Szemben Nyugattal: Kelet

Budapestben az a jó, hogy egy-egy környék visszanyeri az egykori karakterét. A Bartók Béla út rendkívüli népszerűségnek örvend manapság. Szerte a hosszú sugárúton számos kávézó, étterem és galéria nyílt az elmúlt években. Pezsgő élete igazi színfolt Budapesten, olyannyira, hogy 2019-ben a világ legjobb 50 negyede közé is beválasztotta a Time Out.

A Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond tér közti szakasz azonba már az 1900-as évek elején is megtelt kulturális élettel, tehát a mostani fellendülésnek megvan már a hagyománya. Az előző évszázad elején nyílt meg a Hadik Kávéház, amely rögvest Karinthy Frigyes törzshelyévé vált. Rajta kívül többek közt

József Attila, Móricz Zsigmond, Rejtő Jenő is visszatérő vendégnek számított, olyannyira, hogy még a telefonjukat is oda irányították.

A környék lakója volt maga Bartók Béla, de itt lakott Ottlik Géza, Kosztolányi Dezső, Latinovits Zoltán, Csontváry Kosztka Tivadar vagy éppen Cseh Tamás is. Érdekesség, hogy csak 1945-től hívják így a város ezen szakaszát, ugyanis előtte nevezték Horthy Miklós és Fehérvári útnak is. A II. Világháború után a környék bő fél évszázadig kihasználatlan maradt, elveszítette régi fényét.

Az egykor volt Hadik kávéház 2010-ben nyílt újra, két részre osztva. Hadik Kávéház és mellette a Szatyor Bár és Galéria. Ezek után a környék egyre dinamikusabban fejlődött, jelenleg másodvirágzását, reneszánszát éli.  Szép sorjában nyíltak a jobbnál jobb bárok, éttermek, kávézók, számos galériával párosulva. 

Így jött létre a Kelet Kávézó és Galéria is 2014-ben, amelynek több köze van a Hadikhoz, mint gondolnánk. Neve onnan ered, hogy a Hadikba jártak a nyugatos írók és költők, a Kelet pedig vele szemben foglal helyet, így adta magát a névválasztás. A keleties gasztronómiájával népszerűvé vált hely igazi klasszikus kávéház hangulatot idéz, és mára – túlzás nélkül mondhatjuk – kultikus hellyé nőtte ki magát.  Az év minden napján reggeltől estig teltházzal üzemel. Itt étkeznek, kávéznak vagy iszogatnak diákok, irodalmárok, színészek, újságírók, képzőművészek, szabadúszók a kreatív szakmából és bárki más, aki részese akar lenni a pezsgő Bartók Béla út egyik, ha nem a legnépszerűbb találkozási pontjának. Mert a Kelet képes egymaga visszaadni azt az érzést, amiről az egész környék szól. A kellemes belső tere, a könyvekkel teli fal, az otthonos hangulat önmagában elég ahhoz, hogy az ember ott ragadjon, akár hosszabb időre is.

Apropó könyvek! Az alsó szinten található rengeteg könyv nem csupán a dizájn egyik eleme. A gyűjtemény célja voltaképpen az, hogy nyugodtan elvihetsz egyet, ha cserébe hozol egy másikat. Ez az a hely, ahol az étlapról és az itallapról bármire is esik a választásod, garantáltan nem tudsz mellé fogni. A benti melegből vagy a kintre elhelyezett asztalokról pedig szemtanúja lehetsz a Bartók Béla út napról napra íródó változatos, színes történetének.

Borítókép: Hadik kávéház

Kiss Domán