Fröccsök fajtái: kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés és még sok más

Íme a fröccsök fajtái

Közelít a tavasz, ez pedig azt jelenti, hogy a meleg idő is hamarosan beköszönt, ilyenkor pedig nincs is jobb egy hideg fröccs elfogyasztásánál a Duna parton. De honnan ered a fröccs ital és milyen fajtái kedveltek itthon? Cikkünkben bemutatjuk a legkedveltebb fröccs típusokat és elkészítési módjukat, valamint utána járunk a hungarikum ital eredetének is.

A fröccs eredete

A legenda szerint Fáy András, a magyar reformkor irodalmi és társadalmi mozgalmainak egyik legtevékenyebb alakja vendégül hívta fóti borospincéjébe Vörösmartyt és több barátját, köztük Jedlik Ányost is, aki ekkor mutatta be a szűk körű társaságnak új találmányát, a világ első szódás palackját.

A Fáy-birtokon bemutatott újdonságát németesen spriccnek nevezett el, azonban Vörösmartynak nem tetszett a szó, ezért egy magyarosabb kifejezést keresve fröccsnek nevezte el Jedlik találmányát, melyről a Fóti dal című költeményében is megemlékezett. Jedlik, amellett, hogy feltalálta a fröccsöt, egyben a szódavíz nagyipari feltalálójává is vált, amely azért is volt fontos, hiszen a szódavíz elterjedésének hiányában a fröccs sem örvendhetett volna nagy népszerűségnek.

Fröccs elkészítése

  1. A fröccskészítés lényege elsősorban a bor és a szóda keverési arányán alapszik, emellett figyeljünk arra is, hogy lehetőleg jobb minőségű bort válasszunk, hiszen rossz borból csak rossz fröccs születhet.
  2. Az elkészítéshez fehér bort használjunk, ez ne legyen túl hideg, leginkább a pince hűvös hőmérséklet javasolt. Ez a gyakorlatban 10-12 celsius fokot jelent.
  3. Kerüljük a savasabb borokat, a legnépszerűbb választások közé az olaszrizling és a szürkebarát sorolható.
  4. Fontos, hogy a keverés során mindig a bor kerül a pohár aljába, majd ehhez keverjük a szintén hideg szódavizet.
  5. Használjunk borospoharat.

Legismertebb fröccs fajták

Kisfröccs / Rövidlépés

Talán a legegyszerűbb nyári ital, amelyről József Attila úgy vélekedett, hogy egy füttyre meg is lehet inni, innen ered hát a Fütty elnevezés, amely szintén használatos ennél a fajtánál.

  • Kisfröccs / rövidlépés: 1 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés

Ez a fröccs a rövidlépésen alapszik, azzal a különbséggel, hogy elkészítéséhez 2 dl szódavízet használunk.

  • Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Nagyfröccs

Ez a fröccstípus igen sok megnevezéssel rendelkezik, szokás klasszikus fröccsnek vagy spriccnek is nevezni, de a hajtás vagy a húzás megnevezések is használatosak, hiszen egy hajtásra lehet a gallér mögé küldeni.

  • Nagyfröccs / klasszikus fröccs / spricc: 2 dl bor + 1 dl szóda

Viceházmester

A sima házmester fordítottja, azaz 2 dl bor és 3 dl szódavíz, amely kiváló alternatívája lehet egy korsó sörnek a nyári koncertek során.

  • Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Krúdy-fröccs

Az író szerint a 9 dl bor és 1 dl szódavíz csupán “megvicceli” a bort.

  • Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz

További fröccs fajták

Fröccs neveArány
Sportfröccs (kisházmester)1 dl bor + 4 dl szódavíz
Távolugrás (sóherfröccs)1 dl bor + 9 dl szódavíz
Házmester3 dl bor + 2 dl szódavíz
Lakófröccs1 dl bor + 4 dl szódavíz
Polgármester6 dl bor + 4 dl szódavíz
Alpolgármester4 dl bor + 6 dl szódavíz
Háziúr (nagyházmester)4 dl bor + 1 dl szódavíz
Avasi fröccs7 dl bor + 3 dl szódavíz
Spriccer5 dl bor + 1 dl szódavíz
Maflás5 dl bor + 5 dl szódavíz
Lámpás15 dl bor + 5 dl szódavíz
Csatos10 dl bor + 5 dl szódavíz
Bakteranyós2,5 dl bor + 2,5 dl szódavíz
Puskás-fröccs (Magyar–Angol fröccs)6 dl bor + 3 dl szódavíz
Kőművesfröccs25 dl bor + 5 dl szódavíz
Kaszás fröccs7 dl bor + 3 dl szódavíz
Hármasugrás1 dl bor + 5 dl szódavíz
Bivalycsók (Csongrád megye)4 dl bor + 1 dl szódavíz
Újházi fröccsBor + kovászos uborka leve (ízlés szerint)
Góré fröccs1 vagy 2 dl kispohár borhoz csak annyi szóda,
amennyi még pohárban elfér
Színészfröccs2 dl szódavíz, az is langyosan

Egyéb szeszes fröccsök

  • Macifröccs: vörös kisfröccs + málnaszörp
  • Málnás fröccs: Savanyú fehérborból készített nagyfröccs + málnaszörp
  • Zivatar: 5 dl bor szóda nélkül (névadója szerint azt már előre beleöntötték a hordóba)
  • Harmatfröccs: Akárhány deci borral teli pohár felett kell ellőni a szódásszifonnal, és ami belehullik, az a harmat
  • Matrózfröccs: Korsó sör + fél deci rum
  • Postásfröccs: Dupla feketekávé + fél deci rum
  • Deák bólé: Nagyon kevés alkohol + sok szódavíz
  • Instant fröccs: Egy szódásszifon bor + patron
  • Kisvadász (boroskóla, VBK, boxos): 1 dl bor + 1 dl kóla
  • Nagyvadász (boroskóla, VBK, boxos): 2 dl bor + 1 dl kóla
  • Medgyessy-koktél (boroskóla, VBK, 3/2-es): 3 dl bor + 2 dl kóla
  • TBC fröccs: tablettás bor + kóla
  • Lórúgás: 1 rész brandy + rész kóla

Alkoholmentes fröccsök

  • Almafröccs: 2 dl almalé + 1 dl szódavíz
  • Orosz fröccs: 2 dl szódavíz + 1dl csapvíz
  • Gyerekfröccs: 1 dl szőlőlé + 1 dl szódavíz
  • Kishörpi: 0,3 dl szörp + 2 dl szódavíz
  • Nagyhörpi: 0,5 dl szörp + 3 dl szódavíz

És Neked melyik a kedvenced? Ha kihagytunk valamit, írd meg nekünk!