükért tenni vágyók számára.
Amit otthon, vagy egyedül is meg tudsz oldani:
- Fogyassz minél kevesebb húst, ha pedig mindenképpen húsra vágysz, inkább szárnyasokat egyél.
- Mindig szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyassz! Úgyis mindig az a legfinomabb, ami szinte a faágról kerül az asztalodra.
- Részesítsd előnyben a helyi termelőket. Vásárolj piacon, és támogasd a helyi gazdálkodásokat.
- Főzz otthon, ne rendelj házhozszállítást, és ha étteremben eszel, inkább fogyaszd helyben az ételt.
- Mindig jó előre tervezd meg, hogy mit fogsz főzni a héten, és csak azt vedd meg, ami szükséges az ételek elkészítéséhez, hogy ne romoljon meg a hűtődben az étel.
- Soha ne menj éhesen vásárolni, hiszen úgy mindig sokkal többet veszel, mint amire valójában szükséged van. Kerüld a pazarlást!
- Igyekezz kitapasztalni, hogy mekkora adagok fogynak el a háztartásodban, és hogy miből mennyi alapanyag kell. Csak azt vedd meg amire tényleg szükséged van! Nem, nem ciki egy szál sárgarépát venni, ha egyszer a többi úgyis a kukában landolna.
- Vásárolj csomagolásmentesen! Ha boltba vagy piacra mész, mindig legyen nálad vászontáska, néhány műanyag szatyor és egy-két befőttesüveg, így elkerülheted az eldobható zacskók fölösleges használatát.
- Kerüld a gyorséttermeket!

Amit a főváros nyújt számodra, ha klímatudatos helyek után kutatsz:
Sokan hangoztatják, hogy milyen szívesen vásárolnának piacon, ha nem lenne az összes olyan nagyon messze a lakóhelyüktől. Az alábbi listán biztosan te is találsz olyan termelői piacot, ami elérhető távolságban van.
Termelői piacok Budapesten:
- Czakó Piacz
- Tiliana Termelői és Kézműves Piac
- Termelői piac a Marczibányi téren
- Élő Tisza Piac – Komjádi
- Óbudai Termelői Piac – Aquincum
- Római parti piac
- Vörösvári úti piac
- Óbudai termelői piac – Kaszásdűlő
- Kolosy téri termelői piac
- Közös Piac
- Hunyadi téri termelői piac
- Erzsébetvárosi termelői piac
- Szimplakert háztáji piac
- Budapest első esti piaca
- Rákóczi téri vásárcsarnok – néhány termelővel
- Palotanegyedi termelői piac
- Szatyorbolt
- Pancs Gasztroplacc
- Napfény utcai piac
- Kőrösi Csoma Sándor úti termelői piac
- Újhegyi termelői piac
- Liget téri piac
- Tamás Bátya kunyhója, Hamzsabégi út
- Gréti Piac, Nagyszeben tér
- Élő Tisza Piac – Városmajori templom
- Helyi termelői piac – János kórház
- Helyi termelői piac, Pagony utca
- Csörsz utcai ökopiac
- Svábhegyi termelői piac
- Helyi termelői piac, Böszörményi út
- Szent László úti termelői piac
- Zuglói kenyérközösség
- Bosnyák téri piac – néhány termelővel
- Sashalmi Piac
- Pestszentimrei termelői piac
- Wekerlei Kispiac
- Soroksári termelői piac – Újtelep
- Soroksári termelői piac 2.
- Budaörsi Gazdapiac
- Biatorbágyi termelői helyi piac

Ha nem csak zöldséget és gyümölcsöt vásárolnál, fedezd fel a főváros valamelyik csomagolásmentes boltját, ahol teljesen műanyagmentesen vásárolhatsz be:
- 1 Csepp Zöld – csomagolásmentes bolt
- Szatyorbolt
- Nyom nélkül Csomagolásmentes Bolt és Kávézó
- Næked Csomagolásmentes bolt és teázó
- Ne Pazarolj Zero Waste Shop & Café
- Ligeti Bolt (Budafoki út)
- Ligeti Bolt (Katona József utca)
A csomagolásmentes boltokat egy térképen is meg tudod nézni.

Bár az otthon főzésnél nincsen klímatudatosabb magatartás, néhány éttermet is mutatunk, ahol helyetted is figyelnek a környezetre:
- Kozmosz Vegán Étterem
- HellóAnyu
- Hokedli
- AKG menza
- Gettó Gulyás
- Czakó Kert
- Naspolya Nassolda
- Tökmag Vegan Streetfood Restaurant
- EcoCafé
A körülmények és az intézmények tehát mind adottak a klímatudatos táplálkozás és étrend kialakításához a fővárosban. A kérdés csak az, hogy te készen állsz-e tenni magadért és a környezetedért!
Nagy Tímea