Dödölle – az otthon íze

Szerintem az ember addig nem tudja igazán értékelni az otthon ízét, amíg el nem hagyja a családi fészket. Velem ez történt. A honvágy egyik jele az volt, hogy elkezdtem iszonyatos módon hiányolni a házi kosztot. Tudjátok, megvan az otthonnak az a tipikus íze. Engem ez az érzés inspirált, hogy megcsináljam ezt az ételt. Fogadjátok szeretettel.

Figyelmet igényel, szóval nincs közben sorozatozás.

Hozzávalók

Elkészítési idő: 1,5 – 2 óra

5 főre:

  • 1 kg krumpli
  • 400 gr liszt
  • só, bors
  • 1 kk szerecsendió
  • 3 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek kacsazsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 db paprika
  • 3 db paradicsom
  • 2 ek paradicsomsűrítmény
  • 1 ek paprika
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 rúd (pulyka)kolbász
  • fél csokor petrezselyem

Elkészítés

1.

A krumplikat megpucoljuk, majd kockára vágjuk. Felöntjük vízzel, de épp annyival, hogy ellepje, sőt az a legjobb, ha a tetején lévő kockák kilógnak. A vizet sózzuk, majd teljesen puhára főzzük. Nyugodtan főzzétek túl, mert akkor lesz jó.

2.

Ha megfőtt a krumplink, akkor úgy ahogy van, a főzőlével együtt, hozzáöntjük a liszt egy részét, sózzuk, borsozzuk és a szerecsendiót is hozzáadjuk. Elkezdjük keverni. Ehhez kell erő és kitartás, de higyjétek el megéri. Szépen lassan hozzáöntjük a liszt maradék részét is. A végén egy ragacsos, nehezen keverhető masszát kell kapnunk.

3.

Előveszünk egy serpenyőt, amiben a dödölléket fogjuk kisütni. A kacsazsírt a serpenyőbe dobjuk, majd ha már elég forró, akkor a kanállal kiszaggatott dödöllét is beletesszük. Nagyjából oldalanként 2-2 percet kell sütni. Akkor jó, ha a külseje már annyira megpirult, hogy ropogós. Ha ez kész, akkor a dödölléket egy tányérra tesszük. 

4.

Pihenésképpen belekeverjük a zúzott fokhagymát a tejfölbe.

5.

Következő lépés a lecsó elkészítése, de előtte elkészítjük a pirított kolbász karikákat. Innentől fogva egyetlenegy edényt fogunk használni. Olyan serpenyőt válasszunk, amit utána a sütőbe is be tudunk tenni. Az én választásom egy öntöttvas serpenyőre esett.

Ismét egy kevés zsiradékot teszünk az edénybe, majd rádobjuk a vékony szeletekre vágott kolbászokat. Pár perc alatt megpirul és ropogós lesz. Itt ezzel a folyamattal készen is vagyunk.

6.

A lecsóhoz felvágjuk a hagymát, paprikát paradicsomot. A serpenyőben, ugyanabban amiben a kolbászt pirítottuk, elkezdjük dinsztelni a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát, pár perc múlva pedig a paradicsomot is. Nagyjából 5 perc múlva beletesszük a fűszerpaprikát és a füstölt paprikát is, majd végezetül a paradicsomsűrítményt. Sózzuk, borsozzuk.

Úgy gondolom, hogy akkor jó a lecsó, ha közepes lángon legalább egy 15-20 percet adunk neki, hogy szépen megfonnyadjanak a zöldségek és összeérjenek az ízek.

7.

A lecsó készítése közben a sütőt beállítjuk 180 fokra és amint készen van a lecsónk, rátesszük a már kisütött dödölléket és 20 percre a sütőbe tesszük.

8.

Ezután már készen is van a csodálatos ételünk, amire tálalás előtt rászórjuk a kolbászokat, egy kis petrezselymet és rakunk a tejfölből is. Ezt nevezem az otthon ízének. Próbáljátok ki és nosztalgiázzatok egy kicsit a gondtalan gyermekkorról.