Közelít a tavasz, ez pedig azt jelenti, hogy a meleg idő is hamarosan beköszönt, ilyenkor pedig nincs is jobb egy hideg fröccs elfogyasztásánál a Duna parton. De honnan ered a fröccs ital és milyen fajtái kedveltek itthon? Cikkünkben bemutatjuk a legkedveltebb fröccs típusokat és elkészítési módjukat, valamint utána járunk a hungarikum ital eredetének is.
A fröccs eredete
A legenda szerint Fáy András, a magyar reformkor irodalmi és társadalmi mozgalmainak egyik legtevékenyebb alakja vendégül hívta fóti borospincéjébe Vörösmartyt és több barátját, köztük Jedlik Ányost is, aki ekkor mutatta be a szűk körű társaságnak új találmányát, a világ első szódás palackját.
A Fáy-birtokon bemutatott újdonságát németesen spriccnek nevezett el, azonban Vörösmartynak nem tetszett a szó, ezért egy magyarosabb kifejezést keresve fröccsnek nevezte el Jedlik találmányát, melyről a Fóti dal című költeményében is megemlékezett. Jedlik, amellett, hogy feltalálta a fröccsöt, egyben a szódavíz nagyipari feltalálójává is vált, amely azért is volt fontos, hiszen a szódavíz elterjedésének hiányában a fröccs sem örvendhetett volna nagy népszerűségnek.
Fröccs elkészítése
- A fröccskészítés lényege elsősorban a bor és a szóda keverési arányán alapszik, emellett figyeljünk arra is, hogy lehetőleg jobb minőségű bort válasszunk, hiszen rossz borból csak rossz fröccs születhet.
- Az elkészítéshez fehér bort használjunk, ez ne legyen túl hideg, leginkább a pince hűvös hőmérséklet javasolt. Ez a gyakorlatban 10-12 celsius fokot jelent.
- Kerüljük a savasabb borokat, a legnépszerűbb választások közé az olaszrizling és a szürkebarát sorolható.
- Fontos, hogy a keverés során mindig a bor kerül a pohár aljába, majd ehhez keverjük a szintén hideg szódavizet.
- Használjunk borospoharat.
Legismertebb fröccs fajták
Kisfröccs / Rövidlépés
Talán a legegyszerűbb nyári ital, amelyről József Attila úgy vélekedett, hogy egy füttyre meg is lehet inni, innen ered hát a Fütty elnevezés, amely szintén használatos ennél a fajtánál.
- Kisfröccs / rövidlépés: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
Hosszúlépés
Ez a fröccs a rövidlépésen alapszik, azzal a különbséggel, hogy elkészítéséhez 2 dl szódavízet használunk.
- Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
Nagyfröccs
Ez a fröccstípus igen sok megnevezéssel rendelkezik, szokás klasszikus fröccsnek vagy spriccnek is nevezni, de a hajtás vagy a húzás megnevezések is használatosak, hiszen egy hajtásra lehet a gallér mögé küldeni.
- Nagyfröccs / klasszikus fröccs / spricc: 2 dl bor + 1 dl szóda
Viceházmester
A sima házmester fordítottja, azaz 2 dl bor és 3 dl szódavíz, amely kiváló alternatívája lehet egy korsó sörnek a nyári koncertek során.
- Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
Krúdy-fröccs
Az író szerint a 9 dl bor és 1 dl szódavíz csupán “megvicceli” a bort.
- Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
További fröccs fajták
Fröccs neve | Arány |
Sportfröccs (kisházmester) | 1 dl bor + 4 dl szódavíz |
Távolugrás (sóherfröccs) | 1 dl bor + 9 dl szódavíz |
Házmester | 3 dl bor + 2 dl szódavíz |
Lakófröccs | 1 dl bor + 4 dl szódavíz |
Polgármester | 6 dl bor + 4 dl szódavíz |
Alpolgármester | 4 dl bor + 6 dl szódavíz |
Háziúr (nagyházmester) | 4 dl bor + 1 dl szódavíz |
Avasi fröccs | 7 dl bor + 3 dl szódavíz |
Spriccer | 5 dl bor + 1 dl szódavíz |
Maflás | 5 dl bor + 5 dl szódavíz |
Lámpás | 15 dl bor + 5 dl szódavíz |
Csatos | 10 dl bor + 5 dl szódavíz |
Bakteranyós | 2,5 dl bor + 2,5 dl szódavíz |
Puskás-fröccs (Magyar–Angol fröccs) | 6 dl bor + 3 dl szódavíz |
Kőművesfröccs | 25 dl bor + 5 dl szódavíz |
Kaszás fröccs | 7 dl bor + 3 dl szódavíz |
Hármasugrás | 1 dl bor + 5 dl szódavíz |
Bivalycsók (Csongrád megye) | 4 dl bor + 1 dl szódavíz |
Újházi fröccs | Bor + kovászos uborka leve (ízlés szerint) |
Góré fröccs | 1 vagy 2 dl kispohár borhoz csak annyi szóda, amennyi még pohárban elfér |
Színészfröccs | 2 dl szódavíz, az is langyosan |
Egyéb szeszes fröccsök
- Macifröccs: vörös kisfröccs + málnaszörp
- Málnás fröccs: Savanyú fehérborból készített nagyfröccs + málnaszörp
- Zivatar: 5 dl bor szóda nélkül (névadója szerint azt már előre beleöntötték a hordóba)
- Harmatfröccs: Akárhány deci borral teli pohár felett kell ellőni a szódásszifonnal, és ami belehullik, az a harmat
- Matrózfröccs: Korsó sör + fél deci rum
- Postásfröccs: Dupla feketekávé + fél deci rum
- Deák bólé: Nagyon kevés alkohol + sok szódavíz
- Instant fröccs: Egy szódásszifon bor + patron
- Kisvadász (boroskóla, VBK, boxos): 1 dl bor + 1 dl kóla
- Nagyvadász (boroskóla, VBK, boxos): 2 dl bor + 1 dl kóla
- Medgyessy-koktél (boroskóla, VBK, 3/2-es): 3 dl bor + 2 dl kóla
- TBC fröccs: tablettás bor + kóla
- Lórúgás: 1 rész brandy + rész kóla
Alkoholmentes fröccsök
- Almafröccs: 2 dl almalé + 1 dl szódavíz
- Orosz fröccs: 2 dl szódavíz + 1dl csapvíz
- Gyerekfröccs: 1 dl szőlőlé + 1 dl szódavíz
- Kishörpi: 0,3 dl szörp + 2 dl szódavíz
- Nagyhörpi: 0,5 dl szörp + 3 dl szódavíz
És Neked melyik a kedvenced? Ha kihagytunk valamit, írd meg nekünk!