Visszaépítik a Nemzeti Levéltár tornyát

A kormány döntése alapján a Várkapitányság építi vissza a budai Várban a Magyar Nemzeti Levéltár épületének tornyát, valamint azt az épületszárnyat, amely az első világháborút követő időszakban nem készülhetett el.

A romantikus historizáló stílusban megálmodott épületet Pecz Samu műegyetemi tanár tervezte 1912-ben. Az eredeti tervek szerint további egy épületszárny épült volna meg a Lovas út – Anjou bástya felőli oldalon, azonban az első világháborút követő pénzhiány miatt a megvalósítás meghíúsult.

Fortuna utca a Bécsi kapu tér felé nézve, háttérben az Országos Levéltár épülete, 1932
Forrás: Fortepan / Lajtai László

1945. január 25-én a szovjet tüzérség kezdte lőni a budai Vár déli oldalát, amely során a Levéltár épületében tűz ütött ki, súlyos károkat okozva ezzel. Február 12-re virradó éjjel, a magyar és német csapatok kitörését követően a torony melletti épületrészt több láncosbomba-találat érte, aminek következtében az négy emelet magasságban leomlott.

A torony oly mértékben sérült, hogy később helyreállítása helyett inkább a felrobbantása mellett döntöttek.

Ennek oka, hogy a torony eredetileg a fűtési rendszer kéményeként, valamint a tűzoltáshoz szükséges víztartályt magába foglaló építészeti műtárgyként szolgált, azonban 1945-ben a Műemlékek Országos Bizottságának főtanácsosa, Dr. Lux Kálmán kijelentette, hogy a levéltár épülete „idegen elem Budapest városképében, különösen zavaró a 75 m magas torony a hegy tetején, a füstölgő torony pedig egyenesen építészeti nonsens”. A torony eltávolítását javasolta és újabb torony építését sem támogatta. Az értekezlet elnöke is úgy vélte, hogy „torony dombra nem való”.

 Magyar Nemzeti Levéltár, R 279 – 1526 utáni gyűjtemény – Jánossy Dénes irathagyatéka – 6. tétel

A Nemzeti Hauszmann Program részeként helyreállítják eredeti formájában a 75 méter magas tornyot, amely a város számos pontjáról látható lesz, valamint a Lovas út felöli épületszárnyat. Vélhetően utóbbi miatt döntöttek a rendkívül megosztó szomszédos brutalista stílusú Budavári Országos Villamos Teherelosztó elbontásáról is, amelyet az építészek ikonikus műalkotásnak tartanak, a laikusok pedig a történelmi környezetbe egyáltalán nem illő csúfságnak.

Google Maps

Az új épületrészben a Magyar Nemzeti Levéltár látogatóközpontja és információs pontja kap majd helyet, mellette egy rendezett parkot is kialakítanak. Továbbá, egy hosszú évtizedek óta elhanyagolt, az emberek elől elzárt területet újulhat meg modern tartalommal, de az eredeti környezethez illeszkedő külsővel a budai Vár kiemelt pontján – áll a Nemzeti Hauszmann Program Facebook közleményében.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program

A fejlesztés a kiemelkedő történelmi rekonstrukció jelentősségén túl hozzájárul ahhoz is, hogy a Levéltárba látogatók egy modern, a 21. századi igényeket kielégítő környezetben ismerkedhessenek meg a nemzet értékes írásos emlékeivel.

Borítókép: Nemzeti Hauszmann Program

Alapító-főszerkesztő